Ivica Ivušić
 VLADO KOS/CROPIX
PIŠE DRAŽEN KRUŠELJ

I dok je Livaković primio komedijaški gol, njegov kolega pokazao je da ima kapacitet za Vatrene!

Pogledajte kako je naš prvi vratar početnički čitao putanju lopte koja mu je prozujala iznad glave
Piše: Dražen Krušelj/Jutarnji listObjavljeno: 21. studeni 2020. 20:34

Marin Pilj kao strijelac rijetko pronalazi cilj, on je plemeniti vezni igrač koji u prvom redu pametno "štrika" na sredini terena, ali kada ga pronađe onda to zazvoni tako da derbi HNL-a izvede iz anonimnosti. Zašto anonimnosti?

Zato što su Nenad Bjelica i Zoran Mamić u pripremi utakmice vješto i elegantno zloupotrijebili famoznu odredbu o zaštiti privatnih podataka (GDPR) te jedan od drugog, a onda i od javnosti, sakrili popise igrača zaraženih koronavirusom. Tko uopće konkurira za nastup, na kojem mjestu, i tko će napadati koga, cijeli je derbi u najavi zapeo u gustom oblaku magle jer naši klubovi, čuli ste sigurno taj vic, vole dosljedno provoditi zakone i odredbe. Uglavnom, Pilj je pogotkom derbiju dao "pravo javnosti", otvorio priču i darovao publici nekoliko vrijednih informacija.

U derbiju nismo saznali kroji li Bjelica zaista šampionsku momčad već za ovu sezonu, u pojedinim trenucima utakmice Osijek je plesao na tankom konopcu, ali smo se zato uvjerili da je Ivica Ivušić kapacitet za hrvatsku reprezentaciju. Osijekov vratar je zadržao momčad iznad vode u kritičnim trenucima. Pročitao je Petkovićev volej u uvodu utakmice, zaustavio Ivanušecov udarac sa 6-7 metara, odbio Ademijevu bombu i prije svega neutralizirao Gavranovićev pokušaj pri rezultatu 0-0.

Video: Marin Pilj zabija za 1:0

Tada je Dinamov napadač uspio na kovanici od pedeset lipa zavrtjeti Milu Škorića, nešto što je Cristiano Ronaldo neuspješno pokušavao tri dana ranije u Splitu, ali se onda pred njim ispriječio Ivušić. U nekim drugim situacijama, kada ni Ivušić više nije mogao spašavati gol, pojas su domaćinu velikodušno dobacivali gosti. Kristijan Jakić je s pet metara zapucao mrtvi zicer...

Na taktičkom planu gledali smo sadržajnu utakmicu koju su dva trenera, dojučerašnja suradnika, pokušala zauzdati viškom prekršaja (ukupno čak 40). Theophile je u prvom napadu isporučio lakat u bradu Miérezu, a njegovu pokaznu vježbu slijedili su kasnije i Ademi (izuvanje iz kopački) te Lauritsen (hrvačko "tuširanje) nakon čega je Argentinac morao odšepati s terena.

Video: Mihael Žaper zabija za 2:0

U vrhu Osijekova napada ostao je izolirani Bohar, a Dinamo je u posljednjih dvadeset minuta krenuo stezati obruč oko domaćinova kaznenog prostora i sve je mirisalo na izjednačenje, ali je osovina Škorić - Silva - Pilj nekako uvela momčad neokrznutu na prag sudačke nadoknade.

A tamo je točku na i stavio Dominik Livaković. Za razliku od Šibenikova vratara Labrovića, "jedinica" reprezentacije, igrač koji se ove jeseni kao akcijski junak pretplatio na naslovne uloge, za promjenu je završio u slapstick komediji. Početnički je čitao putanju lopte koja mu je prozujala iznad glave i sletjela Žaperu na glavu za uvjerljivu pobjedu. Osijek je dobio derbi i začinio prvenstvo pokazavši da Dinamo uopće nije neranjiv, ali za šampionski iskorak trebat će mu više Miéreza i Bohara, a manje Ivušića...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 01:11