GRUZIJA - HRVATSKA 1-0

I Kecbaja nadmudrio Bilića: Gruzija golom u 90. minuti uništila očajnu Hrvatsku

Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 26. ožujak 2011. 18:44

TBILISI - Levan Kobiašvili, 33- godišnji vezist njemačkog drugoligaša Herthe, kaznio je jalovu igru hrvatskih nogometaša u Tbilisiju i u 90. minuti, u svom 90. nastupu za Gruziju, donio domaćima najveću pobjedu u povijesti.

Gruzijci, 72. na Fifinoj ljestvici, svladali su osmoplasiranu Hrvatsku, koja sada više nema pravo na krivi korak, a najvjerojatnije će joj za 1. mjesto u skupini trebati pobjeda u gostima kod Grčke.

Loša kopija Barcelone

Naši su se htjeli biti Barcelona, ali Modrić, Kranjčar i Rakitić nisu uspijeli biti 'Xavi i Iniesta', a Messija ionako nemamo...

Da tuga i jad naših bude veća, pobjednički pogodak domaćih bi, pri kojem je naivan ispao Srna, a nesretan Lovren, kojeg je lopta liznula u bloku i postala neuhvatljiva za Runju, bio je i prvi udarac Gruzijaca unutar okvira hrvatskih vrata.

Temuri Kecbaja (43) je taktički nadmudrio svoga vršnjaka Slavena Bilića, potpuno neolekivano pokvario našem izborniku 50. utakmicu na klupi reprezentacije, nanio mu peti poraz, a prvi u našoj kvalifikacijskoj skupini, koji zasad naše nije izbacio iz igre, ali nam je izbio iz talona aduta koji smo imali nakon remija Grka i Gruzijaca na startu natjecanja. Jasno je samo po sebi koliko će našima biti teško u uzvratu, u Splitu 4. lipnja...



szólj hozzá: Georgia 1-0 Croatia

Odmah po početnom ispitivanju snaga postalo je jasno da će to vjerojatno biti utakmica “tko da gol - pobjednik”. Naši su očekivano preuzeli posjed lopte, ali nisu dominirali, samo konktrolirali utakmicu. Domaći ofenzivno neambiciozni, orijentirali su se na prekide; Kecbaja se tu poslužio i Mourinhovom taktikom iz uzvrata s Interom kod Barcelone, kad bi lopta bila prebačena na našu polovicu Gruzijci su išli na iznuđivanje prekršaja, kako bi predahnuli, ali i priprijetili iz prekida. Kao što je najavio njihov bivši izbornik i klupski trener Ivo Šušak, Gruzijci su igrali, nisu nabijali, nastojali su izaći pas-igrom sa svoje polovice, no naši su relativno brzo vraćali posjed.

Našima, nažalost, u prilog nije išao ni neravan teren; moglo se dodavati, ali ne brzo i otprve, što je bilo nužno za stvaranje prigoda. Bilićevi izabranici prvi su put u kazneni prostor domaćih ušli tek u 38. minuti, ali nitko od naših nije uspio pucati. Prvi udarac naših unutar okvira vratiju Gruzijaca bio je Petrićev, nakon brzo izvedenog prekida, u 28. minuti.

Kao što se naziralo nakon što je u četvrtak definitivno otpao Eduardo, Bilić je izveo 11-oricu s Dujmovićem u sredini, dakle podjednako ofenzivno orijentiranu Hrvatsku, no u prvih 45 minuta Modrić i Kranjčar presporo su se priključivali usamljenom Kaliniću u špici, a Petrićevu ljevicu domaći su uspješno blokirali do spomenute 28. minute.

Domaći su svoju zadnju liniju, predvođenu iskusnim Kaladzeom, postavili na rub 16-erca, pet vezista bilo je plitko postavljeno u bloku ispred, dakako, pazili su Gruzijci da ne rade nepotrebne prekršaje i daju našima prigodu iz prekida; u prvom dijelu bila su samo dva ‘slobodnjaka’, ali predaleko od vratiju domaćih i za Petrića i za Rakitića.

Očajničkih 2-4-4

U drugih 45 minuta domaći su ušli sa svježim napadačem, već nakon četiri minute prvi put na utakmici pucali na naša vrata, znakovito, kasniji junak Kobiašvili glavom, no do posljednjih 20 minuta, kad su naši zbog nule morali u rizik, ulaskom drugog centarfora Jelavića prešli na 4-4-2, točnije 2-4-4, Gruzijci nisu bili opasni.

Naši nisu uspijevali ubrzati pas-igru, nisu uspijevali ući u kazneni prostor suparnika, čak ni iz prekida nijednom lopta nije uspjela sjesti na udarac nekom našem igraču. Gruzijski Mourinho uspio je zatvoriti većinu prostora našima i vratio svoje u igru za Euro.

Kvalifikacije za EP 2012, skupina F:





Gruzija - Hrvatska 1-0 (Kobiašvili 90)

Izrael - Latvija 2-1 (Barda 16, Kayala 81 / Gorkšs 62)

Malta - Grčka 0-1 (Torossidis 90+4)













Ljestvica:

1. Grčka 5 3 2 0 5-2 +3 11

2. Hrvatska 5 3 1 1 8-2 +6 10

3. Gruzija 5 2 3 0 4-2 +2 9

4. Izrael 5 2 1 2 7-6 +1 7

5. Latvija 5 1 1 3 4-7 -3 4

6. Malta 5 0 0 5 1-10 -9 0

KRAJ UTAKMICE

90. minuta GOOOL - Kobijašvili je iskoristio niz pogrešaka hrvatske obrane (Lovren, Srna...) i matirao Runju u posljednjoj minuta.

85. minuta - Umjesto Mladena Petrića ušao je Danijel Pranjić

83. minuta - Kako se utakmica bliži kraju napadi Gruzije sve su ozbiljniji

80. minuta - Napadi domaćina postali su uobičajna scena u Tbilisiju. Ovep su Gruzijci bili neprecizni

77. minuta - Najveća prilika Gruzijaca na srežu je završila iznad gola

73. minuta - Hizanišvili je nakon kornera pucao iznad Runjinih vrata

70. minuta - Gruzijci su ugasili Vatrene. Niti jednu ozbiljniju priliku nismo uspijeli stvoriti. Jelavić ulazi umjesto Kranjčara.

61. minuta - Ivan Rakitić izlazi iz igre, a ulazi Ivan Perišić

58. minuta - Srna je centrirao, Lovren s druge vratnice vratio u sredinu, Gruzijci očistili na vrijeme...

55. minuta - Preslik prvog poluvremena. No, sada Gruzijci imaju više loptu u nogama

48. minuta - Prva prava prilika za Hrvatsku. Kranjčar je pucao sa 20 metara, a vratar Gruzije jedva izbacio u korner.

POČELO JE DRUGO POLUVRIJEME

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

39. minuta - Umjesto da proigra Kranjčara koji je bio sam, Nikola Kalinić je bio sebičan i propala je prilika za Hrvatsku

37. minuta - I dalje imamo više loptu u nogama, no prave prijtnje za vrata Grizije i dalje nema...

27. minuta - Bilić je već sredinom prvog poluvremena na zagrijavanje poslao Mandžukića, Pranjića i Jelavića

25. minuta - Mini pritisak Vatrenih. Nakon kornera Srne ponovno je pucao Petrić. Ovoga puta preko gola.

23. minuta - Konačano smo imali priliku zapucati na vrata domaćina, no slobodni udarac sa 25 metara izveo je Petrić, a lopta je završila u živom zidu.

18. minuta - U Tbilisiju se ne događa apsolutno ništa. Hrvatska ima više loptu u nogama, no svi naši pokušaji zaustavljeni su 20-tak metara od gruzijskog gola.

10. minuta - Bez uzbuđenja u prvih 10 minuta utakmice. Jedan pokušaj Modrića i korner za domaćina su jedine stvari za izdovojiti

3. minuta - Pokušao je Modrić ugroziti Revišvilija, no lopta je otišla preko gola

Utakmica je počela!

Prije utakmice održana je minuta šutnje za žrtve u Japanu

Stadion je popunjen do posljednjeg mjesta

GRUZIJA - HRVATSKA 1:0 (Kobijašvili)

GRUZIJA: Revišvili - Salukvadze, Hubutia, Amisulašvili, Kaladze - Hizanišvili, Kankava, Kobiašvili, Daušvili - Iašvili, Dvališvili. Trener: Temuri Kecbaja.

HRAVATSKA: Runje - Srna, Ćorluka, Lovren, Strinić - Dujmović, Rakitić, Petrić, Modrić, Kranjčar - Kalinić. Trener: Slaven Bilić.

Kvalifikacije neće biti riješene u petom kolu, ali Tbilisi je Hrvatskoj “konfliktna točka” puta prema Euru. Ili ćemo nastaviti sigurnim korakom, s osmijehom na čelu kolone, ili ulazimo u “zonu nemirnog leta”.

U četiri čateško/brežička dana ozračje je bilo perfektno. Jednako radno na treninzima i opušteno u slobodnim trenucima. I Slaven Bilić djelovao je relaksiranije nego što smo ga navikli vidjeti uoči bitnih dvoboja .

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 18:21