Ronald Gorsic / CROPIX
BIJELI TRAŽE IZLAZ IZ KRIZE

I NEBO JE PLAKALO NAD RIJEKOM, SPORTSKI DIREKTOR TRAŽIO JE RAZLOGE ZA DEBAKL 'Nismo zaboravili igrati nogomet, pribojavali smo se da će doći do ovoga'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 12. studeni 2019. 09:32

Na Rujevici je ponedjeljak bio dan nakon jednog od najtežih poraza u klupskoj povijesti. I atmosfera je bila takva, dojam su dodatno pojačali olovni oblaci praćeni kišom... Igrači su nakon poraza od Dinama dobili slobodno do srijede (od četvrtka do nedjelje bit će u Čatežu, u subotu igrati protiv Triglava), nekoliko dana dobro će doći za razbistriti misli prije nego s trenerom Rožmanom krenu tražiti izlaz iz aktualne situacije. Potezi koje je trener Bijelih najavio mogu se očekivati sutra kada će momčad ponovo biti na okupu, a do tada će na Rujevici tražiti razloge istih. Jučer ih je pokušao pronaći sportski direktor Srećko Juričić.

Nije ugodno

Kakvi su osjećaji dan nakon najtežeg domaćeg prvenstvenog poraza u klupskoj povijesti?

- Od najtežeg domaćeg poraza u klupskoj povijesti prošlo je 47 godina, tada sam i ja bio u momčadi Rijeke koja je od Zagreba poražena 6:0, a istim je rezultatom Vojvodina bila bolja na Kantridi 1959. Ovo je svakako jedan od najtežih poraza Rijeke novijeg doba i osjećaj nije nimalo ugodan, a još teže pada jer je došao od našeg velikog sportskog rivala Dinama.

Kako objasniti da se ova momčad prije nekoliko mjeseci potukla s Dinamom u Puli, a sada je u prvom poluvremenu napravila šest prekršaja i dobila četiri pogotka?

Rijeka, 101119.
Stadion Rujevica.
HNK Rijeka - Dinamo, 1. HT HNL, 15. kolo.
Na fotografiji: Carvajal Daniel Olmo.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

- Očito da je problem mentalne prirode. Naši igrači sigurno nisu zaboravili igrati nogomet. Jedan od razloga je atmosfera koja se stvarala oko kluba u posljednjih godinu dana i sigurno nije pomogla mentalnoj spremi naše momčadi. Drugi je promjena trenera koji nije otišao zbog rezultatske krize i mi smo se malo pribojavali da će ta činjenica negativno utjecati na momčad. Sigurno ima još razloga tehničke prirode koje ćemo morati analizirati.

Je li ova momčad potrošena ili ispuhana, odnosno hoće li biti nužno provjetriti svlačionicu na zimu?

- Ne bih rekao da je momčad potrošena, ali do zimskog prijelaznog roka morat ćemo razgovarati sa svima, analizirati upite i ponude, sagledati situaciju i donijeti najbolje odluke u interesu kluba tako da u drugi dio prvenstva uđemo spremni na borbu za vrh tablice.

Ispada da Rijeka najbolje funkcionira kada u prijelaznom roku promijeni pet, šest igrača?

- Slažem se, Rijeka kao i većina klubova u našoj regiji živi od stvaranja i prodaje igrača, to je naš model funkcioniranja i u takvim okolnostima momčad nam najbolje djeluje. Ne ovisimo tu samo o našoj volji već i o situaciji na tržištu zbog čega u zadnjem prijelaznom roku nismo uspjeli realizirati baš sve što smo isplanirali.

Rijeka, 101119.
Stadion Rujevica.
HNK Rijeka - Dinamo, 1. HT HNL, 15. kolo.
Na fotografiji: Luka Ivanusec.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
CROPIX

Trener je nakon utakmice bio oštar prema momčadi, najavio konkretne poteze, znači li to da neke igrače slijede sankcije?

- Vjerujem da je trener bio najviše pogođen rezultatom i tim slijedom je najavio promjene. Mogu reći da su one potrebne i sada svi želimo promijeniti trend ovih zadnjih utakmica. To nisu rezultati i igra kakvu želimo, zato ćemo svi skupa sjesti, razgovarati i hladne glave donijeti najkvalitetnije odluke da se to više ne događa. Kazne? Napravit ćemo sve da momčad profunkcionira kako mi mislimo da bi trebala.

Kako se ova rezultatska kriza reflektira na status trenera, odnosno ima li povjerenje klupskog vodstva i hoće li voditi momčad u nastavku sezone neovisno o rezultatima do kraja polusezone?

- Mislim da smo kao klub već pokazali koliko cijenimo trenere i koliko uzimamo u obzir situaciju u klubu u određenom trenutku. Rijeka nije klub koji poslije tri pobjede ulazi u euforiju, niti koji poslije tri poraza mijenja trenera. Stojimo iza Rožmana, to nije floskula, i uvjereni smo da ima kvalitetu i znanje da može biti dugoročno rješenje za klupu Rijeke. S druge strane, garanciju da će klub voditi neovisno o rezultatima nemaju ni Klopp, ni Guardiola...

Slična situacija

Prvi put u eri Damira Miškovića u opasnosti su klupski ciljevi, puno je još do kraja, ali Rijeku samo razlika golova drži iznad šestog mjesta. Što napraviti da klupski ciljevi ne budu ugroženi?

- Prošle godine u ovo doba smo imali sličnu situaciju pa smo se stabilizirali i sezonu završili na drugom mjestu. Uz to smo osvojili i kup, a prvenstvo je dugo i puno je bodova u igri. Moramo dobro iskoristiti idući prijelazni rok i ponovo formirati momčad koja će biti spremna i kompetitivna ostvariti naše ciljeve, a to su pozicija koja vodi u europska natjecanja i veće učešće igrača poteklih iz naše škole - zaključio je Srećko Juričić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 10:02