Matija Djanjesic / CROPIX / CROPIX
RIJEKA U PORTUGALU

IGOR BIŠĆAN I IGRAČI OTPUTOVALI NA PRIPREME U 'GRAD DUHOVA' Raspoloženi napadač poručio: 'Iz Portugala ćemo se vratiti još bolji'!

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 11. siječanj 2019. 12:45

Nogometaši Rijeke jučerašnjim su se poslijepodnevnim treningom barem na neko vrijeme oprostili od Rujevice. Igor Bišćan potrpao je momčad u autobus i odveo u Zagreb, odakle su poletjeti prema Lisabonu, a poslijepodne će već trenirati u Albufeiri. Mjesto koje ljeti broji 300-tinjak tisuća stanovnika, a zimi je grad duhova, za Riječane je sretno odredište već dvije godine. Nakon prvog boravka uzeli su dvostruku krunu, drugi put su odjurili u proljeće u kojem su skupili najviše bodova u HNL-u, sada se nadaju da će i treći put iz Albufeire krenuti prema nekim novim uspjesima.

Zanimljivo, iz momčadi koja je ovdje u siječnju 2017. godine udarala temelje duple krune danas su u kadru tek petorica igrača, Prskalo, Sluga, Župarić, Čanađija i Gorgon treći se put vraćaju na jug Portugala s nadom da će i ovoga puta s tamošnjeg sunca poteći prava Rijeka. I prva u Bišćanovu mandatu, i za trenera Bijelih Portugal je izazov, prilika da njegova momčad još više poprimi fizionomiju koju njoj je zacrtao pa i još više nego u završnici jeseni pokaže da njoj je mjesto u vrhu hrvatskog nogometa.

- Od priprema najviše očekujem da bude što manje ozljeda, da budemo spremni, da svi konkuriramo za mjesto u momčadi i da šef ima slatke brige. Treniramo intenzivno i marljivo, svi smo koncentrirani i mislim da ćemo već u pripremnim utakmicama sve biti u najboljem redu - rekao je Simon Sluga, po stažu jedan od iskusnika u riječkoj momčadi, koji i po pitanju proljeća ima jasnu sliku.

Rijeka, 040119.
Stadion Rujevica, pomocno igraliste. 
HNKR Rijeka odradila prvi trening uoci nastavka nogometne sezone 2018/2019.
Na fotografiji: trening.
Foto: Matija Djanjesic / CROPIX
Matija Djanjesic / CROPIX / CROPIX

- Što nam je važno na proljeće? Da nastavimo gdje smo stali na polusezoni, s ritmom, karakterom i rezultatima koji su nas krasili, s našom formom i našim identitetom kojeg smo pronašli. Mislim da ako tako nastavimo da će opet biti dobro - poručio je vratar Bijelih.

Pun optimizma je i Antonio Mirko Čolak, napadač koji je nosio Rijeku u završnici jesenskog dijela sezone ne nosi lijepe uspomene iz Portugala. Razlog? Ozljeda zbog koje je prije godinu dana uz rub travnjaka gledao kako se njegovi suigrači pripremaju za nastavak prvenstva. Ipak, kada ga tada nije napuštao optimizam, a uvjerili smo se da nije, i sada je Čolak pun dobrih nadanja uoči ovog središnjeg dijela priprema.

- U Portugalu očekujem dobar rad i puno treninga s kojim ćemo, u prvom redu, postati još bolji. Prvi tjedan je bio takav, puno smo radili, vidi se da je atmosfera dobra i mislim da će biti još bolja kada odradimo ono što moramo - kaže Čolak.

I neće Bijeli imati puno vremena za prilagodbu onome što ih očekuje u Albufeiri budući da ih već sutra očekuje sraz protiv Wolfsburga. Iako je riječ o bundesligaškom velikanu na Rujevici su nerado pristali na taj dvoboj. I to iz više razloga, od termina koji nije idealan samo dan nakon dolaska u Portugal, do činjenice da svi za prvu utakmicu ipak priželjkuju nekog lakšeg suparnika. Uz to, Rijeka će Vukovima glumiti Schalke s kojim idućeg vikenda nastavljaju natjecanje u Bundesligi, pa nitko, dakako neće rezultat uzimati zdravo za gotovo.

Bišćan u Portugal poveo 26 igrača

Na popisu igrača koje je Igor Bišćan poveo put Portugala nalazi se 26 imena među kojima je najveće iznenađenje ono Filipa Brauta. Riječ je o darovitom junioru Bijelih (rođen je 2002. godine) i U-17 reprezentativcu koji je priključen prvotimcima kako bi upotpunio poziciju lijevog braniča na kojoj je nakon Zutina odlaska jedina opcija ostao Petar Mamić. Osim Brauta i Mamića put Portugala su krenuli još i Sluga, Lončar, Kvržić, Puljić, Punčec, Heber, Acosty, Čolak, Prskalo, Mitrović, Bušnja, Pandur, Čanađija, Velkovski, Župarić, Pavičić, Pavelić, Escoval, Capan, Raspopović, Liber, Smolčić, Vuk i Gorgon.

- Sretan sam što imamo dobre suparnike kako bismo mogli vidjeti gdje smo. Protiv Wolfsburga će biti jedna od težih utakmica, ali očekujem da svi damo svoj maksimum, da ostanemo zdravi, a onda ćemo vidjeti kako će ispasti.

Za Čolaka će kroz pripreme biti važno zadržati realizatorsku formu iako ni učinak u tim utakmicama ne mora biti presudan. Dovoljno se sjetiti ljeta kada je napadač Bijelih lakoćom zabijao Spartaku, pa onda dugo čekao da uđe u realizatorsku formu.

- Sve dolazi od treninga, samo moj trud i rad na treningu će me dovesti do golova. Treba ostati zdrav, a onda će sve biti kako treba i u ovom nastavku prvenstva - zaključio je Antonio Čolak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 12:02