GORAN MEHKEK/CROPIX
ANALIZA TRENERA

Igor Jovićević: Drugim trenerima je lakše, ja nemam čarobni štapić, nisam Harry Potter!

Došao sam u uspješnu momčad nakon najboljih rezultata u zadnjih 50 godina, podsjeća strateg Modrih
Piše: Nikola Lipovac/Jutarnji listObjavljeno: 29. lipanj 2020. 22:48

Nije lako preuzeti 'upravljanje svemirskim brodom poput Dinama', jasno je danas Igoru Jovićeviću, koji je baš tu metaforu upotrijebio kad je pohvalio suradnju sa svojim prethodnikom na klupi seniora Nenadom Bjelicom uoči ovozimskih izazova u juniorskoj Ligi prvaka. Nije dobro kad se ne pobijedi, nije dobro kad se ne igra dobro, nije dobro kad se dvije utakmice zaredom odigra 0-0 ili u tri od četiri ne postigne gol, nikad, zapravo, nije dobro, čak ni kad si prvi na ljestvici ili imaš matematički osiguran naslov. Osim kad se pobjeđuje u Europi, iako se često i onda traži 'nešto više'...

Teže noge

U restartu nogometa tijekom pandemije Covida-19 nema razgovora s novinarima, pa se ne može izravno pitati trenera o taktici, primjerice, zašto su među trojicom vezista protiv Osijeka bili Moro, Đira i Ademi, po nekima tri 'šestice', drugima 'šestica' i dvije 'osmice', trećima tri 'osmice', dok su na klupi bile (uvjetno rečeno) 'desetke' Majer, Ivanušec i Ćuže. Zatim, zašto se Petković uporno spušta u vezu čak i kada ga suparnički stoper ne prati pa se ne oslobađa prostor, u sredini bude gužva, a u napadu manjak ljudstva...

Jedan dio odgovora Jovićević je dao na poluvremenu, uvođenjem drugog napadača i prelaskom na 4-4-2 s dvije 'šestice' ili 'osmice' (Ademi, Đira), kad se ozlijedio Dilaver Ademi je prešao u zadnju liniju, a u sredinu ušla nova 'šestica' Franjić, dok je Majer kao ljevak prije toga bio ušao na desni prednji bok... Stvorena je tek jedna jedina prilika za gol, u 88. minuti, kad je baš Majer pronašao Kulenovića, ali je Ivušić obranio i ostalo je 0-0.

- Nismo zadovoljni s bodom, ali moram naglasiti da smo već počeli s treninzima kao na ljetnim pripremama, malo su teže noge, tako da je nedostajalo svježine i lucidnosti u završnici. Mladi koji su ušli u drugom poluvremenu donijeli su novu energiju i s hrabrijom igrom, okomitom, u kost da tako kažem, dali putokaz u kojem pravcu bismo trebali ići - kazao je Jovićević u subotu navečer.

- Stanka je ipak ostavila traga, bodovna prednost je velika, pa isprobavamo neke stvari, dajemo prigodu mladima, promijenili smo i sustav da vidimo kako to izgleda s okomitijom igrom bez puno pasiranja, s centaršutevima s boka, imamo još vremena i dizat ćemo se s vremenom u formi - dodao je Jovićević, pred čijom su momčadi dva gostovanja u sedam dana, Zaprešić pa Rijeka.

Pod povećalom

- Jedni se bore za ostanak, drugi za drugo mjesto, svatko može svakoga pobijediti, a mi tempiramo vrhunac forme za druge datume i trenutno smo u fazi malo težih nogu. Vidi se to i na treninzima, ali siguran sam da ćemo doći do svježine i da će to izgledati sve bolje i bolje - poručio je Jovićević.

Kako poštujemo klupsku odluku da do daljnjega nema razgovora s trenerom iskoristit ćemo neke njegove rečenice iz intervjua za emisiju Dinamo Fan TV na klupskom YouTube kanalu.

- Klupski je cilj ispunjen osvajanjem 31. naslova prvaka, sve pohvale klubu, Upravi, navijačima, prethodnom stožeru i naravno igračima koji su iznijeli sav teret, 19 bodova razlike šest kola prije kraja nije mala stvar. Iako to možda u ovo doba poslije korone ne izgleda kao što je bilo prije, ali imamo razloga za optimizam i uživanje - naglasio je Jovićević i dodao da je svjestan da je prva momčad pod posebnim povećalom i da se 'plješće' samo pobjedama:

- Nogometni smo ljudi, nismo pali s Marsa, znamo kako stvari funkcioniraju, prihvaćamo kritiku za slabu igru, izvlačimo pouke, ali ne može se s novim trenerom u četiri-pet utakmica napraviti sve još bolje nego je bilo. Nisam Harry Potter. Ovo je specifična situacija, trenerima koji su prije bili s momčadima i ustalili svoju filozofiju i način rada kud i kamo je lakše nego meni koji sam došao u uspješnu momčad, nakon najboljih rezultata u zadnjih 50 godina.

Jovićević je naglasio da će ustrajati na svojoj dosadašnjoj ideji:

- Želim imati ratnički raspoloženu momčad, s agresivnim posjedom lopte, s agresivnošću bez lopte, da igramo na suparničkoj polovici, ali za sve to treba vremena. Uspijevao sam to i u Karpatima i u Celju i s nekoliko naraštaja Dinama. Vjerujem u sebe, jedino što nemam čarobni štapić. Svaki početak je težak, bilo je tako i s B momčadi i juniorima, ali se to manje zna jer nismo bili toliko izloženi javnosti, a na kraju je došao šlag na tortu, svi su nas počeli gledati kad smo se već približavali Final Fouru u Ligi prvaka. S jedne mi je strane ovo užitak, a s druge izazov, da vidim jesam li se sposoban uhvatiti u koštac s ovom vatrenom situacijom i nastaviti pobjednički niz. Strateški, moramo se kondicijski spremiti do početka kvalifikacija, ali i vidjeti na koga od mladih možemo računati na novom europskom putu, tko može podnijeti igrati pod stresom - poručio je Jovićević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 23:15