Jure Miskovic / CROPIX
NOVI TRENER ZADRA

Igor Štimac otvoreno: 'Zdravko Mamić je sretan što ja nisam u Hajduku!'

'Reno Sinovčić je u prošlih petnaestak godina dao cijeloga sebe u taj klub i isključivo je njegova zasluga, te još nekoliko ljudi, što je Zadar sve te godine opstao'
Piše: Bernard PalekaObjavljeno: 24. siječanj 2015. 17:54

Jedan, pa drugi hrvatski nogometni izbornik u Stanovima. Bivši, obojica. Miroslav Blažević, pa Igor Štimac. Pomalo neobično. Iznenađujuće? Možda! Je li, nakon što je Blažević demisionirao, Štimca netko pozvao u Zadar? Ili je sam došao na tu ideju?

- Pozvao me Nadzorni odbor kluba. Zapravo, prvo me predložio, potom pozvao i ja sam došao nakon što je Grad Zadar kao većinski suvlasnik stao iza kluba.

Može li se reći da je vaš dolazak u Zadar i svojevrsna moralna obveza prema Renu Sinovčiću?

- Teško je to definirati, ali treba poći od toga da prijatelji služe da pomognu prijateljima onda kad je najviše potrebno pomoći. Reno Sinovčić je u prošlih petnaestak godina dao cijeloga sebe u taj klub i isključivo je njegova zasluga, te još nekoliko ljudi, što je Zadar sve te godine opstao. U tih petnaestak godina ima i jedna zanimljiva pojava koja kazuje što je još Zadar bio to vrijeme.

Što?

- Pa, iz Zadra su u druge klubove karijeru išli nastaviti takvi igrači kao što su Danijel Subašić, Jurica Buljat, Marin Tomasov, Ivan Santini, Marin Begonja, Šime Gržan, Stipe Perica… i na sve što se radilo i uradilo u teškim uvjetima, financijskim i infrastrukturnim nadasve teškim, ljudi u Zadru mogu biti ponosni.

Danas malo tko Zadru daje izglede za ostanak u Prvoj HNL. Jeste li toga svjesni?

- Došao sam svojim angažmanom i svojom predanošću pomoći da klub ne doživi raspad bez obzira na rezultatska postignuća. Krenuli smo izvrsno u tu priču, u svim klupskim segmentima događa se napredak, radi se na klupskoj zgradi itd. Bez obzira što ćemo nekima izgledati kao laki plijen, mi ćemo svoju kožu skupo prodati.

Po mnogim stvarima koje ste rekli i koje se već događaju da se zaključiti da u Zadru želite ostvariti dugoročne ciljeve.

- Rekao sam da je bitno da klub nastavi živjeti, da se postave osnove svekolikog djelovanja, da se potom stanje stabilizira i da se onda može ići uzlaznom putanjom.

Cijeli intervju pročitajte u tiskanom izdanju SN-a

Bio sam i ostao jedina prijetnja Zdravku Mamiću

Je li vrijeme, kao što tvrde Miroslav Blažević i još neki, da predsjednik HNS-a Davor Šuker treba bezuvjetno otići?

- U to ne bih ulazio, ispao bih subjektivan. Pustimo nek’ Šuker odradi mandat. Pa i Vlada RH treba odraditi mandat, pa kad dođu izbori, neka narod kaže svoje. Tako će biti i u HNS-u, ali oni koji će tamo odlučivati prije svoga glasa neka se pogledaju u zrcalo. Neka uvide što se krije iza povjerenja, što su učinili i treba li dati glas samo zato da im stražnjica putuje po aerodromima i da se jede i pije na račun HNS-a.

Svojedobno ste željeli postati predsjednik HNS-a. Je li danas moć Zdravka Mamića veća nego što je bila tada?

- Jedina prava prijetnja Zdravku Mamiću bio sam ja i ostao sam to. On je donekle sretan čovjek što ja nisam u Hajduku.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 19:02