Vladimir Dugandzic / CROPIX
GLAVNI IGRAČ

IGOR TUDOR SE OVOG PROLJEĆA NAJVIŠE UZDAJE U JEDNOG IGRAČA Vratio mu je kapetansku traku, a zauzvrat traži lidera i golgetera!

MIJO CAKTAŠ Kapetan predvodi Bijele u Varaždinu u potrazi za prvim bodovima
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 02. veljača 2020. 11:46

U koga se uzda Tudor ovog proljeća? Prije svih u Miju Caktaša, svog prvog strijelca i bez dvojbe najboljeg igrača hajdučkog kadra. Prošle je sezone Caktaš napravio Oreščanina europskim trenerom, s 19 zgoditaka u sezoni postao “zlatna kopačka” HNL-a, prvi igrač Bijelih kojem je to uspjelo nakon dugih 27 godina, koliko je proteklo od promocije Koznikua u golgetera lige.

Caktaš je u Oreščaninovu mandatu bio najzaslužniji za proljetni procvat Hajduka. Od prve utakmice u Osijeku pa sve do kraja zabijao je Caktaš u prijelomnim dvobojima. Bez ikakvog prijepora, proljetna premijera u Gradskom vrtu prije nepunih godinu dana Bijelima je dala ključni vjetar u leđa. Spretni Caktaš riješio je potom i Lokomotivu tjedan dana kasnije. I gle slučajnosti, kao i prošlog proljeća s Oreščaninom, Hajduk i ovaj put drugi dio sezone otvara na gostovanju, a potom mu na Poljud stiže Lokomotiva.

Raspored u dva uvodna kola drugog dijela​ kao da je posložen za Caktaša, koji je i ove sezone prvi strijelac Hajduka u prvoligaškoj konkurenciji, i to s još boljim učinkom: trenutno na kontu ima osam zgoditaka, što je više negoli je imao u ovo doba prošle sezone, u kojoj je na proljeće poentirao čak 14 puta. U tom sjajnom nizu nije zabio jedino Gorici i Belupu, ali Gorica i Belupo ionako nisu u trenutnom fokusu. U središtu pozornosti je Caktaš - prije svega golgeter, što je sam zaslužio, i kapetan, što mu je Tudor podario.

Split, 300413.
Nakon sto je jucer smjenjen trener Hajduka Miso Krsticevic i na njegovo mjesto postavljen Igor Tudor danas je vec odradjen i prvi trening s novim trenerom i njegovim pomocnicima Juricom Vuckom i Harijem Vukasom.
Na fotografiji Mijo Caktas i Igor Tudor.
Foto: Paun Paunovic / CROPIX
Paun Paunovic / CROPIX CROPIX

Mijo Caktaš ponovno je predvodnik Hajduka. Najveća je to novost u ustroju splitske momčadi. Tudor mu je vratio traku koja je u međuvremenu postala neobično važna, ali i zanimljiva tema. Caktaša je kapetanom potpisao Zoran Vulić sredinom rujna 2018. u svom posljednjem povratničkom mandatu na klupi Bijelih. Ali povjerenje je trajalo vrlo kratko, tek mjesec i pol dana, dok Caktaš nije zaradio ozljedu u kup-dvoboju sa Šibenikom. Pretešku za igranje četiri dana poslije u Gorici, ocijenio je sam Caktaš, ali zdravstve- na služba dala je zeleno svjetlo.

Kapetanska traka promptno je preselila u vlasništvo Juranovića, pa su se kasnije, uslijed ozljeda hitrog Jure, u kapetanskoj ulozi mijenjali Bradarić i Nejašmić, a Caktaš više nije ni pomišljao na traku. Sve dok ga Burić prošle jeseni ipak nije uvjerio da bi trebao preuzeti kapetansku ulogu kada Juranovića nema na terenu. Tako je, logično, ostalo i kod Tudora, jer Caktaš je najiskusniji u kadru koji Tudor drži za startnu postavu.

Caktaš je prije osam godina debitirao za Bijele. Upravo kada se počeo gasiti Varaždin, jedan je igrač počinjao karijeru. Prije osam godina bio je Caktaš mladi perspektivni igrač u iščekivanju 20. rođendana. Trebao je tada zaigrati kontra Varaždina, ali momčad iz baroknog grada istupila je iz natjecanja. Trebalo je Caktašu sedam godina za nastup u Varaždinu i prvu je priliku iskoristio za pogodak. Druga ima danas poslijepodne, a kako to u nogometu biva, svaka je sljedeća najvažnija.

Tudor je poznat kao beskompromisan trener i čovjek koji uz sebe želi imati iste takve hrabre pojedince pobjednike. Za svog čovjeka od povjerenja na terenu izabrao je Miju Caktaša, igrača koji u svibnju puni 28 godina i u najzrelijem je dobu karijere.

S Tudorom je već igrao godinu i pol u njegovu prvom mandatu na klupi Hajduka, tako da se odlično poznaju, a Tudor uz to ima i kompletnu igračku sliku Caktaša. S Oreščaninom je odlično surađivao, s Burićem kvalitetno i tu ćemo stati. Nećemo puno miješati po nedavnoj prošlosti; trenutno je bitno da Tudor vjeruje Caktašu. U Caktaševim nogama ključ je Tudorova rezultatskog uspjeha, u Caktaševoj igri ključ je Hajdukova proljeća. Predvodnik u golovima, predvodnik u stasanju “mladih lavova” koje forsira Tudor. Caktaš se zato treba nametnuti kao lider, a potvrdi li se kao takav, Tudor će dobiti sve što je želio od 27-godišnjeg Dugopoljca - golgetera, kapetana i lidera.

Od Varaždina danas počinjemo. Potvrđuje se kao golgeter, istrčava kao kapetan i autoritetom igre pruža argumente za lidersku ulogu. To su zadaci glavnog igrača Bijelih, najveće Tudorove uzdanice za proljetno zadržavanje druge pozicije.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 05:17