Boris Kovačev / Cropix
VAHA UOČI BELGIJE

'Igra koju smo pokazali protiv Villarreala nije realnost. U Bruggeu bi i bod bio dobar!'

Posljednja dva euro-posrtaja trener ‘plavih’ pripisuje naivnosti koja je posljedica neiskustva većine njegovih igrača, no
Piše: Nikola LipovacObjavljeno: 02. studeni 2010. 15:06

ZAGREB - Pred nogometašima Dinama je u četvrtak (19.00) u Bruggeu utakmica u kojoj nisu favoriti, ali u kojoj pobjedom mogu puno dobiti. Vahid Halilhodžić sprema momčad za, kako kaže, pothvat, pa za javnost forsira priču po kojoj je Club Brugge, iako je trenutno zadnji sa samo dva boda, po kvaliteti druga momčad skupine D Europske lige, odmah iza Villarreala, jača od PAOK-a od kojeg su plavi u Solunu izgubili.

- Pobjeda bi bila velik pothvat i pomak za Dinamo i ovu grupu igrača, ali ne bi ni remi bio loš - govori Vaha dan prije odlaska u Zapadnu Flandriju, no razgovori s igračima, kojima je u mislima samo pobjeda, razotkrivaju s kakvim ambicijama ‘plavi’ putuju na megdan osmoplasiranoj momčadi Belgije nakon 13 kola. Jasno je i zašto, samo pobjeda ostavlja našeg prvaka u položaju da do zadnjeg kola sam odlučuje o svojoj sudbini.

- Gledao sam snimak našeg zagrebačkog nadmetanja nekoliko puta. Club Brugge nam je napravio više problema od Villarreala i PAOK-a, stvorio tri vrlo dobre prigode iz igre, što nitko dosad nije. Pokazali su se boljima od nas na tehničkom, taktičkom, psihičkom i iskustvenom planu, bili su veći mangupi. Kad smo ih pred kraj stisli, majstorski su nakon duela ostajali ležati i prekidali nam ritam. Vidio sam u životu puno naivnih igrača, ali nigdje kao u Dinamu. Da se bave slikarstvom, posramili bi Generalića, Lackovića i ostale. Kakav Chagall, u našoj je svlačionici čista naiva - našalio se trener vodeće momčadi hrvatskog prvenstva na račun nekih svojih igrača. Jasno je da među njih ne spadaju samo trojica najiskusnijih, Cufré, Tonel i Bišćan...

- Tomečak je imao krasnu prigodu u nadoknadi, ali pucao je otprve ljevicom, umjesto da je napravio lažnjak i desnicom mirno zabio. Rukavina i Badelj ostanu na nogama u duelima nakon kojih trebaju pasti, ne ulaze u putanju suparničkog igrača kako bi iznudili prekršaje i kartone... No, za takvo što treba odigrati još puno jakih utakmica kakve su ove s Bruggeom. Mangupluk se ne stječe rođenjem, nego iskustvom. Zato ciklus stvaranja momčadi spremne za sve zamke natjecanja i traje četiri godine.

Vaha ispravno zaključuje kad naglašava da je Dinamo u posljednja dva euro-nadmetanja imao puno nesreće. PAOK je pobijedio bez da je stvorio prigodu, a Brugge se izvukao iz nekoliko neprilika, od kojih su najveće bile Sammirov ‘zicer’ u 2. minuti u 11-erac u 77.

- Nadam se da smo zaslužili da nam Fortuna nešto napokon i vrati. Ni u jednoj mojoj dosadašnjoj utakmici sreća nas nije pomazila, osim možda u onoj sa Zagrebom, kad je Barbarić zabio glavom nakon kornera u zadnjoj minuti.

Halilhodžić je u Dinamovoj priči 72 dana, dovoljno da shvati mnoge stvari...

- Club Brugge je bolji i iskusniji od Dinama, no to je bio i Villarreal, pa smo uspjeli napraviti pothvat. Kad odvrtim film unatrag, tada smo si zapravo napravili medvjeđu uslugu. Odigrali smo na visokoj europskoj razini i podigli si kriterije u javnosti, a takve ćemo igre iz kontinuirano moći pružati za najmanje dvije godine, ako momčad ostane na okupu, ove sezone još ne. Osobno, nisam nakon Villarreala poletio i pomislio da sam napravio posao, pred ovom momčadi je još dugo razdoblje rada, samnom ili bez mene. Najveća mi je nagrada što vidim promjenu ozračja, u svlačionici i hodnicima, koliko god neugledni bili, odjekuje muzika, smijeh, što je dobar ambijent za napredovanje.

Vaha je proučavao i snimku posljednjeg prvenstvenog ogleda Bruggea, nedjeljnog flamansko-valonskog derbija sa Standardom iz Liegea (2-2).

- To je bilo nadmetanje kao Dinamo - C. zvezda nekad, s političkom pozadinom, s dva crvena kartona, a moglo ih je biti i više... Očekujem da Brugge i protiv nas krene agresivno, toga me je i najviše strah, jer su, kako rekoh, puno veći mangupi od nas i imaju tjelesno snažnije igrače koji mogu sami napraviti razliku. Na našima je, primjerice, da snagu njihovog centarfora ( Kouemaha, op. p.) preokrenu u svoju korist, da više prekršaja bude dosuđeno njemu nego na njemu, da mu tijelo ne bude njegovo, nego naše oruđe.

Halilhodžić je već shvatio da Dinamo kad igra u gostima trpi manji psihološki pritisak, koji je glavni kočničar u domaćim euro-dvobojima:

- Kad smo gosti ponašamo se zrelo, čak i lucidno. Djelujemo sigurnije. Ovoga puta nemamo pritisak povijesne utakmice, ta je sintagma redovito rezervirana za Maksimir, kočila nas je u glavama i u prvih 45 minuta s Bruggeom u Zagrebu. Oni će nas htjeti pod svaku cijenu pobijediti, a to je uvijek mač s dvije oštrice. Mi kujemo svoje planove i ako nas napokon pomazi i sreća, imamo izgleda za uspjeh. Njihova je kvaliteta bolja dubinska lopta od nas i iskustvo više igrača da isprate akciju i dođu u završnicu, no znamo u čemu smo prije dva tjedna griješili i bit ćemo veći mangupi nego tada - poručio je Vaha.

Na put idu svi igrači osim Sylvestra koji nema pravo nastupa, te Slepičke koji još nije u natjecateljskoj formi. Etto (koljeno) je ozdravio, a Lončarić je započeo rehabilitaciju.

Prve sezone u Nantesu pogodio sam 16 stativa

Halilhodžić je na naglasio da Sammir ostaje prvi Dinamov pucač 11-eraca.

- Ako se bude osjećao spremnim, nema razloga da ne puca. Nije on loše izveo taj nesretni 11-erac, nego je malo previše okrenuo stopalo i pogodio vratnicu od koje se lopta nije odbila u gol, što je mogla. Kada te neće, neće... Sjećam se da sam prve sezone u Nantesu pogodio 16 stativi. Možda nas u četvrtak sreća bude htjela, pa nam uđe neka lopta iz neprilike ili udarca sa 20-25 metara. Nedostaju nam pogoci izvana, kakve gledamo u Bundesligi i Ligi prvaka, oni često budu prevaga - zaključio je Vaha.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 17:36