VLADO KOS/CROPIX Cropix
‘ZA JEDNIM ŽALIM...‘

Igrač čiji je dolazak u Gradski vrt bio prava bomba napušta Osijek!? ‘Moj plan je otići van...‘

Ugovor iskusnog napadača u Gradskom vrtu završava s koncem sezone
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 16. svibanj 2021. 15:09

Ivan Santini bio je najzvučnije ime i najveće iznenađenje zimskog prijelaznog roka u Prvoj HNL. Prava transfer bomba! Bivši reprezentativac s iskustvom Bundeslige, Ligue 1 i belgijske Jupiler Pro League u nogama u Osijek je stigao poslije skoro desetljeća odsustva s travnjaka Prve HNL, nakon što je prethodno raskinuo ugovor s kineskim JS Suningom koji je svojedobno njegov transfer platio pet milijuna eura.

Santinijev potpis, iako se obvezao kratkoročnim ugovorom samo do konca aktualne sezone, potvrdio je zimus velike ambicije kluba iz Gradskog vrta. Zadranin se brzo uklopio u momčad, kao da nije tek od sredine veljače postao njezin dio.

- Od prvog dana atmosfera u svlačionici je jako dobra i bilo je lako uklopiti se. I ne samo u svlačionici nego i na terenu.

Osijek je dugo vremena ugrožavao Dinamo u šampionskoj utrci, a iako odlična sezona Bijelo-plavih na koncu nije naplaćena trofejom ipak je ostvaren najbolji plasman u klupskoj povijesti čemu je Santini dao svoj doprinos.

- Presudno je bilo iskustvo jer Dinamo je već toliko godina prvak i možda neki put s manje pritiska uđe u utakmicu. Nama se također posljednjih mjeseci pet-šest igrača ozlijedilo i onda je već postalo teže.

Santinijev obol rezultatima Osijeka ovog proljeća bila su po tri gola i asistencije.

- Nisam baš zadovoljan, iako je možda bilo i za očekivati s obzirom na to da nisam prošao pripreme. Dok sam bio svjež na početku bilo je dobro, poslije sam upao u neku malu krizu.

Možda je Santini od sebe očekivao više, ali ako se njegov napadački doprinos stavi u perspektivu 20 Osijekovih pogodaka otkako je u momčadi, to izgleda i više nego dobro. Naime, bilo golovima, bilo asistencijama “potpisao” je skoro svaki treći pogodak Bijelo-plavih u svom vremenu u Gradskom vrtu. Nastupio je u 11 od 12 prvenstvenih utakmica otkako je u kadru Nenada Bjelice, međutim tek u njih pet bio je starter. U prosjeku je provodio nešto više od 45 minuta na travnjaku. Bio je spreman na takav status u momčadi.

- Prije svega sam došao ovdje pomoći. Znao sam gdje dolazim da je momčad već formirana, a svojim sam iskustvom htio pomoći i na treninzima i na utakmicama, doprinijeti da osvojimo koji bod više. I mislim da sam tu ulogu dobro odradio - kaže.

Najvažnije naći mir

Dolaskom Santinija trener Osijeka Nenad Bjelica dobio je ne samo opciju više u napadu ili kvalitetnu alternativu najboljem strijelcu lige Ramonu Mierezu. već i mogućnost korekcije formacije. U završnici sezone Osijek je sve češće igrao s dvojicom napadača, a suradnja Santinija i Miereza pokazala se plodnom.

- Ramon je odličan napadač, pravi ratnik, borac. Za svaku je momčad privilegij imati takvog igrača koji radi konstantno pritisak na protivničku obranu, koji se toliko bespoštedno daje za ekipu i pritom zabija dosta golova.

Santini otkriva kako je povratak u Prvu HNL ispunio sva njegova očekivanja.

- Apsolutno! Najvažnije mi je zbog obitelji bilo da nađemo mir, da budemo zajedno. Prije toga sam zbog pandemije koronavirusa bio pet mjeseci sam u Kini. Povratak mi je omogućio da obitelj opet bude na okupu. Osim toga, baš mi je nedostajalo, a shvatio sam koliko tek kada sam došao, da sam s našim dečkima, da sam s njima i izvan terena. U inozemstvu taj dio nogometa nestaje, tamo je surovi profesionalizam i svatko gleda samo na sebe i nema baš druženja izvan terena. Lijepo je vratiti se u HNL i opet sve to proživjeti.

Pitanje je, međutim, hoće li to Bijelo-plavi novo nadmetanje za naslov proživjeti s Ivanom Santinijem ili bez njega. Zadraninu kratkoročni ugovor s Osijekom završava za nekoliko tjedana. On ne krije kako primarno gleda prema novom ugovoru u inozemstvu. Iako u potpunosti ne isključuje ni mogućnost ostanka.

- Sve je moguće. Moji prvotni planovi su otići još dvije godine negdje van. Ali nikad se zna, ja neću zatvarati vrata. Ovdje sam imao jedno predivno iskustvo i ovih nekoliko mjeseci koliko sam u Osijeku baš uživam i živim punim plućima i na terenu i van terena bez obzira na to što sam možda igrao i manje nego što sam mislio. Trebalo mi je ovo - kaže.

Žao zbog navijača

Ostale su, dakle, male šanse da će odigrati utakmicu u dresu Osijeka pred navijačima u Gradskom vrtu.

- To mi je najviše žao što nisam dočekao navijače na tribini. Ali vidjet ćemo, sve je moguće - ostavio je Santini i dalje otvorenu mogućnost ostanka u sezoni u kojoj će Osijek pokušati napraviti novi rezultatski iskorak.

- Uz par pojačanja Osijek će svakako biti sposoban za to. Ova sezona je bila fantastična, osvojiti preko 70 bodova u ligi često je dovoljno i biti prvakom. Motiva u idućoj sezoni sigurno neće nedostajati - zaključio je.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 05:31