Franko Andrijašević
 Matija Djanjesic / Hanza Media
DOBITNIK ŽUTE MAJICE SN

IGRAČ SEZONE I GLAVNA VEDETA RIJEKE 'Sve to što se provlačilo i kroz novine, većinom od strane Dinama, u nama je probudio još veći inat'

Piše: Mateo SučićObjavljeno: 20. svibanj 2017. 18:34

Nedostaje još samo točka na “i“ sezoni iz snova Rijeke. Ostao je još samo taj mali korak koji je često najteže napraviti, uvjerili su se to svi kojima je Rijeka pri srcu bila i 1999. i koji su svjedočili onoj čuvenoj utakmici protiv Osijeka, zbog čega svi u širokom luku zaobilaze izreći “naslov prvaka“. Ipak, tu je negdje, iza ugla, ali treba ga potvrditi na travnjaku.

Tako rezonira i Franko Andrijašević, ponajbolji igrač Rijeke ove sezone, ofenzivac koji je igrao u dva najtrofejnija hrvatska klub, ali najsretnije trenutke dočekao je u riječkom dresu. Nije uspio u svom Hajduku gdje je bio podcijenjen, u Dinamu koji je nizao titule brzo je poslan u Lokomotivu, a Franko je u inat svima došao nadomak titule prvaka s Rijekom.

Franko Andrijašević
Ronald Gorsic / Hanza Media / Hanza Media

Izašao sam jači

I dok ovu titulu tek treba osigurati protiv Cibalije, onu u izboru za Žutu majicu Sportskih novosti koja se dodjeljuje najboljem igraču prvenstva već je osigurao dva kola prije kraja HNL-a.

- Ne bih volio da me netko krivo shvati, ali meni je to u drugom, ako ne i u trećem planu. Najvažnije mi je da napravimo taj još jedan korak koji željno iščekujemo. O tim pojedinačnim nagradama, utrci za prvog strijelca uopće ne razmišljam. Meni je želja u svakoj utakmici dati sve od sebe, poslije Lokomotive me dosta njih tješilo jer sam se osjećao kao da sam sve dobro bacio u vodu, ali izašao sam iz toga jači - reći će Franko Andrijašević, skroman kao i uvijek kada je riječ o individualnim priznanjima.

A ove sezone naslušao se pohvala na račun svoje igre, mnogi ga smatraju upravo prevagom na Rijekonu šampionskom putu.

- Treba pričekati još dvije utakmice pa napraviti rezime. Ja sam presretan kako je sve išlo i odvijalo se. Da mi je netko rekao prije nekoliko godina da će biti ovako, da ću u Rijeci igrati najbolji nogomet i doći korak do titule, ne bi mu vjerovao. Meni je drago zbog svega što se događa u ovom klubu i ovom gradu. Zbog načina na koji su me prihvatili od prvog dana kada sam došao, jednostavno ovakve stvari zaslužuju.

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Rade emocije

Suzdržan je Franko i kada se govori o naslovu prvaka, nečemu za što je, zajedno sa suigračima, prošao puno toga dobrog i lošeg ove sezone…

- Svi znamo da smo cijelu sezonu krvarili za ovo i sada nam ostaje još ovaj jedan korak koji moramo napraviti. Pričali smo međusobno nakon Koprivnice da je ostalo još malo, da se kraj vidi... Emocije rade cijelo vrijeme, pogotovo kako se prvenstvo bližilo kraju, ali igramo pred svojom publikom, svi znamo što nam to nosi i koliko sve nas možemo razveseliti.

Utakmica protiv Cibalije nosi krunu cijele sezone, trofej koji mnoge generacije Riječana sanjaju, koji mnogi, nažalost, nisu uspjeli dočekati.

- Dobro je što smo ostali smireni, pametni, nismo poletjeli nakon ove pobjede... Znam kako smo ulazili u utakmice cijelu ovu sezonu, maksimalno motivirani i tako će biti u nedjelju. Osjećamo kakva će biti atmosfera i vjerujem da ćemo ostvariti ono što ovaj grad i ovaj klub toliko godina čekaju.

U gradu se osjeća klima da se sprema nešto veliko, ali zbog one utakmice protiv Osijeka od prije 18 godina kao da se mnogi boje slaviti unaprijed. Isto je i s igračima, bez obzira što su mnogi od njih tada radili tek neke od svojih prvih nogometnih koraka.

- Ivan Mance nam je prije nekoliko dana pričao o toj sezoni i utakmici. Znamo da je bio praktički praznik, da svi su već vidjeli trijumf Rijeke, a dogodio se remi koji je tu generaciju ostavio stepenicu ispod. Zbog svih tih stvari moramo ostati pametni, koncentrirani, poučeni stvarima iz prošlosti moramo biti fokusirani i Cibaliju shvatiti maksimalno ozbiljno. Bez obzira na sve priče.

Dosta smo patili

Kao neku prekretnicu, trenutak u kojem je momčad postala svjesna da će otići do kraja, Andrijašević je izdvojio onu pobjedu protiv Dinama na Rujevici.

- Ta pobjeda protiv Dinama nam je bio neki signal da možemo napraviti velike stvari, uz Božju pomoć došli smo u situaciju da sami o sebi odlučujemo, a kada ti Bog pruži takvu priliku, moraš dati sve od sebe da je zgrabiš. Kroz cijelu sezonu je bilo situacija u kojima smo bili previše emotivni, zbog toga smo dobivali i kartone, nekada i kiksali. Dosta smo patili, sigurno će raditi emocije, ali moramo bit jači od toga i pokazati u tih 90 minuta da smo stvarno spremni za velike stvari.

Doista, nedostaje još samo ta zadnja potvrda, nakon što su Riječani ove sezone dobili već pregršt bitaka i izdržali mnogo udaraca, najčešće izvan zelenog travnjaka. Svaki put kada su se činili uzdrmani, kada se čekao njihov slom, Andrijašević i društvo su izašli jači, pokazali inat, gard prvaka...

- Sve to što se provlačilo i kroz novine, većinom od strane Dinama, u nama je probudio još veći inat. U ovih godinu dana svi momci koje sam ovdje upoznao su pokazali karakter, kroz taj neki kolektivni inat smo svima pokušavali začepiti usta. Ostala je još ta jedna utakmica, moramo biti pametni i fokusirani, bez obzira što Cibaliji nedostaje nekoliko igrača, dat će sve od sebe jer im svaki bod znači u ova dva kola. Kao što nam cijelu sezonu nitko ništa dao neće ni Cibalia u nedjelju.

Žrtve nepravdi

Franku dodatni motiv da u nedjelju s Rijekom ode do kraja predstavlja i neka osobna satisfakcija nakon što je u Dinamu označen prekobrojnim. Kada bi 27. svibnja u Maksimir s Rijekom došao po titulu bio bi to najbolji odgovor svima koji su sumnjali u njega.

- Ako Bog da i dođe stvarno do toga, nitko sretniji od mene. U meni kuha i dan-danas. Želim, ne samo njima, nego svima koji nisu vjerovali u mene i na neki način me podcjenjivali pokazati da mogu. Uz momčad naravno, samo kolektiv izbacuje pojedinca. Svi mi skupa smo imali neke nepravde u našim životima, mogu uzeti za primjer našeg kapetana Matu Maleša koji se dvije godine borio s ozljedom i iz svega izašao puno jači. Ovdje nas je puno koji smo pretrpjeli nepravdu, ali imamo priliku koju ćemo, nadam se na pravi način iskoristiti.

Draž tituli dat će i činjenica da će biti prvi put. A taj se pamti…

- Sami smo između sebe komentirali da osim što je velika stvar u hrvatskom nogometu prekinuti dominaciju koja traje 11 godina, bit će to prvi naslov prvaka Rijeke. Zlatnim slovima ćeš biti utkan u povijest kluba. Sve te stvari nam daju još veći motiv i stvaraju inat da to ostvarimo i želimo da nas se po tome zapamti - zaključio je Andrijašević.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 15:27