Karlo Bartolec u dresu Hrvatske
 DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
TAMO GDJE JE SVE KRENULO

Igrao je protiv Manchester Uniteda, dospio i među Vatrene, a danas će se vratiti na početak

‘Bili smo dobra ekipa, dogurali do playoffa Europske lige, a onda je svatko otišao svojim putem.‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 12. rujan 2021. 17:21

Karlo Bartolec je po dolasku u Gradski vrt ovoga ljeta zatekao dobro poznata lica. S Petrom Bočkajem, Šimom Gržanom i Ivanom Fiolićem nekoć je, naime, dijelio svlačionicu Lokomotive. Nogometni put kvartet je opet doveo na isto mjesto. Bočkaj je, doduše, već starosjedioc, nakon četiri godine provedene u Osijeku već se doživljava “legom”, dok su Gržan, Fiolić i Bartolec tek ovog ljeta zadužili bijelo-plavu opremu. Zajedno imaju 194 nastupa i zabili su 26 golova u dresu momčadi koju će u nedjelju pokušati pobijediti i prekinuti niz od dva Osijekova uzastopna prvenstvena poraza. Neće biti nikakvo iznenađenje nađu li se barem trojica iz tog društva među starterima koje će Nenad Bjelica poslati na travnjak stadiona u Kranjčevićevoj.

- Skupa smo bili u Lokomotivi, igrali kvalifikacije Europske lige, dogurali do posljednjeg kola i Genka, a onda se sve razvodnilo, svako je otišao nekim svojim putem. Ja sam odmah otišao prema Danskoj, Fiolić u Dinamo, Pero u Osijek, a Gržan nešto ranije u Istru. Sada smo se opet svi našli skupa pa ćemo u Osijeku pokušati zajedno nešto napraviti - veli Bartolec.

Inače, iz te momčadi Lokomotive koja je u ljeto 2016. s Genkom igrala utakmice za plasman u skupinu Europske lige još su trojica nogometaša kasnije igrala za Osijek - Mirko Marić, Ante Majstorović te Eros Grezda koji je još uvijek pod ugovorom s Bijelo-plavima, ali je na posudbi u mađarskom ZTE. Čak sedmorica startera iz tih duela s belgijskim klubom završila su u Gradskom vrtu, samo dvojica u izravnom transferu (za Bočkaja i Grezdu Osijek je isplatio ukupno milijun eura odštete), a petorica su došla zaobilaznim putem. Zanimljivo, oba gola koja je Lokomotiva u tim dvobojima zabila Genku su postigli i za oba asistirali nogometaši koji su ili igrali ili danas igraju za Bijelo-plave. Pet godina kasnije nove uspjehe Bartolec s bivšim suigračima želi ostvariti u dresu Osijeka.

image
Nastupao je za Lokomotivu
IVAN LACKOVIC/CROPIX Cropix

- Danas smo ipak iskusniji, svatko je nešto negdje prošao, nešto novo donio. Vratili smo se u HNL i da s Osijekom nešto napravimo, idemo utakmicu po utakmicu i vidjet ćemo gdje će nas to dovesti - veli Bartolec koji je za Lokomotivu odigrao 78 utakmica i u njima podijelio deset asistencija. “Popusta” prema bivšem klubu neće imati.

- Lokomotiva je moj prvi profesionalni klub, uvijek će mi biti lijepa sjećanja na taj dio karijere, ali sad sam u Osijeku tako da nema oprosta nikome.

Pet utakmica u ciklusu

Osijek otkako je Prve HNL nikad bolje nije bodovno stajao nakon pet odigranih kola. Međutim, uslijedila su dva poraza nakon kojih su Bijelo-plavi prepustili vrh ljestvice i, posljedično, izazvali sumnju. Bodovi protiv Lokomotive skoro pa su i imperativ.

- Dogodio nam se poraz u Puli gdje smo loše ušli u utakmicu. Kiksali smo, ali Istra nas je nadigrala i zasluženo pobijedila. A Dinamo je protiv nas odigrao najbolju utakmicu ove sezone. U stanci smo se odmorili, slijedi nam pet utakmica u ciklusu, idemo skupiti glave i pokazati da su te dvije slabije utakmice bile slučajnost. Idemo putem koji smo si zacrtali, prema vrhu, utakmicu po utakmicu uz agresivnost i kompaktnost koja je krasile Osijek prošle sezone.

A na tom putu prema vrhu veliki doprinos se očekuje i od Karla Bartoleca. U Prvu HNL vratio se nakon pet godina, a u međuvremenu je jako nogometno ime stvorio u Danskoj, dospio i na spisak izbornika Zlatka Dalića (odigrao je do sada pet utakmica za reprezentaciju). Tri sezone igrao je za Nordsjaelland (ukupno 97 utakmica), potom još dvije godine za Kopenhagen (60 nastupa) koji je njegov transfer platio 2,7 milijuna eura. Samo su trojica hrvatskih desnih bekova ostvarila skuplje transfere! Ovog ljeta odlučio je kako je vrijeme za novi izazov, a u najtrofejnijem danskom klubu nisu mu pravili probleme. U Osijeku su tu priliku dočekali raširenih ruku.

“Kada nam se ukazala mogućnost njegovog dovođenja više nismo ni gledali druge opcije, takvu priliku jednostavno nismo željeli propustiti”, kazao je Nenad Bjelica predstavljajući Bartoleca u dresu Osijeka s kojim je potpisan trogodišnji ugovor. Broj “dva” koji je nosio u najvećem dijelu svoje karijere bio je spreman za njega. Istovremeno, sportski direktor Copenhagena Peter Christiansen na oproštaju od hrvatskog nogometaša kazao je, pak, kako je Bartolec previše dobar igrač da bi igrao onoliko koliko igra u Kopenhagenu.

- Kad odeš van mlad sve moraš sam, nema ti nitko pomoći. Stekao sam i nogometno i životno iskustvo. Dva puta sam bio proglašen najboljim bočnim igračem lige, dospio do reprezentacije, igrao Europsku ligu, četvrtfinale protiv Manchester Uniteda... Tu sam sada da pomognem suigračima da budu bolji, onda ću i ja biti bolji i da zajedno probamo nešto donijeti Osijeku. Ostavio sam u Danskoj dobar dojam, u Kopenhagenu su mi izašli u susret i pustili me u Osijek jer sam bio korektan prema njima. Došla je nova uprava, doveli su nove igrače, ali razišli smo se na jako lijep način. Uostalom, nikad ne znaš gdje te nogomet može odvesti danas-sutra.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

U Sveti Martin na Muri

Odmah po dolasku u Osijek rekao je kako je došao osvajati trofeje.

- Momčad je dobra, treniramo jako, dogodila su nam se ta dva rezultata, ali jaka je vjera u trenera i njegov cilj. Mi smo tu da ga pratimo i mislim da možemo nešto postići. Momčad koja si ne zadaje visoke ciljeve neće ništa ni ostvariti - zaključio je Bartolec.

Inače, nogometaši Osijeka u subotu poslijepodne odradili su trening u Gradskom vrtu i odmah nakon njega autobusom krenuli prema Zagrebu. Vratit će se kući tek za pet-šest dana jer će nakon utakmice protiv Lokomotive produžiti prema Svetom Martinu na Muri (gdje su već imali bazu tijekom ljetnih priprema) te ondje dočekati utakmicu šesnaestine finala Kupa protiv Bednje, četvrtoligaša iz Beletinca, koja se igra u srijedu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 13:54