VOJKO BASIC/CROPIX Cropix
PROMJENE U HAJDUKU

Ili ništa od borbe za naslov, ili smjena! Rezultata nema, pet utakmica nije zabio nitko osim Livaje...

Nakon remija s Goricom oštrica kritike navijača ravnomjerno pogađa igrače i trenera
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 25. listopad 2021. 11:12

Podijelio se navijački puk, podijelili su se i medijski komentatori oko pitanja treba li Gustafsson prepustiti svoje mjesto na klupi Hajduka. Koliko god paradoksalno zvučalo, nakon remija s Goricom oštrica kritike navijača ravnomjerno pogađa igrače kao i trenera, što nije bio slučaj poslije Šibenika kada je Šveđanin bio gotovo jedina meta.

Treba li Jakobušić zaista pronaći nasljednika koji će ispuniti njegove ciljeve ili će i dalje vjerovati da će neka svemirska pravda u balans dovesti ljestvicu HNL-a i nagraditi Gustafssona serijom pobjeda za sve promašene šanse u posljednjim utakmicama?
Retoričko je pitanje zbog činjenice da se polako stvara fama o seriji promašaja i time relativiziraju temeljni problemi. Zato, stavimo na stranu utakmicu s Goricom kao fokus razmišljanja i debata, posvetimo se analizi učinka. Što je Hajduk tražio, što je dobio i u kojem smjeru momčad vodi klub? Krećemo od rezultatskih ciljeva.

Rezultat je bio i ostao generator razvoja i interesa. U prvom slučaju igrača, u drugom navijača. Gustafsson je doveden da bi ispunio Jakobušićeve ciljeve, a najodgovorniji za njegov angažman, sportski direktor Mindaugas Nikoličius, na prezentaciji krajem svibnja ove godine objasnio je koje trenerske i ljudske karakteristike posjeduje švedski stručnjak.

- Tražili smo trenera koji je dugo ostajao u klubovima, a Gustafsson je osoba s kojom možete ostati dugo. Važan je bio i rad pod pritiskom i rezultati. Norrköping je s Gustafssonom bio vrlo stabilan i uvijek se borio za najbolja mjesta, a to nije mali klub u Švedskoj. Znamo da je Hajduk poseban, s većim pritiskom, ali trener donosi takvo iskustvo - kazao je Nikoličius prije pet mjeseci.

Rezultatski podbacio

Rezultat koji se od Gustafssona tražio jest ulazak u skupinu Konferencijske lige i borba za prvo mjesto u HNL-u. Jer, Tramezzani je otišao s četvrtom pozicijom, a Hajduk je angažmanom Gustafssona pokušao napraviti rezultatski iskorak. Međutim, nakon tri mjeseca moramo konstatirati da je Hajduk četvrti u HNL-u, gdje bilježi šest bodova minusa za vodećim (uz utakmicu manje), a Europa je napuštena još krajem srpnja šokantnim ispadanjem od kazahstanskog Tobola.

Potpisao je Gustafsson jedan od najtežih europskih poraza, a u prvenstvu ispisuje neki “deja vu”. Već viđenu priču s Hajdukom na četvrtoj poziciji, uz bitnu generalnu karakteristiku. Hajduk s Gustafssonom nije dobio nijednu važniju utakmicu. Eliminiran je i ponižen od Tobola u odlučujućoj europskoj, izgubio je dvije na Poljudu s Osijekom i Rijekom, uzeo bod u Gradskom vrtu i remizirao s Goricom pred dva dana. Koga je dobio? Istru, Belupo i Hrvatski dragovoljac, dok su najveće pobjede Gustafssona bile Lokomotiva na Poljudu i Gorica u gostima. Zato, bez ikakve dvojbe, u rezultatskom segmentu nije ispunio cilj.

Igra je bila segment u kojem su se silne zamjerke spočitavale Tramezzaniju. Istina, izvedba proljetnog Hajduka bila je grčevita, stegnuta u okove jakog defenzivnog bloka iz kojeg su se preko polukontre, a najčešće prekida, tražili prostor i šanse za pobjede. Gustafsson je došao s pedigreom trenera “napadačkog stila”, međutim, nije taj epitet opravdao u Hajduku.

- Bilo je puno kriterija, ali Gustafsson je ispunio kriterij osobnosti, zajedništva i vizije kako bismo htjeli da Hajduk igra - kazao je Nikoličius pri dolasku Šveđanina.

Kako igra Hajduk nakon pet mjeseci? Stvara puno šansi, isto toliko uglavnom i promašuje prosipajući bodove. Nakon 100 dana gledanja Hajduka ove sezone jasno je kako se profilirala momčad Bijelih. Oslonac je na individualnoj klasi Livaje, što je idealna postavka za svakog suparničkog trenera. Zatvori Livaju i zatvorio si Hajduk. U zadnje tri utakmice Bijeli nisu postigli pogodak. Pardon, imaju jedan, ali bio je to autogol Lončara u Osijeku.

Od kraja kolovoza nitko osim Livaje nije zabio zgoditak. Četiri Livaja, autogol Lončara i to je sve u pet utakmica. Što se dogodilo s ostalima, pitanje je za Gustafssona, a za koga bi drugog bilo? I Harija Vukasa prošle se godine pitalo “gdje su ti napadači” kada je dvije zaredom izgubio s identičnih 0:1 - protiv Šibenika i Istre. Protiv Gorice je Hajduk “izdušio” u nastavku, dapače, od 35. do 85. minute Bijeli kao da su ostali bez ideje i snage, a na kraju i bez dva važna boda.

Mladi stagniraju

Treći je bitan segment razvoj mladih igrača jer u startu je bilo važno dobiti trenera s tom kvalifikacijom.

- U kriteriju izbora tražili smo i karakteristiku razvoja mladih igrača, što je Jens napravio odlično u prošlom klubu: radio je u Norrköpingu četiri i pol godine i afirmirao mlade igrače koji su prodani za velike novce – naglasio je tada Nikoličius.


Činjenica jest da je u Norrköpingu stvarao mlade igrače jer klub je redovito prodavao nogometaše od 19 do 22 godine iz prednje linije za cijenu u rasponu od 1,65 milijuna eura (krilni napadač Karlsson u prašku Spartu) do 4,0 milijuna eura, koliko je iznosio transfer Jordana Larssona prošle sezone u moskovski Spartak.

Gustafssonov pečat duboko je utisnut u razvoju Seada Hakšabanovića, crnogorskog reprezentativca koji je ovog ljeta iz Norrköpinga za 6,5 milijuna eura transferiran u Rubin Kazanj. Ima Gustafsson snažne argumente za potvrdu statusa razvojnog trenera u Norrköpingu, ali tko je od mladih napredovao u Hajduku?

Nažalost, od kraja srpnja do danas teško je za nekog od mladih igrača kazati da je napravio korak više u odnosu na prošlu sezonu. Ne ide sav teret napretka isključivo na trenerova leđa, ali je činjenica da Biuk i Ljubičić stagniraju, čak štoviše, forma im je u silaznoj putanji. Čolina i Dolček su mjesto ustupili Melnjaku, dok Atanasov igra kada nema Krovinovića. Sahiti je na početku sezone bio ugodno iznenađenje, ali krajem listopada u padu je forme. Nema mladog igrača kojeg bi izdvojili jer Hajduk je temeljen na iskusnim pojedincima i njihov se svaki izostanak bolno osjeti na rezultatu i igri.

Tri smo elementa analizirali bez da pritom Gustafssonu oduzimamo pravo na nastavak rada. Šveđanin je analitičan trener, maksimalno posvećen radu, ali u ovih 100 dana je pokazao da ne može ispuniti zadane ciljeve. Dakle, na Jakobušiću je odluka. Ili će mijenjati ciljeve, spustiti letvicu očekivanja ili će mijenjati ljude koji trebaju ciljeve ispuniti. Tako jednostavno.

Tramezzani uzeo više bodova sa slabijom momčadi

Hajduk je u 12 prvenstvenih utakmica s Gustafssonom ove sezone osvojio 21 bod, dva manje nego li je imao s Tramezzanijem u njegovih 12 početnih utakmica na klupi Bijelih prošlog proljeća. Pritom se mora naglasiti da je Šveđanin u ruke dobio puno jaču momčad. Talijan je, primjerice, Livaju imao tek poslije pet startnih dvoboja proljetne polusezone kada su se ekipi također priključili Fossati i Kačaniklić, dok je Gustafsson od starta imao Livaju, te pojačanja Krovinovića, Lovrencsicsa, Sahitija, Mlakara i Vukovića. Od početka rujna u kadru ima Fossatija i Katića, kasnije se pridodao i Melnjak. Momčad koja je neusporedivo jača od proljetne, ali rezultat je bodovno ipak slabiji, uz naglasak da je Tramezzanijev Hajduk najbolja izdanja prikazivao tek nakon tri i pol mjeseca otkad je Talijan preuzeo momčad. Tko zna, možda je i Gustafsson u sličnoj razvojnoj fazi.

Bijeli sutra igraju u Kupu s Belišćem

Hajdukovci nastavljaju bez puno odmora, nakon slobodne nedjelje danas je trening na Poljudu i potom polazak za Osijek gdje će Bijeli dočekati kup-susret s Belišćem. U gradu papira s domaćim trećeligašem igra se u utorak, u 15.00 sati na rasporedu je osmina finala Kupa. Trener Gustafsson na raspolaganju nema Krovinovića i Vukovića, te Čuića, Eduoka i Posavca, tercet koji je zbog ozljeda već zaključio jesensku polusezonu.

58% mogućih bodova u HNL-u osvojio je Gustafsson s Hajdukom

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. svibanj 2024 04:18