Milos Bicanski/Getty Images / Getty Images
PIŠE ROBERT MATTEONI

INDUSTRIJA MAGLE I PRIČE ZA DJECU 'Regionalna liga je medijska 'duda varalica', a Čeferin će imati dobre teme na sastanku s premijerom RH-a i HNS-om

Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 18. prosinac 2016. 16:13

Razina kaosa u javnom (kvazi)informiranju u stalnom je porastu. Autori mora proizvoljnih informacija sami sebe su počeli demantirati i unutar nekoliko sati. Ne znam što djeluje komičnije, poplava trivijalnosti i logičkih nonsensa koji se plasiraju čitateljstvu ili infantilni naslovi na portalima i onih medija koji su se do tih ‘modernih trendova’ tretirali mainstreamom. Svi su se (i oni) pretvorili u jednoličnu kopiju trkača za klikom, pa kao zato naslov, makar pomalo vrijeđa i razum djece, mora potaknuti na ‘klik’.

Zanemaruje se suština, da se informira činjenicama, analizira argumentima i čitateljima omogući temelj za razumijevanje tematike. To je sada tako, što se kaže, ali svekoliki mediji i ‘mediji’ politikom zanemarivanja vjerodostojnosti sadržaja, snose ogromnu odgovornost na posljedične utjecaje u društvu. U praksi smo se toga mogli načuditi kroz dudu varalicu koju su ‘fudbaleri’ s prostora bivše države, na čelu s HNS-om, servirali javnosti kroz temu tzv. regionalno-balkanske-jugoistočne-ine lige...

PRIČE ZA MALU DJECU

Od 5. prosinca, kada je HNS obznanio inicijative o pokretanju lige za mlade i žene, u deset dana rasplamsala se javna debata ‘30 milijuna ljudi’. Akteri saveza, klubova, navijačkih grupa, novinari, voditelji, glazbenici, političari i drugi, nema tko se nije oglasio po pitanju ‘obnove jugoslavenske lige’. Sočna tema za javni prostor i klikove, sočni detalji o plasmanima u euro-kupove, sočni novci (20-30 milijuna eura) koje je ‘UEFA već osigurala’. Bilo je očito nezanimljivo primijetiti prvo dvije ‘male’ istine. Prva je šutnja promotora ideje, HNS-a. Drugo je ignoriranje UEFA-e. Treća je nešto veća istina, a to je izostanak logičnih, tehničkih i materijalnih argumenata ‘X ligi’. Četvrta i najvažnija istina je ona koju je, vjerojatno svjestan kako je zbog njegova podrijetla i funkcije ipak vrijeme da reagira, izrekao šef UEFA-e Aleksander Čeferin.

Dakle, ništa nije točno u svezi pokretanja balkanske lige, niti je UEFA to pitanje razmatrala, niti je bilo prijedloga u tom kontekstu od nacionalnih saveza, pa se niti tijela UEFA-e o tome nisu trebala očitovati. Ukratko, svi koji su u tom kontekstu nešto ‘službeno notirali’ samo su širili maglu.

Tako se u desetak dana žustro raspravljalo i svađalo o nečemu što ne postoji. Čeferin je stavom o neprikosnovenosti nacionalnih prvenstava samo potvrdio kako nema niti prostora, a ne samo logike, da se i u perspektivi ta ‘priča za malu djecu’ ostvari. Dovoljno je uzeti u obzir nekoliko činjenica. HNS već sada ima problem termina sa 36 kola HNL-a i kup natjecanjem. UEFA je odredila nove formate Lige prvaka i Eurolige te je dodatno suzila kvote slabije rangiranima, što znači kako bilo kakva regionalna ‘okupljanja’ ne bi omogućila nove euro-vize. Novac za ta euro-natjecanja je ionako jedina obrana UEFA-e od samostalne elitne lige klubova, dijeliti ga još za neke regionalne ‘derneke’ te smanjivati eliti može očekivati samo onaj koji ni površno ne razumije odnose u nogometu i UEFA-i.

Da ne govorimo o skorašnjem uvođenju (2018.) Lige nacija, alternativnom natjecanju, koji će biti supstitut nezanimljivim prijateljskim utakmicama reprezentacija, ali i dosadašnjem formatu doigravanja (play-off) za popunu liste sudionika Eura. Liga će zauzeti termin od rujna do lipnja i dakako da će suziti dodatno prostor klubovima.

PRIČE ZA ODRASLE

Na stranu ovi argumenti nogometne i poslovne logike, brana ikakvoj regionalnoj ligi je i mnoštvo odavno spomenutih folklornih domaćih prepreka. Ideja, pak, o ligi mladih i djevojaka samo je dodatni prilog neozbiljnosti ovakvih tematika, garniran i određenom društvenom neodgovornošću. Gurati mlade u balkansko natjecanje, navodno razvojno, bilo bi uz forsiranje enormnih troškova i promicanje odmaka tinejdžera od srednjoškolskog obrazovanja. Ili ideolozi ovih najava misle kako škola i odgoj nisu više u trendu...

Aleksander Čeferin posjetit će 20. prosinca HNS. Primit će ga i premijer Andrej Plenković. Valjda je jasno kako su u pitanju tek protokolarni susreti. Pred božićne blagdane novi šef UEFA-e svoju institucionalnu promociju sigurno neće koristiti za otvaranje nebuloznih (liga) ili kompleksnih (huliganizam) tema. S obzirom da je od 2005. (Olimpija) odnosno 2011. (NSS) konkretno radio na jačanju infrastrukture (i stadiona, kampa), materijalnom snaženju klubova i Lige te svekolikoj promociji nogometa Slovenije, bez konflikta s njegovim subjektima, bilo bi uputno da ga u Zagrebu pitaju za ta realna iskustva. Kao i za inicijativu da se u Sloveniji ukine (licemjerna) zabrana točenja alkohola na stadionima.

Čeferin kaže da je najveći protivnik politici i pogotovo netransparentnosti u nogometu. Jako dobre teme upravo za prijateljske susrete u HNS-u, i protokole kod premijera.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 00:57