Drago Sopta / CROPIX
GLAS PROMJENE

Inicijativa Zajedno za Dinamo: Želimo normalan, demokratski i uspješan klub

Piše: Romana EiblObjavljeno: 22. rujan 2012. 11:41

Igrači, menadžeri, direktori, vlasnici, svi dolaze i odlaze, klubovi mogu promijeniti boje, imena, stadione, ali bez navijača nema kluba. Navijači su moralni vlasnici svojih klubova, a sve više, udruženi na demokratskom principu članstva, oni postaju i pravni i financijski vlasnici svojih svetinja.

Ova je poruka među frustrirane, ali ne i obeshrabrene Dinamove navijače, okupljene već dvije godine oko inicijative “Zajedno za Dinamo”, stigla iz Škotske. Iz zemlje koja upravo ovih dana priča svijetu fascinantnu priču o ljubavi i odanosti navijača prema svojem klubu, konkretno Glasgow Rangers. Na otvaranju sezone škotskog nogometnog velikana, zbog bankrota izbačenog u najniži natjecateljski razred, na znamenitom Ibrox stadionu okupilo se 49.411 navijača! Na utakmici četvrte lige!

Ima i drugih kandidata

Prije četiri je dana maksimirski stadion zjapio kao davno ugasli vulkanski krater na Dinamovu otvaranju Lige prvaka. Natjecanje koje svakom klubu i gradu donosi spektakl, Dinamu i Zagrebu grobni je ambijent - 4683 gledatelja - na dramatičan i šokantan način osvijestio svu dubinu ponora između slavnog zagrebačkog nogometnog kluba i građana Zagreba, i ne samo njih, a osobito jaz između maksimirskoga kluba i najvjernijeg krila navijača. Mnogi su te tužne večeri, i oni malobrojni u Maksimiru, i oni pred TV ekranom, gutali knedle. Pred očima se sasvim sigurno smračilo i glavnom čovjeku u Dinamu, no on ne priznaje poraz. Demoralizirajući je ambijent popratio ciničnom opaskom “perfektno”, dodao koju o tome da je klub pokazao socijalnu osjetljivost snizujući cijenu ulaznica u odnosu na lani te finiširao: “Ne možemo mi tjerati ljude na stadion!” Istina! Ali, gospodine, vi i vaši sljedbenici učinili ste sve da ih otjerate sa stadiona!

A što su i kako sve gospoda iz Maksimira učinila, odnosno propustila učiniti, pažljivo već više od dvije godine bilježi, tiho, ali ustrajno, građanska inicijativa članova i navijača Dinama “Zajedno za Dinamo” (ZZD).

- Prije svega, smatram da je važno reći da se mi NE borimo protiv jedne osobe, nego ZA zakonit i demokratski normalan klub udrugu građana, kakvih ima svuda u Europi, i to vrlo uspješnih. Borimo se za Dinamo u kojem više nikad neće predsjednika postavljati ni partijski komitet ni generalštab, niti jedan čovjek, njegova obitelj i partneri. Mi želimo klub u kojem će na poštenim izborima predsjednika birati članovi kluba, on će pak postavljati ključne ljude i odgovarati Skupštini za njihov rad. Kandidata za čelnog čovjeka kluba, a koji su ponikli u Dinamu i nogometu, hvala Bogu, već ima - ističe Dragutin Nemec, navijač Dinama koji se nekako spontano, kao vrlo rječit, a kao diplomirani pravnik jako dobro “naoružan”, prometnuo u govornika “inicijative”, koju je, kaže, pokrenulo 20-ak ljudi, običnih navijača s raznih tribina Maksimira, zaposlenih i fakultetski obrazovanih.

- Prije svega smo bili razočaranim otimačinom našeg kluba kojoj kao da se nitko nije protivio. Dinamo je za nas velika institucija, od golemog društvenog značenja, koja ne smije biti nezakonito poklanjana privatnim osobama bez ikakve kontrole ili kriterija. Nismo željeli slijegati ramenima, nego se borimo za ideal i pravednu stvar. Pokreće nas misao da Dinamo može postati uređen klub, koji nije otuđen od svojih navijača i koji diše i živi s njima, koji predvodi hrvatski sport po pozitivnim vrijednostima, klub primjer, a ne klub slučaj. A čak i rezultati u usporedbi s klubovima manjih budžeta i s manjom navijačkom bazom mogu biti bolji. Danas su od Dinama bolji Apoel, Bate Borisov, Braga...

Razgovori s Upravom

Ne jednom su razgovorali s upravom Dinama, premda ju, kažu, smatraju nelegitimnom.

- Jasno u lice iznijeli smo i Zdravku Mamiću i direktoru Damiru Vrbanoviću najjednostavnije prijedloge: izbore, legitimno vodstvo koje radi za Dinamo, a ne za svoj džep, transparentnost, povratak navijačima i članovima, funkcionirajući marketing, a ne kupovanje ljubavi za kunu, što im se na kraju i obilo u glavu. Zadnji put kada su iz uprave, u početku slatkorječivi, sami tražili razgovore, to se pretvorilo u banalni pokušaj kupovanja što nas osobno, što vremena za Ligu prvaka. Premda znaju što navijači žele, jer su to dobili elaborirano napismeno, jedino na čemu je radila upravljačka klika jest daljnje izbjegavanje zakona, represija, uništenje i blaćenje svih glasova oporbe od nas običnih navijača, BBB-a, do legendi kluba, sve do otvorenih prijetnji - govori Nemec u ime ZZD-a na čije su se javne tribine i humanitarne akcije odazivale i brojne legende Dinama poput Bobana, Vlaovića, Stanića, Ladića, Šimića, Bišćana, Marića, Šokote, Ištvanića.

Nismo plaćenici!

- Najviše nam je drago što se javljaju tisuće navijača i članova kluba željnih promjena. Sa svima njima klub se NE mora bojati za svoju budućnost - govori Nemec pa se okreće tamnijoj strani što prati njihov dvogodišnji angažman upoznavanja javnosti s činjenicama o tome na kakav Dinamo ima pravo.

- Blatili su nas da smo nečiji plaćenici iako iz svojeg džepa izdvajamo za sve akcije, da smo huligani, rušitelji, neka ‘osnujemo svoj klub’ iako smo obespravljeni članovi našeg Dinama, da želimo preuzeti nekakvu vlast. Ništa od toga ne želimo, samo da se sramoćenje i uzurpacija Dinama zaustavi, da postane kakav i po zakonu mora biti: demokratski, transparentan,normalan i uspješan klub, kao stotine klubova u svijetu koji su udruge građana, od malih do onih najvećih Reala i Barcelone. Mi jedino želimo ostati navijači na tribinama i svaku četvrtu godinu kao članovi kluba sudjelovati u izboru uprave - podvlači Nemec.

Budući da u klubu ne da nisu naišli na sugovornike nego ih iz kluba difamiraju i proganjaju, članovi ZZD-a okrenuli su se pravnoj borbi.

Čekamo inspekcije

- Trenutno čekamo da inspekcije, koje bi trebale ući u klub, kao i svi drugi organi pravne države koji nisu do sada ulazili, od DORH-a do Državne revizije, obave napokon svoje zakonske zadaće! Sve one osobe koje su nam se javile sa željom da pomognu borbi za normalan Dinamo, od legendi kluba do doktora ekonomije (jedan takav sveučilišni profesor nam je napisao: ‘Računajte na mene za konstruktivnu akciju u svrhu rješavanja problema i osoba koje parazitiraju na Dinamu i zajedničkom novcu u cilju stjecanja profita za sebe, a troškova za sve nas’), svi su garancija da je potpuno promašena propaganda kako poslije odlaska sadašnje klike predstoji kaos - demistificira Nemec teoriju “poslije Mamića potop”.

- Dinamo ima golemu, neiskorištenu i poniženu bazu i potencijal navijača i članova, marketinški gotovo potpuno ne funkcionira, što zbog potpunog amaterizma, što zbog lošeg imidža kluba. Ima budućnost u omladinskim školama koje financiraju građani Zagreba iz proračuna, kao i održavanje stadiona i ‘radne zajednice’ koju, zajedno s novcem, uprava prisvaja bez da je do sada odgovarala za ijedan svoj postupak.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 05:13