Vlado Kos / CROPIX
1. HNL

Inter zabio pet komada Zadru, Osijek slavio protiv Cibalije

Piše: Sportske novostiObjavljeno: 23. rujan 2012. 00:09
Zadar – Inter-Zaprešić 1:5



ZADAR (3 – 5 – 2)Gluić, Brnadić, Jerbić, Bilen, Bilaver, Župan, Begonja, Mršić, Sarić, Jolić, Ivančić. Trener: Dalibor Zebić

INTER-ZAPREŠIĆ (4 – 2 – 3 -1) Santini, Plazanić, Batur, Bagarić, Kramarić, Milardović, Mlinar, Matko, Šarić, Oršić, Budimir. Trener: Borimir Perković

Ništa novo kad je u pitanju momčad koja iz gostiju dolazi u Stanove. Borimir Perković primijenio je jednostavan recept, postavio je momčad na teren kao da se igra u – Zaprešiću! Tako, zapravo, već dugo svaki gost u Stanovima započne utakmicu jer je to najisplativije. I, vjerovali ili ne, Zaprešićani su zarana 'pogodili u sridu'.

Dubinska lopta odletjela je u polovicu Zadra na kojoj, dakako, nije bilo gotovo nikoga, Matko je lako ušetao u kazneni prostor i kad se spremao pucati, Gluić ga je srušio. Klasičn kazneni udarac, Budimir je precizan, pogodio lijevu stranu. Pri svemu se Gluić dobro izvukao, nije dobio crveni nego žuti karton.

Zadar je na terenu djelovao rasklimano, kao stara krntija. Po lijevoj strani, recimo, Oršić je prolazio kako je htio, a baš on dobro je pucao u 19. minuti što je u zadnji tren skrenuo Jerbić. Priča je dalje išla očekivanim tijekom. Zadar samo zuji i ne daje ni miligrama meda, a Inter-Zaprešić igra nogomet.

Lakonogi Oršić protrčao je pola terena, iza sebe kao čunjeve ostavljao domaće statiste, pucao iskosa s lijeve strane, Gluić kratko odbio loptu, a Budimir je u naletu spakirao u mrežu.

Za svoj pokušaj iz daljine Ivančić je dobio ironičan pljesak, a na drugoj strani opet je u prilici Oršić koji, očito, za domaće igrače nije bio vidljiv. Uslijedila su dva pokušaja domaćih igrača, jedan Jolićev glavom i drugi Brnadićev, ali Krševan Santini intervenirao je sigurno. U posljednjim minutama prvog poluvremena i Matko i Oršić imali su dovoljno prostora, no obojica nisu bila precizna s tim da je Oršiću domaća publika zapljeskala od srca.

Drugo poluvrijeme Zadar je otvorio odlučno i to je brzo donijelo ploda.

Domaćin je zaradio slobodan udarac iskosa s desne strane. Izveo ga je Mršić, izabrao je zanimljivu putanju, kroz mnoštvo nogu , a netko od Zaprešićana dotaknuo je loptu, promijenio joj smjer i ona je završila u mreži.

Lagana zbunjenost držala je goste tek nekoliko minuta. Izdržali su dva – tri naleta Zadrana i njihova nastojanja za izjednačenje, te težište igre prelako prebacili u smjeru domaće obrane i. uslijedilo je debakl Zadrana.

Desna strana domaće obrane raspukla se kao kula od karata, spretni Oršić ušao u kazneni prostor Zadra i Glujićevu istrčavanju unatoč jednostavno poentirao. Kao točka na i došao je i četvrti gol gostiju. Oršić servira kao na pladnju, Jurić u situaciji iz koje se ne promašuje, zabio nekoliko minuta nakon ulaska s klupe.

OSIJEK - CIBALIA 1:0

OSIJEK - 4 - 2 - 3 - 1Vargić - Ibriks, Smoje, Vrgoč, Aleksić - Kurtović, Lešković - Miličević, Kvržić, M. Mišić - Perošević. TRENER: Stanko Mršić

CIBALIA 1 - 4 - 4 - 1Paradžiković - Mazalović - Muženjak, Župarić, Mitrović, P. Mišić - Pavličić, Čulić, Tokić, Matoš - Bartolović. TRENER: Željko Kopić

Baš kao što su i najavili Osijek i Cibalia su u derbi ušli potpuno otvoreno s naglašenom željom napadačke igre. Samo je nekoliko minuta potrajalo ispitivanje snaga, a onda je došlo i do prvog uzbuđenja.

Obrana Cibalije je prekršajem zauzavila u prodoru Leškovića na 20 metara od svojih vrata. Bilo je to na isteku osme minute, a dosuđeni slobodan udarac izveo je Perošević. Naciljao je preko živog zida Vinkovčana, a dok je vratar Paradžiković samo nemoćno promatrao let lopte ona je uzdrmala gredu iznad njega, nakon čega su igrači Cibalije otklonili svaku novu mogućnost ugrožavanja svoje mreže.

Činilo se na trenutak da će taj događaj dati krila i poticaj Osijeku za nove napade, ali gosti se nisu zbunili. Odgovorili su odmah mirnom igrom u sredini terena i kontrolom daljnjih događaja pokušavajući i dalje igrati na zamišljeni način.

Vinkovčani nisu ni malo bili bezazleni. U 28. minuti je P. Mišić iskoristio odlično dodavanje Matoša, pa odapeo s dvadesetak metara. Čuvar mreže Osijeka je već bio svladan, ali na njegovu sreću lopta se od lijeve vratnice odbila u polje.

U 39. minuti je uslijedila lijepa akcija Osijeka po desnoj strani. Poveo je sve Ibriks, poslužio Miličevića, a ovaj povratnom loptom Peroševića točno po sredini Cibalijinih vrata na visini kaznenog prostora. Doduše, Mazalović je krenuo Peroševiću u blok, ovaj ipak pucao, ali za malo samo pokraj lijeve vratnice. Osijek je pritisnuo pred kraj poluvremena, a sudac Pristovnik zaradio zvižduke.

U nastavak igre jedni i drugi ušli su s istim sastavima. Treneri nisu smatrali da je bilo što unaprijed osmišljeno i u prvih 45 minuta pokazano trebalo narušavati. Iako, ostao je dojam da je u većini tog dijela utakmice bilo po onoj narodnoj da se prazne puške dvojica boje. A zalutali centaršut Ibriksa u 49. minuti mogao je Osijeku donijeti vodstvo.

Cibalia je opasno zaprijetila u 72. minuti. P. Mišić je izveo udarac iz kuta, a Terzić s pet, šest metara glavom uputio loptu pod gredu. Ali sjajno je zrakom zaplovio vratar Vargić i još jednom loptu poslao u korner nakon do tog trenutka možda i najizglednije prigode s jedne ili druge strane.

Ipak, napadački su napori domaćina urodili plodom. Perošević je u kaznenom prostoru Cibalije zakomplicirao situaciju, ali uspio je nekako umjesto udarca u okvir vrata loptu vratiti do pritrčalog Ibriksa koji ju je s desetak metara lijevom nogom pospremio u desni kut nemoćnog Paradžikovića.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. svibanj 2024 12:19