Admir Buljubašić / Cropix
PUCANJ U PRAZNO

Iskreni Ćiro: 'Kad bi Slovačka bila ozbiljna, naglavačke bih prihvatio ponudu!'

Po broju nacionalnih momčadi nadmašio ga je s ovih prostora samo Bora Milutinović koji je u karijeri vježbao devet reprezentacija...
Piše: ArhivaObjavljeno: 23. veljača 2012. 12:27

Ćiro Blažević podsjetio me jučer na Vlatka Markovića. Mobitel mu je dugo zvonio, no “nije ulazio u tunel”, kao što se na novinarske pozive izgovara aktualni predsjednik, signal se gubio dok je ulazio u - avion.

Trener svih trenera jučer se vratio u pradomovinu svih Hrvata, ali nije mogao niti pretpostaviti kako će završiti “utjerivanje dugova”.

Neki izvori tvrde da se Ćiro rastao s gazdom Mes Kermana nakon pobjede nad Tractorijem, ali ni Ćiro tijekom boravka u Zagrebu nije znao točno odgovoriti u kakvom je statusu.

- Sine, putujem u nepoznato - rekao je jučer prije ukrcavanja.

Vjerojatno će se u Iranu nagoditi s predsjednikom kluba kako se ne bi otvarao dugotrajni proces naplate duga putem Fife. Tvrdi da bi bio zadovoljan i sa 700.000 dolara!

U međuvremenu je na portalima osvanula vijest da je Ćiro kandidat za slovačkog izbornika. Na to pitanje grohotom se nasmijao:

- Sve su to menadžerska posla, nema tu ni trunke ozbiljnosti. Izvjesni gospodin, menadžer, predstavio se kao potpredsjednik Slovačkog nogometnog saveza, ali toliko je tečno govorio srpski da sam odmah posumnjao u ozbiljnost tog transfera, a pogotovo da je potpredsjednik slovačke nogometne asocijacije.

Inače, ni u 78. godini ne bi se dvoumio:

- Kada bi to bilo ozbiljno, naglavačke bih prihvatio - rekao je Blažević, ugasio mobitel i krenuo u jednu od težih utakmica u karijeri. I sam priznaje: - Iranci su vrlo ozbiljni ratnici, nikome ne bih preporučio ratovati protiv njih...

Ipak, Ćiro će “zaratiti”, u pitanju je milijun dolara. Kad je riječ o dolarima, vješt je ratnik, iako...

- U ovom poslu moraš baratati svim matematičkim operacijama. Ne smiješ misliti samo na množenje, nego i na dijeljenje. I oni koji plaćaju, očekuju rikverc - daj da se i mi veselimo!

Ćiro Blažević bio je izbornik pet reprezentacija: švicarske, hrvatske, iranske, bošnjačke i kineske olimpijske vrste.

Po broju nacionalnih momčadi nadmašio ga je s ovih prostora samo Bora Milutinović koji je u karijeri vježbao devet reprezentacija, sa pet je bio na svjetskim prvenstvima. Vježbao je Kostariku, SAD, Meksiko, Nigeriju, Kinu, Honduras, Jamajku, Irak i iračku olimpijsku momčad. Ali, ni taj “miracle Worker”, u slobodnom prijevodu vrijedni mrav, nije se popeo tako visoko kao Ćiro koji je osvojio treće mjesto na svijetu. S ostalim reprezentacijama već nije bio tako uspješan, uglavnom je proizvodio - euforiju!

Poziv Ćiri Blaževiću iz Bratislave bio je pucanj u prazno, kao i svojedobni pokušaj Vasila Ringova i Darka Pančeva da ga dovedu u Skoplje. No, sasvim je sigurno da se Ćiro neće smiriti ni nakon povratka iz iranske pustinje, on je sebi davno presudio. “Želim umrijeti na trenerskoj klupi.” Jednom, kada je bio na rubu depresije, izjavio je: - Grobnicu sam već kupio u - Teheranu!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. svibanj 2024 10:06