CROPIX
POROTA JUTARNJEG

'ISPOVIJEDI' REKORDERA DERBIJA DINAMA I HAJDUKA 'U 15 godina nisam mijenjao broj mobitela jer sam se znao s time nositi. Ali apaurin prije utakmice..'

Igrati te dvoboje je najveći ushit, premda je nekoć bilo ljepše, uz stalno prepune tribine, rekao je Edo Mujčin
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 16. veljača 2018. 18:31

Jedan ima najviše derbija kao igrač, drugi kao trener, a treći kao sudac. Ako oni ne znaju kako je igrati hrvatsku utakmicu svih utakmica, onda, realno, ne zna nitko.

Edin Mujčin u ladici drži 24 videokasete, Zoranu Vuliću u brku se krije 15 okršaja, a zviždaljka Ivana Bebeka broji čak 16 stresnih zvižduka. Ukupno, dakle, 55 derbija broji ovaj tercet koji sudare Dinama i Hajduka poznaje u dušu.

- Sjećam se tri derbija, ali prvi je bio poseban: sjedio sam te 1996. na klupi, prešao sam iz Marsonije i uživao u slobodnjaku Marka Mlinarića koji je u pobjedi 4-1 zabio prekrasan gol iz slobodnjaka, pred tada Boysima nakrcanim “jugom”. Sjedim, Maksimir prepun, a ja moram ući. Klecala su mi koljena - kaže jučer Mujčin. U svojoj arhivi ima još dva, njemu najdraža, jedan u Splitu, kada su “modri” pobijedili, a potom i onaj u Maksimiru kada je zabio prvi i jedini gol u utakmici svih utakmica koji je Dinamu potvrdio naslov.

Robert Belosevic/Hanza Media
Robert Belosevic/Hanza Media / CROPIX

- Najiskrenije, nema veće časti i strasti. Igrati te dvoboje je najveći ushit, premda je, istina, nekoć bilo ljepše, uz stalno prepune tribine i onaj uzavreli derbi impuls koji stvara fluid velike utakmice - uzdahnuo je Edo.

Zna to dobro i Zoran Vulić, trener koji je Hajduk s “bijele” klupe vodio u pregršt pobjeda, a on se najviše sjeća one koju je - izgubio.

- U Maksimiru je bilo 3-2 za Dinamo, no to je bio duel za sladokusce. Jer, utakmice s pogocima, premda za nas trenere nevoljene, ipak su najdraže - priča Vulić, krećući prema nedjelji i novoj euforiji koja se valja s juga.

Split, 290815.
Stadion Park mladezi.
Nogometna utakmica 8. kola MAXtv Prve lige izmedju RNK Split i NK Istra.
Na fotografiji: trener Splita Zoran Vulic.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX / CROPIX

- No, mene to veseli, to je ovaj grad, koji živi na taj način. I koji je najveća snaga Hajduka. Ujedno je i protuteža objektivnosti, no nema većeg iskustva nego živjeti u tom okruženju. Uvijek sam govorio da nakon života u Splitu i rada u Hajduku možeš živjeti i raditi bilo gdje.

Baš kao i arbitriranje na utakmicama. A jedan od onih koji su iskusili sve je Ivan Bebek.

- Stres je izniman jer nakon utakmice, ako postoji barem jedna sporna situacija, počinje navala s jedne ili s druge strane pa se javljaju pozvani i nepozvani, navijači. U 15 godina nisam mijenjao broj mobitela jer sam se znao s time nositi. Za derbi je najpotrebnija psihička priprema. Silno stresna, psihički zahtjevna, ali svečanost koju želite iskusiti. A četvrtina apaurina prije utakmice pomaže da se smirite - šali se Bebek.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
02. svibanj 2024 03:38