LIJEPA BUDUĆNOST

Ispuni li Zdravko Mamić obećanja, ova generacija će marširati Europom

Mamić je shvatio da za veći iskorak mora kupiti i skupo platiti velikog trenera. Za sve ovo što se događa u Maksimiru bilo je potrebno malo pameti i nešto više novca...
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 27. listopad 2010. 11:15

Kad pamet preuzme vlast, onda se rađaju prave ideje i uglavnom lijepe stvari. Tako se, konačno, ove sezone isto dogodilo i Dinamu. Zdravko Mamić je shvatio da za veći iskorak mora kupiti i skupo platiti velikog trenera, došlo mu je do glave i da uz njega treba dovesti, kako bi to rekao Otto Barić, “dva prava igrača”. Pa je kupio Tonela i Rukavinu. Dakle, za ovo svjetlo koje sad obasjava maksimirski klub bilo je potrebno malo pameti i nešto više novca...

Kad te Bog jednom prosvijetli, onda stalno vučeš dobre poteze, pa je tako Mamić u plavu svlačionicu doveo i trojicu mladića, Ademija (19), Sylvestra (21) i Beqiraja (22). Dečko iz Šibenika se već sad pokazao kao super pojačanje, Crnogorac ide Ademijevim stopama, Slovaka moramo još malo pričekati, ali tek se uigrava, ima vremena, sigurno je kvaliteta, nema tu spora.

Dinamo je danas s Halilhodžićem momčad koja poprima europske konture, ali Modri također imaju zalog za optimizam kad je u pitanju skora budućnost. Gotovo smo već zaboravili na Modrića, Eduarda, Ćorluku, Kranjčara, Čalea i ostale ponikle u nogometnoj školi, na scenu velikim koracima dolaze nova mlada lica.

Pokušali smo iskonstruirati Dinamo u skoroj budućnosti, momčad koja bi mogla marširati Europom za, recimo, tri godine. Naravno, ukoliko ne bude prodaja značajnijih igrača. A ne bi trebalo biti, jer je Mamić to obećao Halilhodžiću. Kako smo već kazali u uvodu, gazda je shvatio što mu je činiti, pa smo gotovo sigurni da neće prekršiti obećanje.

Sastavili smo tako momčad u kojoj je najstariji igrač Sammir, rođen u travnju 1987. godine. Kao što lijepo možete vidjeti na grafičkom prikazu, Dinamo u mladim igračima ima neviđen potencijal. Za Šimom Vrsaljkom već je sad “poludjelo” mnogo europskih klubova, za Badeljom također, ako tako nastave, i Kelava i Ademi će u to društvo. Tomečak nadire koracima od 7 milja, Kramarić bi uskoro kod Vahe trebao dobiti veću minutažu i iskazati svoj bogodani talent, Barbarić i Ibanez imaju velik prostor za napredak. Iz Lokomotive bi se uskoro trebali pridružiti veliki talenti Domagoj Antolić i Mislav Komorski.

Lijepa je to slika Dinama o kojoj Zlatko Kranjčar, superuspješni crnogorski izbornik, kaže sljedeće:

- Dinamo, ovakav kakvog ste sastavili, ima veliku vrijednost za budućnost! Povijest je pokazala da smo uvijek bili najjači kad su mladi igrači rano stupali na scenu, kad je većina bila iz naše škole.

Kako se oduprijeti zovu novca?

Crnogorski izbornik je dodao i sasvim logičnu opasku:

- Pitanje je samo hoće li se Dinamo moći oduprijeti tržištu. Ti mladi igrači vrlo brzo postat će mete raznih velikih europskih klubova.

Sasvim točna konstatacija, koliko će se Maksimirska 128 moći oduprijeti zovu novca, toliko će Dinamo biti bolji!

- Dinamo ima u mladim igračima velik natjecateljski i komercijalni kapital - kazat će izbornik Albanije Josip Kuže.

- Ti mladi igrači stvaraju koheziju u momčadi, onaj toliko potrebni pobjednički duh. Na njima se mogu graditi velike stvari. Nadalje, svi znamo da Dinamo ipak živi od prodaje igrača, pa je njihova vrijednost u komercijalnom smislu velika. Bilo bi dobro što duže ih zadržati, a to ponekad nije lako.

Iskusni trener želio je još nešto naglasiti.

- Dinamo ima privilegij selekcije. To je iznimno bitno. Maksimirski klub može selekcionirati klince s područja bivše države, Dinamo je brand u koji žele doći dečki s Kosova, BiH, Crne Gore, Makedonije... Ovakav pogled na budućnost Dinama nudi samo svijetle tonove i radost svima onima koji ga vole.

Sličnu priču pnudio je i Milivoj Bračun.

- Dinamo je uvijek imao dobru okosnicu u mladim igračima. Budućnost je zaista sjajna, ali svi ti igrači još trebaju dodatno raditi na sebi. Kao što su to radili Modrić, Ćorluka, Kranjčar ili Eduardo kad su otišli u inozemstvo - kazao je Bračun.

Dakle, svi su se stručnjaci složili da je ono što stiže kao Dinamova budućnost kvalitetna visokovrijedna roba. S dečkima koji trenutačno zbog potreba vrhunskog europskog rezultata Vahida Halilhodžića možda neće odmah dobiti svoju šansu, treba posebno raditi. A Halilhodžić upravo to radi. Na treninzima se upravo posvećuje onima koje želi što prije instalirati u udarnu momčad. S takvim trenerom može se garantirati da nitko od ovih Dinamovih talenata neće propasti, izgubiti se među konkurencijom...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. svibanj 2024 12:00