SRDJAN VRANCIC/CROPIX Cropix
ŠEF SUDACA NAJAVIO KAZNE

‘Istina je, baš to se dogodilo! Imaju ekrane, 6 kamera, ma neshvatljivo! Nemaš što misliti, samo gledaš‘

‘Ne vidim namjeru, ali zbog čega akcija nije pregledana od početka do kraja?‘, kaže Ante Kulušić.
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 05. veljača 2021. 09:56

Prvo je Dinamo objavio bombastično priopćenje, potom su došle oštre izjave Damira Miškovića, dopredsjednika Saveza i čelnika Rijeke u kojima brutalno optužuje suce da namjerno kradu njegov i još neke klubove, to upućuje na žestok raskol u HNS-u i novu rundu borbe za moć u hrvatskom nogometu.

Utjecaj Dinama i Rijeke kopni i to ih istinski brine, pogotovo Dinamov, koji je bio golem. Upravo je maksimirski klub najoštećeniji otkako je uveden VAR i reakcija iz tabora prvaka očito je preventivno djelovanje kako im se ne bi dogodilo da poput svojedobno Hajduka i dalje gube status unutar nogometne organizacije.

Bruno Marić je urlao

Ne znamo boje li se Osijeka u ovosezonskoj utrci za prvaka jer objektivno imaju kvalitetniju momčad i širi izbor igrača, no u tijeku je pozicioniranje u novonastalim okolnostima u kojima u Slavoniji raste “teškaš” s ambicijama da preotme rejting prvog kluba u državi. A to sa sobom nosi mnogo novca.

Hoće li se sljedeći tjedan dogodili lom na sjednici Izvršnog odbora i preglasavanje dviju struja o zahtjevu za smjenu Komisije nogometnih sudaca, je li dovoljno da Mišković “pokaže zube” i uz potporu istomišljenika to realizira ili će naći kompromisno rješenje za barem privremeno opće zadovoljstvo, vidjet će se... Kao i tko će doći odu li aktualni sudački šefovi te koji će sve arbitri platiti ceh.

Sama utakmica Rijeka - Šibenik, nakon koje je Damir Mišković eksplicitno zatražio ukidanje Komisije i protjerivanje iz najvišeg ranga svih koji su se ogriješili o struku, imala je karikaturalno-komičan, a za suđenje i Gorana Gabrila tragičan dio kod nepriznatog pogotka domaćinu zbog, kako je VAR konstatirao, zaleđa! Nevjerojatno je, teško je i zamisliti, ali Gabrilo je “zabrijao” da je gol dao Kulenović, koji bi u tom slučaju bio u nedopuštenoj poziciji, a ne Yateke koji je utrčao iz drugog plana.

Kažu svjedoci da je kontrolor Bruno Marić izgubio živce i urlao na arbitre nakon utakmice, da se Gabrilo ispričavao, da se totalno pogubio. Što su u toj sobi gledali, gdje im je bila koncentracija, i njemu i AVAR-u Ivici Modriću? Navodno im je pomoćnik Ivan Mihalj dobro govorio što je vidio, a nisu ga doživjeli. Oni su zaustavili kadar na trenutku kad Tomečak ubacuje pred gol i Kulenović je u zaleđu.

To što lopta do njega nije došla i što su drugi igrači odigrali akciju, kao da su bili začarani. Ili im je to samo isprazna izlika kad su shvatili što su učinili, da je Mišković pobijesnio, i sam ne shvaćajući kako je to moguće. Ne čudimo se što je u tom času zaključio da ga ruše namjerno. I Gabrilo, ali i glavni sudac Ivan Vučković iz Zagreba kojeg Mišković amnestira, zbog loše arbitraže duže vrijeme neće vidjeti terene HNL-a. Opet, kakvu god lakrdiju od utakmice napravili, u 101. minuti dali su Rijeci kazneni udarac, na poziv Gabrila sudio ga je Vučković, i to penal koji se može svirati, ali nije baš crno-bijela situacija da se mora. To logično pobuđuje pitanje - ako se zaista radi o organiziranoj pljački Rijeke zašto bi to napravili. Ili su jednostavno nedorasli i smotani.

Ne vidim namjeru

Ante Kulušić, predsjednik Komisije nogometnih sudaca i ujedno dopredsjednik HNS-a javio nam se iz Dubaija gdje je u delegaciji Saveza. Njega bi neki maknuli i nadaju se da će sam otići, a drugi ga štite. On je prokomentirao:
- Suci su napravili velike pogreške, sljedeći tjedan sastat će se Komisija nogometnih sudaca HNS-a i sankcionirati sve koji nisu bili na visini zadatka. Nažalost, pojedini se u dva kola nastavka proljetnog cijela prvenstva nisu pridržavali uputa koje smo im dali na seminaru u Medulinu prije dvadesetak dana. Zato ćemo morati imati pod hitno novi jednodnevni seminar i nastojati to ispraviti s obzirom na vrlo tešku sezonu jer neizvjesnost je od prvog do zadnjeg mjesta u Ligi. Bit će puno teških utakmica. Ostat će samo oni suci koji budu u formi i imat će najmanje pogrešaka.

image
Ante Kulušić
NIKSA STIPANICEV/CROPIX Cropix

O pogotku Rijeke koji nije priznat i ući će u anale Kulušić je rekao...
- Neshvatljiva je to pogreška, dogodila se totalno protivno protokolu VAR-a i nikako je ne mogu razumjeti. Je, istina je da su mislili da je Kulenović dao gol, pa to je nedopustivo. Nemaju što misliti, imaju instrumente, ekrane, šest kamera i sve mogu pregledati. Ne možeš misliti, trebaš vidjeti - ljut je Kulušić i dodao je:

- Ovdje ne vidim nikakvu namjeru, ali pitam se zbog čega akcija nije pregledana od početka do kraja. Što se dogodilo, ne znam.
Show sa zaustavljenjem igre u gotovo svakoj akciji u finišu susreta rezultat je dijelom i sugestije Komisija nogometnih sudaca oko tumačenje granice za VAR intervenciju. Dopustila je da VAR zove glavnog suca i za situacije koje nisu sto posto nedvojbene. Onako, da sam provjeri i vidi ima li čega tu.

Zadnju riječ ima IO

Mišković inzistira na trenutačnom ukidanju aktulne Sudačke komisije čiji je Kulušić predsjednik što bi značilo totalno metenje postojeće infrastrukture.
- Ne želim komentirati izjave pojedinih čelnika klubova, niti sam to ikad radio, a pogotovo mojeg kolege iz Izvršnog odbora i dopredsjednika HNS-a - odgovorio nam je Ante Kulušić.

Što će biti s Komisijom?
- O tome odlučuje Izvršni odbor. Komisija nogometnih sudaca podnijet će izvještaj Izvršnom odboru, a Izvršni odbor je taj koji ima zadnju riječ po pitanju svih komisija.

Iz same branše dolaze ocjene da su suci gori nego ikad, a mnogi su i preplašeni. Da je pogrešna selekcija kroz godine dovela do toga.
- Ne mogu biti suci lošiji kad su isti kao u jesenskom dijelu prvenstva kad se sudilo više-manje vrlo dobro. Međutim, u ovih nekoliko kola imali smo velike pogreške. Komisija je analizirala 17. kolo, sad će analizirati ovu situaciju, povući će poteze i kazniti suce sukladno onome što su napravili - konstatirao je Kulušić, iz čijih izjava se vidi kako ne misli da će se Komisija raspustiti, nego opstati i djelovati i dalje. Bit će zanimljivo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
11. travanj 2024 09:59