Foto: Damir Krajac / CROPIX
VELIKI INTERVJU

IVAN ŠUNJIĆ ZA SN OTKRIO GLAVNU RAZLIKU SADAŠNJEG I BIVŠEG DINAMA 'Onda su svi htjeli otići, a danas svi žele ostati, a imat ćemo što pokazati u LP'

Mladi defanzivni veznjak Modrih jedno je od najvećih otkrića iznimno uspješne sezone
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 11. svibanj 2019. 18:32

Ivan Šunjić (22) jučer je položio vozački ispit! Vjerujte, to je vijest koja zaslužuje prvu rečenicu intervjua sa sjajnim mladim igračem Dinama. Dok smo jučer razgovarali, još nije znao hoće li položiti, kasnije je otišao na ispitnu vožnju.

- Budem položio, ha ha ha... Duga je sezona bila, puno obaveza. Možda sada na pauzi to riješim.

Tako je odgovorio na pitanje je li konačno položio. Nije se želio izjašnjavati, nije rekao da ide polagati, valjda da ga ne zezaju ako padne. Ali nije, sad je i Šunja postao vozač. Do sada ga je na treninge vozio tata Jozo. Otac Jozo i majka Aleksandra i stariji brat Nikola živjeli su u Kaknju, on se rodio u Zenici, kad je imao tri godine preselili su se u Zagreb. U Španskom je odrastao, ondje je počeo igrati nogomet, zatim je otišao u NK Zagreb. Tamo ga je doveo Drago Rukljač, a poslije ga je Jozo Bandić, kad je već bio kadet, doveo u Dinamo. Ostalo je povijest. Došao je u Dinamo, nekako, na mala vrata, ali je oduvijek imao veliko samopouzdanje, puno je radio, to se uvijek vrati. Igrao je u Lokomotivi s iskusnijima Jerkom Lekom i Frankom Andrijaševićem, u Dinamu s Ademijem i ostalima, od njih je učio kako biti profesionalac, kako se ponašati, što raditi.

Murska Sobota, 280618.
Igraliste NK Mura. 
Prijateljska pripremna utakmica GNK Dinamo - Gabala.
Na fotografiji:  Ivan Sunjic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

Od svakoga je njih uzeo nešto, kao i od svakog trenera koji ga je vodio u karijeri. Od svih je nešto naučio. Danas je jedan od ključnih igrača u maksimirskoj svlačionici, trener Bjelica na njega može računati baš u svakom trenutku i za svaki zadatak. Šunjić igra toliko dobar i jednostavan nogomet, gotovo nikada ne griješi. Kad god krene po zlu, kad netko izgubi loptu, Šunjić je tu. Ima nevjerojatnu moć ponavljanja, poput robota. Istrčava u svakoj akciji, zatvara svaki prostor, uklizava... Kad radi prekršaje, oni su pametni, uvijek u bezopasnoj zoni. Šunjića ništa ne može impresionirati. On je igrač koji može razoriti suparničku veznu liniju, na leđima nositi jednog ili dva suparnička igrača. Svaka mu je utakmica ista - dat će sve od sebe i protiv Rudeša i protiv Benfice. Kad smo ga pitali ima li podatak koliko je najviše pretrčao na jednoj utakmici, kaže:

- Moram pitati kondicijske trenere za točne brojke, ali znam da bude dosta kilometara. Na razini liga Petice.

Protiv Fenerbahčea je zabio za 1:0, otvorio put prema velikoj pobjedi. U uzvratnoj utakmici protiv Viktorije Plzen bio je iznenađenje Nenada Bjelice u početnoj postavi s Arijanom Ademijem, odradio je to bez greške. Protiv Benfice je gotovo sam držao veznu liniju, mnogi kažu da je Dinamo ispao od Portugalaca jer ga zbog žutih kartona nije bilo u uzvratu.

Zagreb, 100818.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 3. kola Hrvatski Telekom 1. HNL,
GNK Dinamo - NK Slaven Belupo.
Na fotografiji: Marko Leskovic, Ivan Sunjic.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

Prije godinu i pol dana Šunjić je bio na pragu odlaska u Club Brugge. Sve je, praktički, bilo dogovoreno, Ivan je već bio u Bruggeu i upoznavao grad, no onda se ipak sve okrenulo. Dobio je poziv za reprezentaciju za utakmicu s Meksikom u svibnju 2017. na američkoj turneji, odigrao je jako dobro. Tada su mu u Dinamu rekli da ostane, Šunjić je poslušao, u Lokomotivi zaigrao još bolje, a prošlog se ljeta priključio Dinamu.

Jeste li se oporavili od ozljede, o čemu se radi, jeste li spremni za utakmicu s Rijekom?

- U pitanju nije bilo ništa ozbiljnije, ali kako nismo imali neku važnu utakmicu, nismo htjeli riskirati, već sam uzeo vrijeme da se u potpunosti oporavim. Sada je sve riješeno i kandidiram za utakmicu protiv Rijeke na Rujevici, a hoću li igrati, odlučit će trener.

Hoće li utakmica na Rujevici biti samo zagrijavanje za finale Kupa ili treba očekivati žestok boj?

- Iako u rezultatskom smislu ta utakmica nema neki prevelik značaj, jasno je da trebamo to dobiti da bismo se napunili samopouzdanjem pred finale Kupa. Derbi je uvijek lijepo igrati, bez obzira na bodovnu situaciju. Očekujem motiviranog domaćina koji je u dobroj formi, ali prije svega trebamo gledati sebe.

Nakon sjajne jeseni lagani je dojam da ste ovo proljeće u HNL-u odigrali u malo nižoj brzini. Imate li i vi takav osjećaj ili je vaš pogled drugačiji?

- Najbolji su pokazatelj rezultati, a ne možemo reći da su oni ovo proljeće u suprotnosti s onima od jesenas. U Europi smo izbacili Plzen i ispali od Benfice nakon produžetaka. U HNL-u nam se jest dogodio Osijek, ali sve je ostalo bilo odlično, tako da teza o slabijem proljeću ne drži vodu.

Idemo redom. Već ste na pripremama uletjeli u problem, spominjala se i operacija. Jeste li se tada uplašili?

- Nijedna ozljeda nije ugodna, ali iz te kože ne možeš pobjeći. Mogao sam pasti u depresiju ili se posvetiti saniranju toga s ciljem da se što prije vratim. Poslušao sam savjete liječnika, odlučio kojim smjerom idemo s oporavkom i vratio sam se jako brzo.

Koliko vam je kao mladom igraču smetalo to što niste prošli pripreme, koliko ste to osjećali u utakmicama?

- Kada ne prođeš pripreme, to se mora osjetiti. I nije bitno jesi li mlad ili iskusan igrač, osjećaš da ti nedostaje ta kilometraža ili neke taktičke finese koje su suigrači uigravali. No brzo sam pohvatao sve konce i zapravo i nisam osjetio prevelik zaostatak za momčadi nakon što sam se vratio s oporavka.

Kako god bilo, ukupna ocjena vaše sezone iznimno je visoka. Je li bila najbolja u karijeri?

- Mislim da jest. I u rezultatskom smislu i u igračkom. Dinamo je odigrao ponajbolju sezonu u novijoj klupskoj povijesti, a ja sam imao popriličan fond utakmica. Stvarno moram biti zadovoljan, a vjerujem da su i u klubu zadovoljni mojim učinkom. Da nisu, ne bi mi dali novi ugovor koji sam nedavno potpisao.

Znamo da ste prije godinu i pol već bili na pragu Club Bruggea, ali ste ostali tu. Što mislite, jeste li sada zreli za odlazak van?

- Pa ako sam potpisao novi ugovor, onda je valjda jasno da ne razmišljam o inozemstvu. Kako se približava kraj sezone, samo odgovaramo na ta pitanja. Gledajte, mi smo imali prekrasnu sezonu, a ona još uvijek traje. Imamo i finale Kupa, koji silno želimo uzeti. Negdje sam pročitao odgovor jednog od suigrača kada su ga pitali koliko je Dinamo različit u odnosu na godinu dana ranije. Razlika je u tome da su onda svi htjeli otići, a danas svi žele ostati. Mislim da je time sve rečeno.

Pali li vas ideja igranja u Ligi prvaka?

- Naravno. U ovoj smo sezoni pokazali da se možemo nositi s nekim klubovima koji po renomeu, financijama i uvjetima spadaju u gornji dom europskog nogometa. Bit ćemo jači, iskusniji i veselim se tim kvalifikacijama, u kojima ćemo imati što pokazati.

Zašto mislite da bi ovaj Dinamo mogao bolje proći u Ligi prvaka, jer neki se vaši prethodnici ondje nisu proslavili?

- Kao što sam rekao, bogatiji smo za jedno iskustvo. Doći ćemo u kvalifikacije nakon lijepe sezone u kojoj smo osjetili sinergiju s tribinama i sigurno ćemo htjeti to ponoviti. A mislim da je dobar rezultat ono što privlači naše navijače.

Osijek, 270419. 
Stadion Gradski vrt. 
Utakmica 31. kola 1. HT lige Osijek - Dinamo. 
Na fotografiji: Ivan Sunjic, Marin Pilj.
Foto: Vlado Kos / CROPIX
Foto: Vlado Kos / CROPIX

Kako je sada biti igrač Dinama u Zagrebu?

- Teško je meni odgovoriti na to jer sam odrastao u Zagrebu i meni je Dinamo prvo ljubav pa tek onda posao. Meni je svaki dolazak u Maksimir emocija. I ja bih bio jednako sretan da me nitko ne prepoznaje ovako kako me sada prepoznaju, kada me mnogi zaustavljaju i čestitaju na sjajnoj sezoni. Ja sam svoj san ispunio onog trena kada sam istrčao na Maksimir u dresu Dinama. Sve je ostalo bonus.

Koliko su vama osobno važne pune tribine i atmosfera?

- Nema igrača kojem to nije bitno. Međutim, Dinamo se ne voli samo u Europskoj ligi ili protiv Hajduka i Rijeke. Gledam ljude na tribinama nedavno na Lokomotivi. Vjetar puše, kiša pada, nema krova, nema ničega. E, tim ljudima skidam kapu do poda. Oni su u takvim uvjetima došli gledati svoj Dinamo u utakmici koja, zapravo, rezultatski nije toliko bitna. Ne možeš a da se ne diviš takvim navijačima.

Jeste li osjećali tremu u nekim utakmicama, recimo u maksimirskoj protiv Benfice?

- Tremu nikada nemam. Samo sam fokusiran na zadatke koji trener stavi pred momčad. I nije bitno tko je protivnik, utakmica se treba dobiti.

Kako vam je bilo propustiti uzvrat?

- Teško. Jako teško. Kada sam vidio žuti karton u Maksimiru, pao mi je mrak na oči. Veselio sam se susretu u Lisabonu jer sam osjetio da možemo s njima i onda shvatiš da te nema tamo.

Mnogi kažu da bi Dinamo prošao da ste vi igrali.

- Teško je to reći. Hvala na komplimentu, ali jedan igrač nikada nije dobio utakmicu. Uvijek kolektiv izbaci pojedinca, ali onog trenutka kada pomislite da možete sami pobijediti nekoga, najbolje da se ostavite nogometa.

Igrali ste protiv igrača Benfice, parirali im u svemu, kakav vam je to bio pokazatelj?

- Da je Dinamo na višoj razini od one na kojoj smo mislili da jesmo. Upravo mi to daje nadu da možemo do Lige prvaka sljedeće sezone i da ondje nećemo biti statisti. Naravno, puno se stvari treba poklopiti, ali načelno mislim da se možemo nositi s momčadima u Ligi prvaka.

Što vas još motivira do kraja sezone, jeste li si kao momčad postavili neke imperative?

- Kada si postaviš imperativ, onda te to sputava. Idemo odigrati do kraja na visokoj razini, uzeti Kup u Puli i završiti sezonu sa stilom. To je jedini cilj.

Što ste sebi zadali?

- Odigrati najbolje što mogu, proslaviti dvostruku krunu pa otići na okupljanje reprezentacije U-21 i onda na odmor. Nije problem toliko fizički umor koliko mentalni. Doživjeli smo zaista prekrasne trenutke u ovoj sezoni, puno je emocija tu bilo i potreban je mali odmak od svega da napunimo akumulatore.

Što vas više pali, Rijeka ili Hajduk?

- Pali me svaki sljedeći protivnik Dinama. Nije mi bitno tko je s druge strane, već da moja momčad bude na razini koja se od Dinama očekuje. A kada je tako, onda smo mi ti koji odlučujemo.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 05:26