MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix
NOVI IZAZOVI

Ivan Tomečak napušta Rijeku, član zlatne generacije bio je velika želja bivšeg sportskog direktora

Tomečak je u dresu Rijeke odigrao čak 189. službenih utakmica, postigavši pritom 12 golova
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 25. siječanj 2022. 15:51

Ono o čemu se posljednjih dana "šuškalo" na Rujevici, na korak je i do službene potvrde. Ivan Tomečak, zagrebački dečko i dijete Dinama koji je svoje najbolje dane karijere proveo upravo u Rijeci, nastupavši za nju u dva perioda, neće dočekati još jedan derbi sa "svojima", pouzdani 32-godišnji branič nova je akvizicija ciparskog Pafosa. Tomečak je time postao jedan od rijetkih igrača koji je u dva navrata igrao za Rijeku i dva puta otišao iz nje.

Poveznica o nastavku karijere Tomečaka i više je nego jasna, sportski direktor ciparskog prvoligaša je Ivan Mance, rođeni Riječanin koji je godinama bio desna ruka Srećku Juričiću u dovođenju brojnih odličnih igrača na Rujevicu.

Mance je završetkom prošle sezone svoju poziciju prepustio Robertu Palikuči, a nekadašnji vratar Rijeke svoju karijeru sportskog direktora počeo je graditi na mediteranskom otoku.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Dolazak Ivana Tomečaka u redove trenutno šestoplasirane momčadi Prve ciparske lige (Ciparska Prva divizija, op.a.) bila je velika želja Mancea, iskustvo i znanje koje Tomečak ima sigurno će dobro doći novoj momčadi i novim suigračima u borbi za Europu. Inače, na Cipru će ga, osim Mancea, dočekati dva hrvatska nogometaša – Martin Pajić i Franko Kovačević koji je svojedobno dres Rijeke zamijenio onim od Hajduka.

Glavni trener ciparske momčadi je Slovenac Darko Milanič, Tomečak niti tu neće imati problema kada je prilagodba u pitanju, a dio stručnog stožera kao pomoćni trener – analitičar obavlja još jedno poznato ime, Dominik Mohorović. Ovog 39-godišnjaka riječka sportska javnost pamti kao talentiranog mladića Rijeke koji je obećavao, no potencijal nikada do kraja nije razvio.

Tomečak je u dresu Rijeke odigrao čak 189. službenih utakmica, postigavši pritom 12 golova, a upisao je i 22 asistencije. Odlaskom pouzdanog desnog beka prije prve utakmice nastavka prvenstva HNK Rijeka je nominalno ostala na jednom igraču kojem je to prirodna pozicija – Filipu Brautu, najmlađem debitantu u Bijelom dresu. Nema sumnje da je novi igrač na toj poziciji već podcrtan u bilježnici Roberta Palikuče, uskoro bi trebalo "osvanuti" i njegovo ime.

Osim za Rijeku i Dinamo, Tomečak je nastupao i za ukrajinski Dnjipro, Al-Nassr, Mechelen te Club Brugge iz kojeg se prije nešto manje od dvije godine vratio na Rujevicu.

Ivan Tomečak nije bio dio one "šampionske" generacije, no u dresu Rijeke osvojio je tri "Rabuzinova sunca".

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 11:25