Cropix
RIJEKA MU PRESUDILA

IVKOVIĆ 'Nema ljutnje, još manje zle krvi! Trener živi od rezultata, a ja ga nisam imao'

'Kada sam stigao doma, djeca su mi plakala, a kćer pitala hoće li smjeti i dalje na jahanje na Hipodrom'
Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 11. svibanj 2015. 21:29

Tomislav Ivković u nedjelju je dobio otpusno pismo nakon tri i pol godine koliko je bio trener Lokomotive. Očajni rezultati ‘lokosa’ ovog proljeća gurnuli su najdugovječnijeg trenera HNL-a prema provaliji, a trenerski krediti se u našoj nogometnoj zbilji tope kao sladoled na ljetnoj žegi.

Okidač za smjenu bila je ‘petarda’ na Kantridi a presudu je potpisao IO Lokomotive u nedjelju navečer. Dan kasnije smo ga zatekli ondje gdje smo se najmanje nadali. Na Kajzerici je Ivković napravio ‘goodbye drink’ na kojem je okupio dojučerašnje suradnike. Zanimljivo, i one koji su večer prije odlučili se za njegovu smjenu...

Nema šefa do Šikića

- Pa ja se sa Božidarom Šikićem znam četrdeset godina i suradnja je bila fantastična. Uvjeren sam da on nikada neće imati bolji odnos s nekim trenerom kao što ja neću imati boljeg šefa - objasnio nam je dojučerašnji strateg Lokomotive.

Bilo bi nepravedno njegov trenerski opus na Kajzerici promatrati kroz prizmu proljetnih rezultata. Ivković je u tri sezone Lokomotivu doveo do drugog mjesta HNL-a. Igrali su finale Kupa i Europu. Nogometno je odgajao neke igrače koji već igraju kod Nike Kovača (Kramarić) ili su na širem popisu (Pjaca, Antolić).

- Nema nikakve ljutnje, još manje zle krvi! Svaki trener živi od rezultata a ja ga nisam imao. Realno, u posljednje vrijeme nismo postojali i zato je ova odluka logična - smireno će bivši trener koji ne skriva ponos na ono što ostavlja iza sebe.

- Od ‘šikare’ smo napravili moderan kamp. Stvarali smo igrače, imali rezultat. Pa da ništa od svega naborjanog nismo napravili a da smo izbacili Marka Pjacu, to bi bilo čudo. Sretan sam i ponosan na svoj udio u ovoj priči koja će trajati. Siguran sam u to.

Cilj Lokomotive je otkazom Ivkoviću utišati priče ulice, a koje su pratile momčad posljednjih kola kada su se zaredali porazi.

Manjak igrača

- Mislite na gluposti da nismo htjeli u Europu? Nemam potrebe komentirati te glasine koje su toliko smiješne da ne zaslužuju osvrt - otpilio nas je Ivković.

Međutim, činjenica je kako Lokomotiva egzistira u uvjetima koje imaju tek Dinamo i Rijeka a da se ovo proljeće pretvorila u kantu za napucavanje. Pet komada zabili su im Zadar i Rijeka, četiri Slaven Belupo, a porazi su stigli od Dinama, Hajduka, Istre i još jednom od Zadra... Iz Kupa ih je izbacila Rijeka s ukupnih 8-1.

- Do sada smo se uspješno nosili s fluktacijom igrača što je naš osnovni problem svake sezone, ali jednom je to moralo doći na naplatu. Znate, teško je svake godine kretati od nule i očekivati dobar rezultat. Kada u svemu tome izostane faktor sreće onda se lako nađete u problemu. Nemam nikakve dvojbe kako nam je dužina klupe stigla na naplatu. Veliki udarac je bio odlazak Muse i Pavičića koji su bili naši najbolji igrači. Pa ono što je Leo Messi za Barcelonu to je Pavičić bio za Lokomotivu.

Posljednji adut u koji se Ivković uzdao bila je nedavna pauza zbog reprezentacije. No, nakon toga su stigle ozljede koje su pokosile kadar i agonija se nastavila.

- Izgubio sam Šovšića pa Andrijaševića. U pauzi smo bili bez nekih reprezentativaca. Premali broj igrača presudio je europskim ambicijama - objašnjava Ivković.

Kako bilo, smijenilo ga je uže vodstvo Lokomotive (Dolički, Šikić, Gudasić i Čabraja) koje je potom promoviralo Marka Pinčića,dosadašnjeg trenera kadeta, koji će voditi Lokomotivu do kraja sezone.

- Ne znam ga najbolje. Tu je godinu dana i vidim da se trudi.

I djeca su plakala

A što će Tomo Ivković nakon Kajzerice?

- Za početak se posvetiti obitelji kojima je odlazak iz Lokomotive teško pao. U nedjelju, kada sam stigao doma, djeca su mi plakala a kćer pitala hoće li smjeti i dalje na jahanje na Hipodrom. To je stresno za njih pa ćemo se svi skupa odmoriti a onda krenuti prema novim izazovima.

Logičan korak za Tomu Ivkovića bio bi odlazak preko granice. U Portugalu je na cijeni još od igračkih dana.

- Svi žele raditi vani, ali nije mi ‘pod mus’. Ako Ante Čačić nakon Lige prvaka s Dinamom i nakon što je vodio Maribor ode u Slaven Belup s kojim radi dobar posao, ne vidim zašto bih se ja sramio posla u HNL-u. Volim biti trener, predan sam toj profesiji i ako se pojavi neka zdrava opcija neću puno razmišljati. Što se mene tiče, ako projekt bude pravi mogu trenirati i pionire - završio je Tomislav Ivković.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
09. svibanj 2024 06:05