VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX Cropix
CAKTAŠ NIJE JEDINI...

Iz Hajduka objasnili odluku koja je glasno odjeknula: ‘Razgovarao sam sa svima, a mi nismo imali izbora‘

Sportski direktor je odgovorio i na pitanje odakle novac za ulazne transfere Kalinića, Livaje...
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 18. veljača 2021. 15:18

Najavljeno je ispunjeno, Hajduk je u B momčad prebacio Miju Caktaša i Bassela Jradija, dvojicu igrača iz kadra prve momčadi koji nisu produljili ugovor što im ističe u lipnju ove godine. Sportski direktor Mindaugas Nikoličius potvrdio je u obraćanju medijima da klub nije odstupio od ranije izrečenih najava.

- Igrači koji nisu produžili ugovor koji završava na kraju ove sezone prebačeni su u B momčad do isteka transfernog roka u svim zemljama gdje se još mogu realizirati isti. Caktaš i Jradi, a uz njih i oporavljenik Mikulić idu u B momčad, ali još imaju vremena napraviti transfer – naglasio je sportski direktor Nikoličius.

Kada će preći na trening u ekipu pod vodstvom Gorana Sablića tehničko je pitanje, jer čeka se da prva momčad izađe iz samoizolacije, ali u svakom slučaju Caktaš i Jradi više nisu u Tramezzanijevom kadru. Logično je da je pritom status Caktaša zahtjevao i dodatna pojašenjenja, stoga je Nikoličius detaljno opisao kako su se odvijali pregovori s kapetanom i najboljim strijelcem Bijelih ove, ali i protekle dvije sezone.

- Kada sam došao u Hajduk znao sam kakav je stav predsjednika po pitanju Caktaša. Nakon toga sam razgovarao sa svim igračima, uključujući i Caktaša, da vidim tko želi ostati u Hajduku, tko se i dalje vidi u bijelom dresu. Caktaš mi je rekao da ne želi ostati, da želi napraviti transfer. Imali smo ponuda za transfer, ali sa igračeve strane te ponude nisu bile prihvaćene. Potom sam ponovno pričao s Caktašem ponudivši mu produljenje ugovora za još jednu godinu, međutim igrač nije želio smanjiti svoj aktualni ugovor niti za jedan euro. U takvoj situaciji nismo imali drugog izbora nego povući izrečeni potez, jer uz sav respekt prema Caktašu mi moramo primarno zaštiti Hajduk – kazao je Nikoličius.

image
ANTE CIZMIC/CROPIX Cropix

Time je barem privremeno, dok se do početka ožujka ne okončaju transferna razdoblja u svima potencijalnim svjetskim destinacijama, zaključena priča oko statusa Caktaša koji će definitivni rasplet čekati u B momčadi. Ukoliko ne bude novosti u sljedeća dva tjedna, jasno je što slijedi.

- Caktaš na ljeto može otići kao slobodan igrač

U ovom trenutku je najizglednije da će se priča sa kapetanom Caktašem tako i zaključiti, jedino ako sam Caktaš ne pronađe neki novi transfer sljedećih dana. Jakobušić nije popustio, još od kraja listopada kada je preuzeo Hajduk poslao je jasnu poruku:

- Igrači kojima ističe ugovor na kraju sezone moraju produžiti svoju obvezu pod smanjenim uvjetima ili pronaći transfer s kojim će Hajduk vratiti barem dio uloženog novca tijekom njihovog boravka u klubu. Treća opcija je preseljenje tih igrača na tribine u proljetnoj polusezoni - rekao je Jakobušić prije nepuna četiri mjeseca.

U istom statusu kao i Caktaš bili su Adam Gyurcso i stoper Radić, ali mladi stoper je otišao u Belgiju, mađarski napadač u Osijek. Riješili su svoj prijepor oko isteka ugovora, ali Caktaš, kao i Jradi, nije. Uz to, na početku proljeća je iskazao slabiju formu, propustio realizirati dva kaznena udarca i preselio je na klupu. Tri utakmice je počeo iz pričuve, ali u posljednjoj je ušao s klupe i pogotkom u sudačkoj nadoknadi donio Bijelima veliku pobjedu u jadranskom derbiju. Međutim, jedan zgoditak nije promijenio stanje. Caktaš je u drugoj momčadi, a Tramezzanijeva ekipa je dobila novo pojačanje sa Markom Livajom, četvrtim novim licem u poljudskoj svlačionici ove zime.

- Njihovim dolaskom htjeli smo napraviti pozitivnu atmosferu, ti igrači su izabrani, jer smo treneru željeli kreirati momčad za rezultat. Uz to, moram naglasiti kako mi je posebno drago da su domaći igrači, velika nogometna imena poput Kalinića i Livaje došli u Hajduk. Slušajte, mi smo peti na ljestvici, a oni dolaze u Hajduk. To je jaka poruka gdje Kalinić i Livaja jasno kažu kako vjeruju u klub i vjeruju u sebe da svi zajedno možemo napraviti dobre stvari na terenu ove sezone.

Od četiri nova imena, trojica su došla samo za proljeće. Kalinić i Fossati na posudbu, a Livaja sa ugovorom na jednu polusezonu. Kakav je daljnji plan s tim igračima ?

- Moram reći da je Livaju bilo teže nagovoriti na dolazak ove zime nego li će to biti njegov ostanak poslije ljeta. Fossati je na posudbi, ali postoji mogućnost dogovora sa Monzom. Ako bude dobar za Hajduk, vjerujem da ćemo postići dogovor za ostanak. Isto vrijedi i za Kalinića koji je veliki pozitivac u svlačionici, a o njegovoj kvaliteti ne treba trošđiti riječi. Sa Kalinićem je realizirana šestomjesečna posudba, to je prvi dio pogodbe, ali pokušat ćemo napraviti dogovor za još godinu dana. Svi su transferi ove zime na kratko razdoblje, ali ostvaljen je prostor za daljnji dogovor. Uz to, igrači koji su došli u klub su uzor mlađima. Kalinić će raditi sa Sentićem, u napadu Biuk i Ljubičić će imati priliku trenirati sa Livajom, zato dolazak iskusnih igrača može samo podići naš mlađi kadar.

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

Odakle novac za pojačanja? Prošle jeseni je predsjednik kazao "imamo za još dvije plaće", a onda Hajduk u veljači dovodi pojačanja sa nogometnim imenom i prezimenom. Kako ste uspjeli dovesti pojačanja ?

- Sve što sam napravio, uradio sam u dogovoru sa predsjednikom. Pitanje novca je tema za predsjednika, a zajedno želimo stvoriti jak Hajduk koji mora biti konkurent za titulu. Neće se to dogoditi ove sezone, ali trebamo se već sada pripremati za sljedeću sezonu. Mijenjati ozračje i mentalitet u klubu. Kada već o novcu govorimo, treba istaknuti da smo imali ponude za prodaju igrača, prije svih Vuškovića, međutim procijenili smo da će s rezultatom momčadi na ljeto biti bolje vrijeme za ponude.

Je li napadačka linija previše napunjena ? U napadu Hajduk ima Jaira, Diamantakosa, Umuta, Kačaniklića, Livaju. Neće biti mjesta za svih, a posebno ne za mlade igrače.

- Nema nikakvog disbalansa, jer najbolji lijek za lošu formu je konkrencija. Sa jakom konkurencijom svi se podižu u formi. Hajduk nije klub u kojem će biti sigurnih, svi se moraju stalno dokazivati za mjesto u momčadi. Zato imamo jaku konkurenciju.

Koji je glavni cilj s momčadi koju ste stvorili ove zime, mjesec i pol dana po dolasku u Hajduk ?

- Prvi cilj je izboriti plasman u Europu.

Kojeg suparnika držite lakšom "metom", koga ćete lakše preskočiti, Rijeku ili Goricu ?

- Ne zanosimo se tim pitanjima, treba samo pobjeđivati.

Je li trofej imperativ ove sezone ?

- Shvaćam da bi željeli staviti imperativ trofeja, ali u Kupu idemo utakmicu po utakmicu. U osmini smo finala, još ne znamo hoćemo li 3. ožujka igrati sa Zagrebom ili će se taj dvoboj ponovno odgoditi. Daleko je pričati o Kupu.

BIJELI OD PONEDJELJKA NA TRENINGU

U petak navečer hajdukovci izlaze iz samoizolacije, ali prvi trening zakazan je za ponedjeljak. Do tada se očekuje da će se oporaviti svi zaraženi igrači i članovi stručmpg stožera, a u ponedjeljak se momčadi priključuju i tri nova igrača, Fossati, Kačaniklić i Livaja. Sljedeću utakmicu Bijeli igraju u Rijeci 27. veljače.

PROLJETNI HAJDUK SA SEDAM PROMJENA

Glede strukture momčadi Nikoličius ustvrdio kako prva ekipa ima 25 igrača među kojima je 60 % domaćih sa 10 stranaca. Uz to je 40 %, odnosno 10, igrača poniklih u Akademiji. Ali, nema spora da se bitno promijenio Hajduk sa potpisom novog sportskog direktora. Ukupno su četiri nova imena u odnosu na jesen, a s obzirom da su Kačaniklić i Livaja stigli ovog tjedna, debitirat će na Rujevici gdje se 27. veljače očekuje premijera sasvim novog Hajduka. U odnosu na jesen četiri su nova imena, u B momčadi su Caktaš i Jradi, nema više ni Gyurcsa koji je preselio u Osijek, a u drugom planu su Jairo i Diamantakos. Tek su četiri igrača ostala iz jesenskog Hajduka (Simić, Vušković, Čolina, Jurić) u potencijalnoj prvoj postavi za Rujevicu sljedeće subote.

PROLJETNI HAJDUK (4-3-2-1): Kalinić – Todorović, Vušković, Simić, Čolina – Jurić, Fossati, Atanasov – Livaja, Kačaniklić – Umut. TRENER: Paolo Tramezzani.

JESENSKI HAJDUK (4-2-3-1): Posavec – Jakoliš, Simić, Vušković, Čolina - Jurić, Jradi – Jairo, Caktaš, Gyurcso – Diamantakos. TRENER: Boro Primorac.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. travanj 2024 20:45