GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix
REAKCIJE TRENERA

Iz Slavena jednom fotografijom opisali poraz u Puli, oglasio se Stipić: ‘Vjerujem u struku, u nevinost‘

Uzbudljiva je bila utakmica 17. kola Prve HNL u Puli, a na kraju je domaćin stigao do 2:1 pobjede
Piše: Robert Matteoni, SNObjavljeno: 24. siječanj 2021. 21:21

Preokretom u posljednjih deset minuta iz dva kaznena udarca koji će sigurno izazvati mnoge polemike, Istra 1961 je došla do zlata vrijedna tri boda. Slaven Belupo imao je praktično pobjedu u rukama, ali su, na stranu kazneni udarci, u posljednjih 20-ak minuta postali pasivniji i omogućili domaćima više pritiska...

Nije imao druge nego eksperimentirati trener domaćih Fausto Budicin, nakon što je ostao bez Fuentesa, Blagojevića i Navarra, a nakon što su mu otpali Bosančić i Perera. Guzina je sjeo na klupu iako praktično nije trenirao više od deset dana. Debi je imao i vratar Ivan Lučić, nakon što je prije utakmice s Goricom izašao iz izolacije, a u formaciji 4-2-3-1 mjesto su dobili Hujber, Halilović i Gyu, te Špoljarić u vršku napada. Strateg gostiju Stipić izveo je uobičajenu formaciju 3-5-2, koja je u defenzivnom dijelu igre postavljena u 5-3-2.

Bez iskusnog Parackog i Krstanovića, Slaven Belupo je pogotovo u prvih 45 minuta izgledao vrlo dobro. Doprinijela je tome svakako slaba igra domaćih. Iako su krenuli poduzetnije, vrlo skoro su ih gosti primirili. U jednom napadu Istre Gyu je zakasnio na odbijenu loptu i gostujući dubinski pas omogućio je Knöllu da s desnog boka uđe u sredinu i tamo posluži Glavčića. Hitri veznjak je s loptom bez teškoća došao u zonu šuta i onda uputio preciznu loptu u donji kut Lučića.

Gol je naravno bio jaki vjetar u leđa Slaven Belupu, pogotovo što su tako primorali domaćine na više ofenzivnog rizika i prepuštanje slobodnih prostora u defenzivi. Gosti su to odlično koristili jer su se nametnuli u sredini terena i onda mudro i kvalitetno kroz brze bokove stvarali opasne situacije.

Puljani su pokušavali napadati, ali bilo je sve to prilično improvizacijski. Čvrsta obrana SB-a nije dopuštala puno prostora, a na svaki prekid igre branili su svoj prostor sa svih 11 igrača unutar peterca. Korneri i slobodni udarci Puljana tako su se pretvarali u lak plijen gostujuće obrane, ali i okidač za brze kontre. Unatoč tome što je bilo niz prekida igre, konzultacija VAR-a, četiri žuta kartona i nekoliko dužih razgovara s igračima, sudac Pajač produžio je poluvrijeme samo jednu minutu...

U poluvremenu je Budicin povukao prvi potez. Izvan igre je ostavio indisponiranog Halilovića i ubacio Lončara.

Crnogorski veznjak bio je aktivniji, a imao je u 61. minuti stopostotnu šansu kada je centaršut Sergija dočekao na 2-3 metra od gola gostiju, ali nije pogodio mrežu. Imali su gosti nekoliko opasnih ubačaja i odličan slobodnjak Mlinara, ali nisu bili precizni. Puljani su više snagom želje negoli smislenije igre pritiskali goste. No, osim par udaraca nisu bili opasniji.

Onda se dogodila neočekivana situacija nakon kornera domaćih. Guzina je glavom pucao preko gola i očekivao se nastavak golmanskim izvođenjem s peterca. No, sudac Pajač pozvan je iz VAR sobe da pogleda snimku i dugo je procjenjivao start Van Bruggena na Tomaševiću da bi nakon toga dosudio kazneni udarac. Činilo se da će to biti sve u ovoj utakmici, ali Puljani su nastavili napadati i onda se u 90. minuti dogodio novi trenutak za sporni kutak.

Gržan je išao "jedan na jedan" u kazneni prostor, Goda mu je prepriječio stranu i nakon pada domaćeg igrača Pajač je pokazao na bijelu točku. Veliki prosvjedi gostiju, čini nam se s tribine, djelovali su prilično opravdani. Špoljarić je opet preuzeo odgovornost i bio uspješan! U sedam minuta nadoknade bilo je i kartona i više uzbuđenja pred golom. Lučić je sjajno obranio Iličiću s dva metra zicer. Do kraja je Istra imala stopostotnu šansu iz kontranapada "dva na jedan" Gržana i Špoljarića, ali bez efekta. Nakon gotovo devet minuta sudac je svirao kraj, koji je i rezultatski, a i uzbuđenjima bio potpuno neočekivan u odnosu na tijek igre do prvog kaznenog udarca.

Na kraju kažimo da su se nakon susreta oglasili iz Slaven Belupa putem Facebooka.

image
Objava Slaven Belupa na Facebooku nakon Istre
SCREENSHOT Facebook

'Teško je riječima opisati poraz u Puli, pa ćemo ga opisati fotografijom", stoji u poruci ispod fotografije suca Pajača.

Reakcije nakon utakmice

Fausto Budicin, trener Istre 1961:


- Ovo su nam tri iznimno vrijedna boda. U prvom dijelu smo krenuli dobro 20-ak minuta, ali onda smo se izgubili. Prava anarhija na terenu. Njihov gol nas je sasjekao. U nastavku smo i zahvaljujući igračima koji su ušli bili agresivniji i aktivniji te smo zato na kraju i uspjeli okrenuti rezultat. Jedanaesterci, prvi mi se čini očigledan, za drugog treba vidjeti snimku.

Tomislav Stipić, trener Slavena Belupa:


- Jako dobra utakmica za našu ekipu, jako dobro prvo poluvrijeme u kojem smo mogli iz 3-4 kontre i polukontre odlučiti utakmicu već u prvom poluvremenu. Nismo bili konkretni, trebalo je malo više hrabrosti. Penali? Ne mogu ja vidjeti s 80 metara udaljenosti, vjerujem u struku, u neovisnost, u nevinost, i to je to. A ono što mogu popraviti za sljedeću utakmicu su naše kontre, polukontre prilike i realizacija.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 14:24