Navigation toggle
 SN
I ĆIRO OTKRIO 'TAJNU'

IZ SPECIJALA SPORTSKIH NOVOSTI Tajna zdravlja: Priča o ubojici kiselosti organizma koju uvjetuje stres!

Većina ljudi se sjeti vitamina C kada dođu zimski dani. I to isključivo s namjerom prevencije prehlade i gripe. Međutim, taj izniman vitamin je esencijalan za vaše zdravlje i nije dovoljno unositi ga u tijelo prehranom već se treba uzimati i kao suplement. ZA SN PIŠE: Mr. sc. Goran Radovanić
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 01. lipanj 2016. 19:13

Svaka bolest je prvenstveno uzrokovana manjkom osnovnih elemenata u našem tijelu, koji dovodi do poremećaja optimalne ravnoteže tvari u tijelu. Jedan od osnovnih poremećaja ravnoteže tvari je nedostatak vitamina C u obliku sodium ascorbata. Ljudi, majmuni, zamorci i jedna vrsta šišmiša jedini su sisavci koji ne mogu sami u jetri proizvesti vitamin C.

Metabolit jetre

Vitamin C koji kupujete u ljekarnama je askorbinska kiselina koja je greškom nazvana vitamin C jer je to zapravo metabolit jetre. A vašem organizmu je potrebna sol askorbinske kiseline i to je sodium (ili natrium) ascorbat, koji je po sastavu lužnat (ima ph 7,1), za razliku od askorbinske kiseline, koja je kiselog sastava (ph 2,1).

Mi ljudi patimo od genetskog poremećaja (hipoascorbemije) koji uzrokuje da sami ne možemo proizvesti vitamin C (sodium ascorbat) i ta nemogućnost dugoročno uzrokuje nenormalne fiziološke reakcije tijela.

Sportašima je ovaj vitamin potreban u puno većoj količini nego običnim ljudima jer poništava negativne učinke mliječne kiseline koja nastaje u tijelu kao posljedica treninga. Danas se sportašima obično preporuča uzimanje 1-2 grama vitamina C iako je to premalo. Jedna skupina znanstvenika je radila istraživanje koliko vitamina C proizvede jetra koze u normalnim okolnostima, a koliko u izuzetno stresnim okolnostima. Rezultati su pokazali kako jetra jedne koze u prosjeku proizvede 4 grama vitamina C dnevno. Međutim, u stresnim uvjetima proizvodnja vitamina C se povisi na 70 grama u jednom danu. Taj skok je uvjetovan potrebama tijela da neutralizira razinu kiselosti uzrokovanu stresom. Sportašima je tijelo svakodnevno izloženo stresu, a pogotovo kada su utakmice koje osim fizičkog napora sa sobom nose i veliku dozu mentalnog napora uzrokovanog nervozom. Kiselost organizma uzrokovana takvim stresom se najlakše i najbolje neutralizira velikim količinama sodium ascorbata.

Postoje zabilježeni dokazi o uspješnom liječenju opasnih bolesti poput dječje paralize, svinjske gripe, tetanusa, kardiovaskularnih bolesti i još mnogih drugih, velikim dozama vitamina C.

Jedan od najbriljantnijih znanstvenika 20.-og stoljeća, dvostruki Nobelovac i dobitnik 50 počasnih doktorata, dr.Linus Pauling, dokazao je u svojim istraživanjima kako je sodium ascorbat iznimno važan za izgradnju kolagena, međustaničnog tkiva, kao i da su dnevne doze potrebne za normalan rad organizma, desetak puta veće od maksimalno preporučenih.

Ćiro Blažević o Tajni zdravlja:

Legendarni trener svih trenera, neumorni i vitalni Miroslav Ćiro Blažević, među prvima je pročitao knjigu ‘Tajna zdravlja’.

- I prije je bilo pokušaja da se tema kvalitetne sportske prehrane obradi i iskomunicira medju sportašima ali i prosječnim ljudima, no nitko to nije uspio tako jednostavno i razumljivo kao moj prijatelj, sportaš Goran Radovanić. Kome god sam pokazao Goranov koncept o zdravoj ishrani, bio je oduševljen. I zaista, svatko će u knjizi pronaći nešto za sebe - kazao je Ćiro.

Povećava se imunitet

Za jak imunitet potrebni su vitamin A, vitamin B12, pantotenska kiselina, folacin i vitamin C. Međutim, najvažniji među njima je vitamin C. Dokazano je da povećanim uzimanjem vitamina C raste i proizvodnja molekula antitijela (imunoglobulina), i to posebno antitijela koja se nalaze u nosnoj šupljini te u krvi. Pored toga, istraživanje provedeno u Nacionalnom institutu za rak (SAD) dokazalo je da povećano uzimanje vitamina C dovodi do proporcionalno povećane proizvodnje leukocita. Na taj način dolazi do povećane obrambene sposobnosti organizma te povećanja imuniteta jer se leukocitima poveća mobilnost i brzina pa puno brže stignu na mjesto infekcije. Nadalje, kad leukociti stignu na mjesto infekcije, povećava se i njihova proždrljivost (fagocitoza) s povećanjem koncentracije vitamina C u organizmu. U tom procesu leukociti opkoljuju i razaraju bakterijske i maligne stanice.

Moć cjelovite hrane je da nadilazi potencijal svojih pojedinih komponenti. Tako jedna šalica kuhanog kelja sadrži samo 50mg vitamina C i 13 jedinica vitamina E. Ali njihov antioksidacijski potencijal iznosi 800mg vitamina C i čak 1100 jedinica vitamina E. Namirnice koje sadrže najviše vitamina C su: rajčica, paprika, limun, grejp, brokula, kiseli kupus, ali sve one zajedno nisu dovoljne da zadovolje potrebe jednog ljudskog organizma za vitaminom C. Iz tog razloga vitamin C moramo uzimati u obliku sodium ascorbata.

Standings provided by SofaScore LiveScore
24. prosinac 2025 09:15