Drago Sopta/Cropix
GRADSKI TRANSFERI

Iz Zagreba u Dinamo su uvijek stizala pojačanja! Šovšić i Pavlović nastavljaju tradiciju...

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. studeni 2011. 13:27

Fran Brodić. Tako se zove mladi talent koji je prije mjesec i pol dana Kranjčevićevu zamijenio Maksimirom. Dečko je 1997. godište, a kažu da je jedan od najtalentiranijih mladih igrača u Hrvatskoj. Igra napadača, zabija sve u šesnaest, brz je, hitar i prodoran, baš onakav igrač kakvi se danas traže.

Počeli smo eto, od kraja. Povijest Zagreba i Dinama isprepletena je transferima, prelascima igrača iz kluba u klub. Na tom polju su Pjesnici i Modri iznimno uspješno surađivali, osim u jednom slučaju, onom Milana Badelja koji ćemo opisati nešto kasnije.

Zadržat ćemo se na onim transferima koji su podizali najviše prašine i o kojima se priča i dan-danas. Najspektakularniji transfer bio je sasvim sigurno onaj Ivice Olića koji je nakon šampionske sezone sa Zagrebom 2002. godine odjenuo Dinamov dres. Taj “posao” već je ubilježen u one “legendarne”, mislim da vas ne treba podsjećati što se događalo prije devet godina, odnosno što se zbivalo iz kulisa toga transfera.

Bio je to sjajan posao za Modre, a 2007. godine još je jedan momak iz tog dijela Slavonije Ulicu pjesnika zamijenio Maksimirskom 128. Mario Mandžukić se nakon vrhunskih partija u Zagrebu prodao u Dinamo te postao ponajbolji igrač Modrih. U paketu s njim stigao je i Ivica Vrdoljak, defenzivni vezni koji je također ostavio izvrstan trag u plavoj svlačionici. Dinamo je za obojicu Zagrebu platio 1,5 milijuna eura.

Ove sezone je iz Kranjčevićeve u plavi dom preselio Ivan Krstanović, protekle sezone najbolji strijelac Prve HNL. Kao što vidite, Dinamo od gradskog suparnika ponajviše odvodi sjajne napadače, “oteli” su Olića, Mandžukića, Krstanovića... Što je najzanimljivije u cijeloj priči, Modri nikad nisu pogriješili kad su u svoju svlačionicu instalirali nekog igrača iz Ulice pjesnika. Nisu niti onda kad su 2003. godine doveli Hrvoja Štroka i Dalibora Poldrugača. Oni nisu ostavili takav trag kao spomenuti, ali je bili jako dobri klupski španeri, u njih se uvijek moglo pouzdati, svojim potezima često su oduševljavali poklonike Plavih.

Zgodna i intrigantna priča datira također iz 2007. godine, kad je kao kadet iz nogometne škole Zagreba u Dinamo stigao današnji kapetan Milan Badelj. Bilo je to u eri Božidara Šikića, koji je tada ulovio “veliku ribu”. Nakon potpisivanja ugovora s Dinamom, Badelj je otišao na posudbu u Lokomotivu, u 28 utakmica postigao je sedam pogodaka i itekako pomogao Lokosima da osvoje prvo mjesto u Trećoj HNL, a nakon toga je na velika vrata ušao u plavu svlačionicu.

Dok su transferi koje smo nabrojili u Zagrebovu blagajnu donosili zgodan novac, “slučaj Badelj” bio je veliki gaf društva iz Kranjčevićeve. Vjerovali ili ne, nisu prepoznali Badeljove kvalitete!? A znate li za koliko je Badelj iz Zagreba došao u Dinamo? Jasno da je za rubriku “vjerovali ili ne”, jer se radilo o 30.000 kuna!? I taj sitniš nije dobio Zagreb, nego Ponikve, prvi Badeljov klub. Toliku svotu su, naime, Pjesnici dugovali Ponikvama za tzv. školovanje Milana do kadetskog uzrasta, pa je maksimirski klub kune uplatio na račun Ponikvi.

Najnovija priča koju nude neki maksimirski izvori kazuje da bi već ove zime u plavu svlačionicu mogli stići Mateo Pavlović i Damir Šovšić, danas ponajbolji igrači gradskog rivala Zagreba. Prije dvije godine Modri su bili zainteresirani i za mladog krilnog napadača Besarta Abdurahijima, ali do tog transfera nije došlo. Istina, od klupskih struktura nismo mogli dobiti potvrdu o mogućem “paket transferu” Pavlovića i Šovšića, ali znate kako je, gdje ima dima ima i vatre.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. rujan 2024 15:04