Darko Tomas / CROPIX CROPIX
MAČKA S RUJEVICE

IZDANAK ČUVENE VRATARSKE ŠKOLE 'Do sat vremena prije utakmice nisam ni znao da ću braniti...' Komentirao je i interes velikana: 'Uživam...'

Piše: Orlando RivettiObjavljeno: 14. veljača 2020. 19:25

Najpoznatija riječka nogometna dinastija su - Ravnichi. Mauro je osvojio dva Kupa Jugoslavije, bio reprezentativac, otac Eugen je s Rijekom ušao u Prvu ligu 1958., a stric Mario branio je za Fiumanu i Kvarner... Kobre s Kantride!

Rijeka je kroz povijest imala sjajne vratare, Marjana Jantoljaka, Boruta Škulja, Radojka Avramovića, Mladena Žganjera...

Novo ime, otkriće, mladić je koji će 25. ožujka proslaviti 20. rođendan. Ivor Pandur. Debitirao je 1. listopada prošle godine u “laganoj” kup-utakmici u Bujama (11:0), ali i sačuvao vrata protiv Dinama u četvrtfinalu Kupa na Rujevici (1:0).

Pouzdan, siguran, uvijek dobro raspoložen izvan terena, “mačka s Rujevice”. Dobre vibracije bez obzira na mladost.

Zašto netko uopće odluči postati vratar kada u dječačkim danima svi sanjaju kako zabijaju golove?

Rijeka, 090220. 
Igraliste Rujevica.
Utakmica 22. kola 1. HNL izmedju HNK Rijeka i NK Slaven Belupo.
Na fotografiji: Antonio Colak.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX CROPIX

Zaklopili knjigu

- I ja sam maštao o golovima, počeo sam kao igrač, ali kada sam prvi put stao na gol, bio je nevjerojatan osjećaj. A stao sam na vrata jer nismo imali vratara... Uzbudljivije, jednostavno draže.

Grbci su njegov dječački klub. Dvaput je branio sjajno protiv Rijeke i - Marijan Jantoljak doveo ga je u HNK Rijeka. Grbci su izgubili 0:1, a Ivor je ima desetak obrana. Marjan Jantoljak je, inače, nedavno proslavio 80. rođendan i još radi s djecom... S dvadeset godina je kao i Ivor debitirao na prvoligaškoj sceni, na beogradskoj Marakani protiv Crvene zvezde prije 60 godina.

Ivor je u Bujama osjetio uzbuđenje čuvanja mreže prve momčadi. Prvoligaški debi bio je 14. prosinca protiv Varaždina na Rujevici (3:1).

- Nisam znao da ću braniti do sat vremena prije početka utakmice. Prskalu je, naime, pozlilo... Odjednom su snovi postali stvarnost. Brzo sam se adaptirao, bio sam spremam fizički i mentalno. Izažao sam na teren uživati, nagraditi uloženi trud. Godine rada. Utrčao u svoje snove...

Prvi ste gol, u pobjedi protiv Varaždina, primili iz kaznenog udarca. Zabio je Dejan Glavica. Rekli ste nakon toga da se niste spremili za - penal. Vratari imaju svoje bilježnice, gdje tko puca...

- Napravili smo mi analizu, ali Glavica nije pucao jedanaesterce.

Glavica s bijele točke, pa Kastrati dva gola u Kranjčevićevoj gdje ste prije pogodaka imali nekoliko sjajnih obrana.

- Lokomotiva je bila bolja. Brzo smo zaklopili tu knjigu i okrenuli ploču. Izašli smo jači.

Netaknuta mreža protiv Dinama i Slavena Belupa. Kakav je osjećaj igrati protiv Dinama?

- Privilegija! Kao klinac sam sanjao da ću u dresu Rijeke igrati protiv tako velikog kluba pred svojim navijačima. Znali smo da je Kup, jedna utakmica, i da je sve moguće. Tako smo se postavili, pokazali karakter.

Petković nije zabio, bili ste spremni za njegove prijetnje?

Ter Stegen i Alisson

- Jegulja, klasa... Prije svake utakmice analiziram sve napadače. Znam da utakmica može donijeti nešto drugo, ali iznenađenje treba svesti na minimum...

Pandurov pogled prema Europi. Uzori?

- Ter Stegen i Alisson. Od njih se može puno naučiti. U svim segmentima igre. Sreća je što im mogu gledati u - upijati.

Livaković je broj jedan u Hrvata?

- Najbolji primjer koliko je bitan vratar. U Dinamu i reprezentaciji.

Rijeka je izgubila tri boda od Lokomotive, Hajduk je uhvatio četiri boda prednosti?

- Počinje lov na Splićane. Sezona je duga. Dvaput ćemo igrati s njima. Te će utakmice odlučivati o drugom mjestu. Veselim se jadranskom derbiju na Rujevici 8. ožujka. Na treneru je odluka tko će braniti. Prskalo je bio odličan do sada. Ma meni je samo raditi...

Obraniti Rabuzinovo Sunce, drugi je cilj ove sezone.

- Nakon što smo uzeli Dinamu skalp u Kupu, i Slavenu u prvenstvu sada nas čekaju “plutajuće mine” u ligi, prije svega Osijek na Rujevici... Neka se ponovi Pula.

Rijeka je posljednja dva susreta odigrala u rasporedu 3-5-2 s trojicom stopera, odnosno Velkovskim kao liberom... Što je bolje za vratara?

Prekid serije s Goricom

- Brzo se prilagodim na bilo koji sustav. Ali sigurno je da s trojicom u obrani suparnički napadači imaju manje prostora.

Bili ste u Viareggiu prije dvije godine kada je Rijeka ostavila veoma dobar dojam. Iz te generacije u prvom sastavu sada su, osim vas, Lepinjica, Štefulj i Smolčić.

- Neću nikada zaboraviti susrete s Juventusom. Prvi 2:2 nakon što smo vodili 2:0, a drugi u četvrtfinlu 0:1. Čudni penali, ali tako je moralo biti. Osim nas četvorice, tu su još Vuk, Čeliković, Bušnja, Mitrović... Najvažnije je dobiti prigodu, ali dočekati je spremno.

Navijači?

- Zahvala. Bili su nam podrška protiv Dinama i Slavena.

Pričalo se o zanimanju milanskog Intera.

- Čuo sam, ali ne znam puno o tome. Ja uživam na Rujevici.

Glavom je Ivor u Velikoj Gorici. U nedjelju Rijeka igra s ekipom koja joj je pet puta u šest utakmica skrojila kapu. Pet poraza zaredom.

- Teška utakmica. Naježim se od statistike. Idemo to prekinuti. Atmosfera je odlična, na krilima uspjeha protiv Dinama i Slavena pokušat ćemo zauzdati Goricu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. travanj 2024 10:41