TOM DUBRAVEC Cropix
INTERVJU ZA SN

‘Ja Dalićev džoker? Nisam razmišljao o tome. Moj put je bio težak, ali napredovao sam‘

U Hrvatskoj mu je najdraži bio Mandžukić, ali broj jedan među idolima ipak je netko drugi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 08. lipanj 2023. 10:04

Petar Musa pobijedio je Diona Drenu Belju golovima koje je zabio za Benficu. Iako u sjeni Gonzala Ramosa, koristili prilike kad mu se ukažu, dao je sedam pogodaka u portugalskom prvenstvu i pritom tresao mrežu svake 92 minute provedene na terenu. U Ligi prvaka u dva navrata je bio strijelac, prosjek mu je još bolji, zabijao je svake 63 minute. Zbog toga mu je Zlatko Dalić dao šansu u ožujku u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, a i sad ima prednost za Ligu nacija pred Beljom, koji je ostao prekobrojan.

Za Vatrene je igrao 37 minuta protiv Walesa i šest minuta u utakmici s Turskom. To govori da se ima pravo nadati prigodi i u Nizozemskoj. Može li biti Dalićev džoker?

- Nisam razmišljao ni o ulozi džokera, niti hoću li biti u prvih jedanaest. Trener će odlučiti koja je od špica u najboljoj formi. Spreman sam, treniram dobro, a ostalo je na izborniku. Vidjet ćemo - odgovorio je.

image

Petar Musa

ANTE CIZMIC Cropix

Pokazao je da zna koristiti prigode, s klupe ulazi spreman...

- Je, jako sam dobro iskorištavao minute kad se zna da sam bio drugi napadač. Svaki trenutak koji sam proveo na terenu maksimalno sam odradio. Kad sam god mogao unio sam život i često postigao pogodak. Zadovoljan sam s time.

Nema straha

Ostajete li u Benfici ili tražite opciju gdje ćete sigurno biti prvi napadač?

- Ostajem u Benfici. Naravno. Zapravo, reći ću da bih volio ostati. Velik je to klub, u mojoj prvoj sezoni osvojili smo naslov prvaka, a prije toga četiri godine Benfica nije bila najbolja u Portugalu. Uspješni smo. Lani je stigao novi trener (Nijemac Roger Schmidt), dosta novih igrača i sklapala se drugačije ekipa. Realizirali smo klupske ciljeve, ostaje tek mali žal za Ligom prvaka. Pokazali smo o kakvoj se momčadi radi.

Vjerujete da ćete u sljedećem prvenstvu ipak nešto češće biti starter?

- Iskreno se nadam da će biti tako. Pripreme startaju 5. srpnja, od prvog dana trener od svakog igrača traži maksimum koncentracije. Svi krećemo od nule, tijekom sezone se kristalizira momčad. Zaista vjerujem da će ova sezona biti još bolja s većom minutažom. Na meni je da radim, u dobrom sam klubu, ne trebam se bojati. Napredovao sam kao igrač, igramo jako zahtjevan nogomet i imamo četiri natjecanja...

image

Gonzalo Ramos i Petar Musa

CARLOS COSTA/AFP/PROFIMEDIA Carlos Costa/afp/profimedia

Gonzalo Ramos je vrlo cijenjen napadač, no najave govore da bi mogao napraviti transfer.

- Prošle godine sam bio svjestan da neću biti prva špica. Htio sam najbolje za razvoj, kad je dobra konkurencija znači da i ja moram napredovati. Ramos je odigrao sjajno, zabio puno golova, 19 u prvenstvu, daje sve za ekipu, želim mu sve najbolje. Prijatelji smo, imamo zdravo nadmetanje, odličan je i kao igrač i kao osoba.

Stepenicu po stepenicu

Prije četvrtfinala s Interom mnogi su vam davali veće šanse, sad će Marcelo Brozović i kolege igrati završnicu u Istanbulu. Možda ste mogli do finala.

- Tako je. Osjećali smo i vidjeli da možemo daleko dogurati. Imali smo jako tešku skupinu u kojoj smo bili prvi, najbolji, a suparnici se zovu PSG, Juventus i Maccabi. Inter je vrlo iskusna momčad, odigrali su prvu utakmicu malo bolje, a i sreća ih je pomazila. Ne možemo sad tražiti krivce, odradili smo dobar posao u Europi. Da, mogli smo barem do finala, pa tamo vidjeti, igra se jedna utakmica...

Dajete li šanse Interu ili držite da će Manchester City biti uvjerljiv?

- Svi favoriziraju Manchester City zato što igraju dominantnu sezonu, ali nikad ne znaš. Jedna je utakmica. O.K., City je favorit, ali Inter je iskusan i dobro će se pripremiti.

image

Petar Musa

CARLOS COSTA/AFP/PROFIMEDIA Carlos Costa/afp/profimedia

Imali ste prirodan put, u Portugal ste došli iz Češke i očito je da se radi o nogometu koji vam odgovara.

- Naravno. Moj je put bio težak, išao sam stepenicu po stepenicu. U Boavisti sam odigrao odlično cijelu sezonu i imao sam ponude, no kad se javila Benfica nisam dvojio. Vidio sam da mi paše taj stil igre, ofenzivan nogomet u kojem se često ide gore-dolje, puno je napada, ulazim u šanse. Kad sam čuo planove i ambicije kluba, nisam se imao što dvoumiti.

U reprezentacija ste debitirali u ožujku u kvalifikacijama za Euro.

- S Walesom je bio moj debi u Splitu pred našim navijačima. Atmosfera je bila prekrasna, žao mi je gola koji smo primili u zadnjim minutama iz auta. To je bila škola da moramo biti koncentrirani od prve do zadnje minute, a onda smo za tri dana pokazali tko smo i što smo. Da smo u vrhu svijeta. Pobijedili smo Tursku 2:0, u Bursi sam ušao kad je susret već bio gotov.

Pozitivna trema

Izbornik Dalić pozvao je 24 igrača, a ima 23 mjesta na popisu za Ligu nacija, jeste li se pobojali da ne budete višak?

- Nisam o tome razmišljao. Bio sam sretan što sam dobio poziv, nisam razbijao glavu hoću li 24. biti ja ili netko drugi, samo da napravimo povijesni uspjeh. Final Four je jako dobar već sada, no ako možemo uzeti medalju, zašto ne bismo...

Mnogi će reći da je u polufinalu između Nizozemske i nas 50:50 ili će dati prednost domaćinu.

- Nizozemska je kvalitetna ekipa, pogotovo doma pred svojim navijačima. Ima veliku motivaciju. Međutim, mislim da se nemamo čega bojati. Imamo kvalitetne igrače, zašto bi oni bili favoriti? Po meni, favoriti smo mi upravo zbog kvalitete koju posjedujemo. Većina nas odigrala je vrlo kvalitetnu sezonu, svi smo došli spremni, možemo pobijediti i otići u finale, te na kraju donijeti medalju.

image

Petar Musa

MASSIMILIANO FERRARO Nurphoto Via Afp

Niste još imali doček, ako se to dogodi i vi ćete doživjeti slavlje...

- Bilo bi super.

Cijenite li posebno nekoga iz nizozemske reprezentacije?

- Trenutačno nemaju nekoga koga bih izdvojio.

Imaju vrhunskog stopera Virgila van Dijka...

- Svi ga znaju iz Liverpoola, sjajan je, ali ne gledam na to više tako. Otkad sam u Benfici igramo velike utakmice, svaki suparnik u Ligi prvaka ima veliko ime, igrao sam protiv izvrsnih ekipa. Postalo mi je to normalno. Iz povijesti Nizozemske kao klinac volio sam Van Persiea...

image

Virgil van Dijk i Ivan Perišić

SIMON TRAYLEN/PROSPORTS/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Simon Traylen/prosports/shutterstock Editorial/profimedia

Jeste li imali idola?

- U Hrvatskoj mi je najdraži bio Mario Mandžukić. Ako bih govorio o idolu, a ne bih rekao da sam sklon idolopoklonstvu, Zlatan Ibrahimović mi je bio broj 1.

Ima li ipak iščekivanja uoči Lige nacija? Borba je za trofej?

- Postoji pozitivna trema. Što je viša faza natjecanja, veći je ulog, ali svi naši igrači su spremni. Nema nekog velikog presinga. To može samo biti poticaj.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
27. travanj 2024 22:53