Igor Angelovski

 DANIEL MIHAILESCU Afp
VJEČNA TEMA

‘Ja stvarno ne znam kako se Hrvatska mogla odreći takvog igrača! Hvala što ste nam ga prepustili‘

‘HNL je u regiji daleko najjača liga‘, kaže za SN bivši izbornik Sjeverne Makedonije Igor Angelovski
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 03. studeni 2021. 12:47

Igor Angelovski (45), bivši izbornik Sjeverne Makedonije, bio je jedan od kandidata za novog trenera Hajduka. Čovjeka koji je autorizirao najveći uspjeh te države kad je nogomet u pitanju, plasman na Europsko prvenstvo, kontaktirali smo prije nego je s Poljuda objavljeno ime novog trenera, Litavca Valdasa Dambrauskasa.

- Shvatite me, ne mogu to komentirati... U ovom trenutku ne mogu davati nikakve izjave na tu temu, mislim da razumijete - kazao nam je Angelovski.

image
KENZO TRIBOUILLARD Afp

Ipak, sigurno mu godi kad se u hrvatskim medijima njegovo ime pojavilo kao jedno od onih u krugu kandidata za trenera Hajduka, veliki hrvatski klub. To je očito priznanje za njegov trenerski rad...

- Normalno jest u svijetu nogometa da kad klub ostane bez trenera startaju neke priče, špekulacije. Ali, kažem vam, nemojmo sad o tome, rekli smo da nećemo, zar ne?

Međutim, pristao je razgovarati na druge teme.

- Naravno da mi je najveći trenutak karijere bio s reprezentacijom. Makedonija nikada u svojoj povijesti nije igrala na velikim natjecanjima. Ja sam predvodio nacionalnu vrstu koja je uspjela ostvariti san svih generacija i na to sam ponosan. Naravno, za plasman na Europsko prvenstvo bili su najzaslužniji igrači. Sve skupa je to bio projekt koji je trajao skoro šest godina. Uspio sam biti izbornik reprezentacije koja je ispisala povijest za makedonski nogomet.

Makedonci na Euru nisu uspjeli, ali bilo je dobrih segmenata u njihovoj igri, bez obzira na poraze od Austrije, Nizozemske i Ukrajine.

- Na tom Euru smo bili na našoj razini. Rezultatski nismo prošli dobro, ali u svim utakmicama smo bili konkurentni. Mislim da smo osvojili simpatije neutralnih navijača. To je bilo naše prvo veliko natjecanje, pa smo možda platili ceh neiskustvu. Ali, kad smo vidjeli kakvu smo radost priuštili svim ljudima u Makedoniji, onda svi skupa moramo biti zaista ponosni.

Angelovski je nakon Eura odstupio s mjesta makedonskog izbornika. Očekivalo se da suradnja bude nastavljena i da strateg iz Skoplja nastavi kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru, ali je došlo do neočekivanog obrata.

- Planirao sam otići nakon Europskog prvenstva. Taj dugogodišnji projekt na kojem sam radio 24 sata dnevno bio je završen, pa je bilo normalno tražiti neki novi izazov. Bez obzira na to što smo u skupini kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo u Kataru u tom trenutku bili na drugom mjestu, a ostvarili smo i onu pobjedu od 2:1 nad Njemačkom u gostima, trebao mi je novi izazov, a isto tako trebao mi je i odmor nakon tih šest godina.

Prije nego što je preuzeo Sjevernu Makedoniju kao izbornik, Angelovski je radio kao sportski direktor i trener u Rabotničkom.

- Sedam godina sam u Rabotničkom bio sportski direktor, a dvije godine kao prvi trener. Osvojio sam duplu krunu kao trener s 37 godina, kao najmlađi trener u Makedoniji kome je to uspjelo. Sljedeće godine smo bili drugi i osvojili Kup. U Europi smo eliminirali Trabzonspor, igrali play-off za Europsku ligu, izgubili od Rubina iz Kazanja za jedan pogodak. Nakon toga sam postao izbornik.

Pitamo ga je li sad nakon što se odmorio željan novog posla?

- Mislim da sam se odmorio, ali odmor mi je bio prijeko potreban jer je izbornički posao jako stresan. Radio sam na poslu od kojeg je ogromna očekivanja imala kompletna nacija, svi su htjeli doživjeti veliku radost. Na tom putu je bilo raznih prepreka koje je trebalo proći. Bio sam koncentriran na ono što radim, vjerovao sam u ono što radim. Kad sam postao izbornik, mnogi su se smijali. Makedonija je onda bila 150. na FIFA-inoj rang listi. Na svojoj prvoj press-konferenciji sam kazao da sam došao kako bih Makedoniju odveo na Europsko prvenstvo. Mislim da su svi tada sumnjali da ću u tome uspjeti. Nitko nije vjerovao... A na kraju su saznali da sam bio u pravu.

Kaže da je jako sretan što je radio s igračima poput Gorana Pandeva, Arijana Ademija, Stefana Ristovskog...

- Sad da ne nabrajam sve ostale, ali zaista je bilo ogromno zadovoljstvo raditi s tim igračima. Ti momci su ispisali povijest naše države. Kad smo kod, recimo, Gorana Pandeva, onda moram kazati da je on poseban čovjek i igrač. Mogu biti samo presretan što sam radio s takvim kapetanom reprezentacije. Osim njegovog nogometnog utjecaja, koji je neosporan, Pandev je i kao čovjek besprijekoran. Bio je ključna figura u našem mozaiku uspjeha. Kad sam došao, vratio sam ga u reprezentaciju, ispao je to idealan potez. Sa svojim iskustvom i savjetima mnogo je pomogao mladim igračima, kao što su recimo Bardi i Elmas. Svima je bilo drago igrati s takvim nogometnim velikanom. On je najveći igrač u našoj povijesti.

Kad smo ga pitali o makedonskim reprezentativcima iz HNL-a, Ademiju, Ristovskom, Velkovskom, imao je samo riječi hvale. Posebno za Ademija...

- Još nisam upoznao čovjeka takve kvalitete. Ljudske i nogometne. Mi smo ostali veliki prijatelji, sretan sam što sam radio s takvim igračem.

Je li mu čudno što je Hrvatska prepustila Makedoniji Ademija?

- Iskreno - da! Ne znam kako se Hrvatska mogla odreći takvog igrača. Znam da Hrvatska ima stvarno sjajne nogometaše, svjetske zvijezde, jednog od najboljih igrača na svijetu, Luku Modrića i ostale majstore u veznoj liniji. No, opet mi nije jasno da se odrekla takvog igrača. Samo bih zahvalio Hrvatskoj što se odrekla Ademija i prepustila ga Makedoniji! Jako nam je pomogao u našem povijesnom uspjehu.

A kako se Angelovskom čini HNL?

- Hrvatska liga je zaista super! Iz godine u godinu je sve kvalitetnija i kvalitetnija. Naravno da sam pozorno pratio HNL jer šest godina su u našu reprezentaciju stizali igrači iz HNL-a. Na prostorima tzv. regije HNL je daleko najjača liga. Ne može se mjeriti s ligama Petice, ali se može mjeriti sa svim ostalim europskim ligama koje nisu tih najboljih pet. A ono što radi Dinamo u Europi je samo pokazatelj kvalitete hrvatskog nogometa. Vidim da u prvenstvu Hrvatske svatko svakoga može pobijediti. to je još jedan dokaz ogromne kvalitete - zaključio je Angelovski.

86 utakmica na klupi

43 upisane pobjede

24 ostvarena remija

19 uknjiženih poraza

45

godina ima nogometni stručnjak rođen u Skoplju

4,5

mjeseca Angelovski odmara od izborničkog posla

GDJE JE IGRAO...

Cementarnica (Makedonija)

Pobeda Prilep (Makedonija)

Pelister Bitola (Makedonija)

Celje (Slovenija)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
16. travanj 2024 08:09