SPP SPORT PRESS PHOTO./ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Spp Sport Press Photo./Alamy/Alamy/Profimedia
POGLED S APENINA

‘Jako me iznenadilo da je preuzeo Hajduk! Jedan je od najjačih analitičara, a žene su ga obožavale...‘

Nicola Binda, novinar Gazzette, za SN govori o Tramezzaniju, kojeg prilično dobro poznaje
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 21. siječanj 2021. 14:46

Preuzimanje klupe splitskog Hajduka za Paola Tramezzanija je veliki izazov, ali i prilika. Tako većinom smatraju talijanski kolege, koji su prenijeli informacije o novom poslu nekadašnjeg nogometaša Intera, Atalante, Tottenhama i drugih klubova. Tramezzani ima jače nogometno ime na Apeninima, nego što bi se to moglo zaključiti javnim odjecima njegove 20-godišnje aktivne profesionalne karijere, zaključene 2008.

Temelj mu je 4-3-3

Uz više od 200 utakmica u tada jačim konkurencijama Serie A i Serie B, te uz trenerske mu epizode od 2011. godine, Paolo Tramezzani stekao je iznimno visoki rejting u javnosti kao stručni komentator. Radio je na Sky Sportu, Mediasetu i RAI-u, te je zasluživao izvrsne kritike zbog svoje stručnosti, a pogotovo zbog jasnih i direktnih stavova. Bivši igrači komentatori, čast iznimkama, uglavnom se vode politikom nezamjeranja i više hvale, nadajući se vjerojatno i nekim mogućim angažmanima.

image
ROBERT MATIC /Hajduk.hr

Tramezzani je drukčiji, kaže ono što misli, a znano je da takvi komentatori teško mogu biti po volji nogometnom establišmentu. Možda je i to jedan od ključnih razloga što nije uspio ostvariti neki značajniji angažman u Italiji, gdje je i inače konkurencija za trenere iznimno velika...

Nicola Binda je novinar La Gazzette dello Sport i odličan poznavatelj odnosa u calciu, kako u A, tako i u B i C ligi, koje su također profesionalnog statusa. Tramezzanija jako dobro poznaje...

- Moram reći da me iznenadila vijest da je preuzeo Hajduk jer sam očekivao da će napokon dobiti priliku u Italiji. Kao trener radio je samo kratko u Livornu, ali tamo je bila tako loša klupska situacija da je uloga trenera bila bez značajnijeg utjecaja. Paola znam otkad je bio igrač. Igrao je na poziciji lijevog beka, imao je moć ponavljanja i ofenzivnih ubacivanja, a krasio ga je izvanredan i snažan šut. Kad je bio mlad i član Intera, pamtim da su ga žene obožavale i smatrale jednim od najatraktivnijih nogometaša. No, brzo se oženio i dobio djecu, zbog kojih je bitno usmjeravao i svoje izbore u karijeri.

Da, pročitali smo da je 2003. godine odbio profesionalni ugovor u Serie A, u Empoliju, da bi bio bliže obitelji koja živi u Milanu.

Puno to govori o karakternosti.

- Tramezzani je oduvijek odavao dojam vrlo ozbiljne osobe. Jako je bio cijenjen i kao stručni komentator na talijanskim televizijama. Kod njega nema lakomislenosti, vrlo je pripremljen u svemu što radi. Školovao se stručno, puno učio od drugih, a sada možemo reći i da ima mnogo iskustva nakon što je radio na Cipru, u Švicarskoj i u Albaniji, kada je u odličnoj eri reprezentacije bio asistent De Biasiju.

Kakav nogomet je u njegovim vizijama?

- Njegov temeljni taktički pogled je 4-3-3 i stremljenje ravnoteži u igri. No, trener uvijek ovisi o tome kakav mu je kadar i Tramezzani je znao optirati i za 3-5-2, 3-4-3, što sugerira da nije dogmatičar. Temeljit je i vodi računa o svakom detalju.
Talijanski treneri su općenito veliki majstori taktičkog pristupa.

Kakvim ga očekujete u Hajduku?

- Ne poznajem dovoljno stvarnost kluba i lige da bih se upuštao u takve prognoze. Ono što mogu kazati jest da će Tramezzani sigurno biti vrlo profesionalan, uporan i temeljit u pristupu vođenja momčadi i procjenama igrača. U Italiji ga šira javnost smatra jednim od najkompetentnijih analitičara, što nije status kojeg je baš lako doseći, posebno kod nas. Želim mu puno sreće jer je je svojim ponašanjem i radom to zaslužio. I novinari će se moći uvjeriti da je otvoren tip, za suradnju, vrlo pristojan i komunikativan. Nije od onih koji žele ispasti fenomeni - zaključio je Binda.

Ima školu nogometa

Naravno, trener je uvijek ovisan o kvaliteti igrača koje ima na raspolaganju, odnosima u klubu i oko njega, atmosferi, konkurenciji. No, odjeci Tramezzanijeve karijere ukazuju da se radi o principijelnom tipu, koji nije populist i drži se postulata struke taman da mu postaju teret u odnosima s vodstvom. To se i da naslutiti kroz nekoliko ranijih prekida suradnje u Švicarskoj ili kad je dobio poziv Albanskog saveza da naslijedi De Biasija, ali im je zahvalio. Inače, obitelj mu živi u Milanu, gdje je u kvartu Basilio 3 još 2011. godine otvorio školu nogometa. Davno je prizivao tehnologiju u nogometu i pobornik je VAR-a, a posebnu simpatiju ima prema radu češkog trenera Zdeneka Zemana...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 07:07