RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
BRILJIRA NA RUJEVICI

‘Jako sam ljut jer ne mogu igrati derbi s Dinamom, želio bih da Rijeka otkupi moj ugovor...‘

Srednji branič Anton Krešić jedan je od ključnih igrača momčadi s Rujevice ove sezone...
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 07. listopad 2021. 20:47

Velika je nepoznanica bio dolazak u Rijeku srednjeg braniča, košarkaški građenoga (visok 197 cm) Antona Krešića (25). Nekoliko dana uoči početka sezone, naime, stigao je na jednogodišnju posudbu iz Atalante, uz opciju otkupa ugovora. I kako sad stvari stoje, aktivacija te opcije trebala bi biti još jedan dobar potez sportskoga direktora Roberta Palikuće. Jer, u dosadašnjem se dijelu sezone Krešić prometnuo u najboljeg riječkog stopera, odigrao je 13 utakmica, postigao je jedan pogodak i imao je jednu asistenciju!

Stalne posudbe

Podsjetimo, Krešić je rođen u Njemačkoj, a u omladinskim je kategorijama igrao u Naftašu iz Ivanić Grada i Zagrebu, bio je mladi reprezentativac Hrvatske u uzrastima do 15, 16, 17 i 19 godina. Potom je, prije šest godina, otišao u Italiju, potpisao je za Atalantu (ugovor mu istječe sljedećeg ljeta), ali za klub iz Bergama još nije odigrao ni jednu jedinu utakmicu! Slali su ga stalno na posudbe, pa je tako u posljednjih pet sezona igrao u talijanskoj Drugoj i Trećoj ligi, odijevao je dresove Trapanija, Avellina, Cremonesea, Carpija i Padove. I sad se skrasio na Rujevici...

image
RONALD GORSIC/CROPIX Cropix

- Brzo sam se prilagodio, grad je lijep, stadion je vrhunski, kao i uvjeti za rad. Poznavao sam neke igrače od ranije, a Prvu HNL pratio sam na malom ekranu. Zadovoljan sam svojim igrama, iako znam da mogu biti i bolji, pa vjerujem da ću s vremenom i dizati formu. Odlično sam primljen, suigrači su mi izvrsni, pomogli su mi u prilagodbi i stvarno nisam imao ni najmanji problem - kaže Krešić

Iznio je svoju ocjenu Prve HNL...

- Liga je odlična! Igra se na visokoj razini, ima dosta jakih momčadi, a ni jedna utakmica nije lagana, neizvjesnost prati baš svaki dvoboj. Nisam očekivao da je liga tako dobra. Igrao sam u talijanskoj Serie B, to je vrlo zahtjevna liga, u kojoj je taktika jako bitna. Prikupio sam dosta iskustva igrajući za nekoliko drugoligaških klubova, a uspoređujem li Prvu HNL sa Serie B, mogu reći da je hrvatska liga puno otvorenija, igra se brže i ljepše za oko. U Italiji se sve temelji na taktici, većina momčadi igra zatvoreno i Serie B je svakako grublja od Prve HNL, koja mi svakako više odgovara po načinu igre. Više mi se sviđa ovaj ofenzivniji nogomet, u kojima smo i mi srednji braniči stalno zaposleni.

Vaše su utakmice vatrometne, mreže nikad ne miruju. Postigli ste, na deset odigranih utakmica, 25 pogodaka, ali i primili 15...

- Da, s nama nikad nije dosadno! Igramo napadački nogomet, pa je logično da dosta golova zabijamo. Ali, svakako moramo raditi na ispravljanju pogrešaka, u nekoliko nam se navrata dogodilo da smo primili stvarno glupe pogotke i to moramo popraviti. Na početku su nam prekidi bili “crna točka”, to smo poboljšali, sad treba raditi na nekim drugim potankostima. Sreća je da smo ofenzivno sjajni, nadam se da će tako i ostati.

Zanimljivo je da ste na Rujevici primili samo dva prvenstvena pogotka, a u gostima čak 13! Kako to objasniti?

- Teško je pronaći pravi razlog, budući da s jednakim samopouzdanjem ulazimo i u domaće i u gostujuće utakmice. Možda domaćini protiv nas na svom travnjaku ulaze u igru s više rizika, tko zna... Uglavnom, moramo se još bolje uigrati, među nama mora biti više komunikacije tijekom igre i ne smijemo gubiti koncentraciju. Primjerice, u Puli smo se, nakon visokoga vodstva, malo opustili, pa smo primili dva pogotka. To nam se ne smije događati, moramo biti usredotočeni od prve do zadnje sekunde.

Zna se snaga Dinama

Rujevica je zasad vaša neosvojiva tvrđava, pobijedili ste u sve četiri utakmice, uz razliku pogodaka 8:2. Sljedeći je gost Dinamo (subota, 16. listopada, 17.05 sati)...

- Bit će nam to jedna od najvažnijih utakmica ove jeseni, a možda i najteža! Pravi derbi, zna se Dinamova snaga, ali učinit ćemo sve da ostanemo neporaženi.

Morat će taj dvoboj suigrači odraditi bez vas, budući da ćete pauzirati zbog akumulirana tri žuta kartona?

- Strahovito mi je žao što ne mogu igrati. Dobio sam taj nepotrebni žuti karton, no idemo dalje...

U vašem su klubu “poludjeli” zbog te procjene suca Frana Jovića da vam pokaže žuti karton. Možete li nam sad reći jeste li ga zaslužili?

- Vjerujem da je sudac vidio samo ono što se dogodilo u posljednjem trenutku, dakle moj nalet na loptu i nespretno odbijanje te lopte, valjda nije vidio što je prethodilo tome, domaći me igrač gurnuo. Ali, nema veze, idemo dalje...

Odlična platforma

Niste, dakle, ljutiti na Jovića?

- Ha, ha... On je tako odlučio i ne mogu više ništa o tome reći. A ljut sam jer ne mogu igrati u derbiju s Dinamom.

U vašem ugovoru o posudbi postoji i opcija da Rijeka otkupi ugovor od Atalante. Zvuči li vam primamljivo ta ideja?

- Svakako! Velika mi je želja da se to dogodi na kraju sezone! Ovdje mi je izvrsno, a Prva HNL je odlična platforma za neki novi možebitni odlazak u inozemstvo. Nadam se da ću svojim igrama zadovoljiti klupske čelnike, te da će na kraju sezone Rijeka i otkupiti moj ugovor s Atalantom - kaže Krešić.

Danas prijateljskim dvoboj s Rudešom

Nogometaši Rijeke u četvrtak u 17 sati na Rujevici će odigrati prijateljsku utakmicu s drugoligašem Rudešom, koji je vrlo dobro krenuo u novu sezonu i dijeli vrh ljestvice s Jarunom s 15 osvojenih bodova. Trenutačno je ipak drugi zbog jednog pogotka lošije gol-razlike...

Očekivao sam da ćemo biti u vrhu

Prvi ste na ljestvici, jeste li po dolasku u Rijeku očekivali da bi ovako ljestvica mogla izgledati nakon gotovo tri mjeseca?
- Očekivao sam da ćemo biti u vrhu, Rijeka je već godinama u vrhu tablice. Ovako trebamo i nastaviti, prvenstvo je dugo, vidjet ćemo kako će se sve rasplesti. No, sigurno je da imamo kvalitetu za visoki plasman.

13 utakmica dosad je Krešić odigrao u dresu momčadi Rijeke
9 golova palo je u srazu Istre i Rijeke, jedan je zabio i Krešić

GDJE JE SVE IGRAO

Naftaš (Hrvatska)
Zagreb (Hrvatska)
Atalanta (Italija)
Trapani (Italija)
Avellino (Italija)
Cremonese (Italija)
Athletic Carpi (Italija)
Calcio Padova (Italija)
Rijeka (Hrvatska)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 22:39