Valdas Dambrauskas s igračima

 MATIJA DJANJESIC/CROPIX
HAJDUKOV ADUT

‘Jasna je ideja trenera Dambrauskasa, u njemu vidi neku varijantu Pirla iz Juventusa‘

Mario Carević čvrstog stava da je uzbudljiva pobjeda na Rujevici golem iskorak splitske momčadi
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 24. studeni 2021. 07:13

Nakon više od mjesec dana vratio se Filip Krovinović pruživši na Rujevici značajan doprinos u pobjedi Hajduka. Vezni igrač, oko čijeg se zdravstvenog stanja prošli tjedan potrošilo puno prostora, zaigrao je od prve minute i pritom sudjelovao kod dva pogotka. Kakav je dojam ostavio Krovinović upitali smo Marija Carevića, nekadašnjeg veznjaka iz šampionskih dana Hajduka.

- Osjetilo se da je Krovinović ponovno u momčadi jer osim što s Filipom u postavi Hajduk ima neusporedivo bolju kreativnu fazu igre, njegova pojava ima težinu, respekt suparnika. Međutim, osjetila se i dulja stanka što je i razumljivo kada igrača nema 40-ak dana u momčadi - kazao je Carević.

Još bolja izdanja

Krovinović je poslao loptu za asistenta prvog zgoditka Melnjaka, a potom je njegovu loptu u završnici dvoboja rukom presreo Prince Ampem za kazneni udarac koji je Bijelima otvorio vrata preokreta.

- Kod prvog pogotka je Krovinović premijerno došao u poziciju bliže suparničkim vratima i odmah je akcija urodila plodom. Zato razmišljam da je Krovinović puno opasniji ako se iz dubine veznog reda pomakne prema naprijed. Poznajem Krovinovića još iz vremena kada je igrao u Zagrebu, pratio sam i njegova izdanja u WBA. Uvijek je imao ofenzivniju ulogu. S druge strane, jasna je ideja trenera Dambrauskasa da Krovinović bude neka varijanta Pirla iz Juventusa. Pružio mu je ulogu igrača koji daje ritam igri iz vezne linije, ali pritom će sigurno još Krovinović poraditi na obrambenoj fazi. Međutim, razvidno je da je unatoč jasnom prostoru za napredak, sam povratak Krovinovića veliki pomak za igru Hajduka. Stoga u bliskoj budućnosti očekujem još bolja izdanja Bijelih.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX

Raste atmosfera

Kao i većina analitičara, Carević smatra da je Hajduk napravio veliki iskorak pobjedom u Rijeci. Golemi pomak u više segmenata.

- Nakon serije lošijih rezultata, dva boda osvojena u četiri utakmice prošli mjesec, vratio se Hajduk s dvije uzastopne pobjede. Vratio se u direktnu borbu za prvo mjesto, a pritom je momčad dobila na samopouzdanju. S pobjedama raste momčad, diže se atmosfera, a trener dobiva mogućnost rješavanja nedostatak u hodu. Nema posljedica za pogreške jer imaš vremena analizirati, ispravljati što je uvijek lakše kada osvajaš bodove. Spasili su svoju ambiciju u prvenstvu i zato imaju ugodno ozračje pred utakmice koje dolaze. Okrenuli su situaciju u svoju korist.

Prije nego se posvetimo dvobojima koji slijede, s trenerskog aspekta analizirat ćemo i Dambrauskasovu promjenu sustava. Na premijeri je napravio “kozmetičku” promjenu iz 4-2-3-1 u 4-4-2, a potom je na Rujevici odigrao u sustavu s trojicom u zadnjoj liniji.

- Nemam spoznaju je li se Dambrauskas generalno odredio prema formaciji 3-4-2-1 kao sustavu koji će forsirati u sljedećim utakmicama ili se prošle nedjelje adaptirao na protivnika. Ali, dobio sam dojam da se u formaciji s tri stopera nudi više šanse za iskazivanje punog potencijala igračkog kadra.

image

Valdas Dambauskas

VLADIMIR DUGANDZIC/CROPIX

Objasnio je Carević koje su prednosti sustava kojeg je Dambrauskas izveo u Rijeci prošle nedjelje.

- Može igrati s dva klasična napadača, primjerice, Livajom i Ljubičićem. Ili Mlakarom uz Livaju. Oba igrača uz Livaju su “devetke”, po profilu različiti od najboljeg strijelca Hajduka. Zato su kompatibilni za napadački tandem. Uz to, pruža se mogućnost da Krovinović zaigra na poziciji iza dva špica kada se oporavi Vuković koji zajedno s Fossatijem stvara najbolji defenzivni blok u sredini. Jasno, nisu to sve opcije koje nudi koncepcija s tri stopera, jer može igrati i s dva krilna napadača u formaciji 3-4-3 gdje je Livaja špic, a dva krilna napadača Sahiti i Biuk. Na Rujevici je bilo evidentno da su Biuk i Sahiti izraziti krilni igrači koji se teže snalaze u situaciji kada su više uvučeni u sredinu. Puno je napadačkih kombinacija s kadrom kojeg na raspolaganju ima Dambrauskas.

Već u petak protiv Istre ćemo vidjeti kakva su razmišljanja litavskog stručnjaka na klupi Bijelih. No, u svakom slučaju će morati energetski napuniti momčad koja se prilično potrošila na Rujevici.

- Umor sigurno neće biti nikakva prepreka jer pet dana je dovoljno vremena za regeneraciju. Uz to, prije Rijeke je bila stanka u prvenstvu, tako da energetski oporavak nije problem.

Istra je idealna

Ali, ostaje imperativ pobjede, jer nakon Rijeke se očekuje potvrda uspjeha u susretu s Istrom koja igra napadački, efikasni nogomet.

- Sviđa mi se kako igra Istra, ali upravo je takav pristup idealan za Hajduk. Lakše je Bijelima igrati utakmice u kojima se protivnik želi nadigravati. Istra ne odustaje od svog stila igre bez obzira tko je s druge strane. Tako će se sigurno postaviti i protiv Hajduka, neće se samo braniti u dva bloka, već će igrom pokušati parirati Bijelima. Ali, nakon pobjede u Rijeci hajdukovci su u iznimno pozitivnom ozračju i bez obzira na potencijalna osvježenja u momčadi, Hajduk je apsolutni favorit. Nema jednostavne utakmice, ali momčad je u uzlaznoj putanji i Hajduk će u petak potvrditi riječku pobjedu.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
31. ožujak 2024 19:56