VOJKO BASIC/CROPIX
SAD ILI NIKAD

Je li stiglo vrijeme za Hajdukovog Brazilca? 118 dana ne zna za gol, a Gorica mu je najdraža mušterija

Splićani u nedjelju zaključuju polusezonu, a Primorcu bi dobrodošao prekid posta iskusnog napadača
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 19. prosinac 2020. 19:36

Jairo je ponovno u fokusu. Pred utakmicu s Rijekom, posljednju koja se igrala na Poljudu, Brazilca smo stavili u prvi plan. S razlogom, jer Jairo nikada nije zabio Rijeci u HNL-u. Za Goricu je opet u središtu pozornosti, ali Gorica je druga priča. Od 13 zgoditaka koje je Hajduk poslao u mrežu momčadi iz Turopolja, šest je potpisao Jairo. Nijednom klubu u HNL-u nije zabio toliko, a pored Gorice omiljene su mu “mušterije” Slaven Belupo, Inter, a nekoć i Rudeš. Ali, Gorica prije svih.

Sve je pošlo krivo

Pitali bi koja je tajna, ali suvišno je to, jasno je da nema tajne. Jairo je zabijao Gorici igrajući pod trojicom različitih trenera Hajduka. Krenuo je kod Vulića, nastavio kod Burića i zaustavio se s Tudorom. Baš se zaustavio, jer upravo od susreta s Goricom u veljači ove godine traje golgeterska kriza 28-godišnjeg Brazilca. Tko je mogao zamisliti da će razigrani i lepršavi Jairo, igrač koji je briljirao golovima i asistencijama, u tih 6:0 ući u neku vrst psihološke blokade i nadasve golgeterskog posta? Ali, toliko puta smo već pisali o tome kako je Jairo prestao zabijati. Ostalo je ipak isto pitanje - zašto?

image
ANTE CIZMIC/CROPIX

- Nije jedini, tu vam leži odgovor. Sve je pošlo krivo, i to ne samo kod Jaira, nego i kod ostalih napadača. Mijo Caktaš zabije i kada ne puca. Figurativno rečeno, ali je tako. Ostali ne mogu ništa. I Jairo među njima. Znam da je veliki profesionalac, da mu ništa nije teško. Hoće uklizati, hoće se vratiti u obranu, ali neće ga zgoditak. Vjerojatno ni sam Jairo ne zna odgovor na pitanje “gdje je zapelo”, ali samo se radom može izvući. Strpljenje i rad - poručio je Zlatko Vujović.

U karijeri je i Vujović imao uspona i padova, ali nikada nije gubio vjeru u vlastite sposobnosti.
- U Cannesu sam znao pogoditi na vlastiti centaršut. Doslovno. Nabacio bi loptu, otišao u kazneni prostor i odbijena lopta bi me pogodila u nogu. Zabijao sam i kada se nisam nadao. Kada te ide, možeš sve, a kada se zaustavi, moraš čekati. Moj je stav da se pošten odnos prema poslu uvijek isplati, uvijek vrati. Moralo bi se i Jairu vratiti...

Nema čarobne formule

Jairo je prošle sezone sjajno krenuo, u prvih 15 utakmica zabio je sedam zgoditaka i ugasio se već u studenome. Gorica iz veljače ove godine bila je jedan bljesak, ali Jaira nema već godinu dana. Pomalo šokantno zvuči da je u zadnjih 29 prvenstvenih utakmica postigao tek tri zgoditka. Premalo i za napadača skromnijeg rejtinga, a kamo li za Jaira, koji nas je u startu naviknuo na pogotke.

image
VOJKO BASIC/CROPIX

U Hajduku je prvijenac zabio još u mandatu Željka Kopića. U šestom prvenstvenom nastupu postigao je prvi zgoditak i do kraja sezone 2018./19. nanizao ukupno njih 13. Najviše u karijeri za jednu sezonu. I nije tu stao, Jairo je veliku formu imao i prošle jeseni, do studenoga 2019. zabio je ukupno 20 golova u 14 mjeseci. Kako to sjajno zvuči u usporedbi s tri pogotka u posljednjih 13 mjeseci.

Brojke su jasne, golgeterska kriza Jaira je zaista duga, ali gdje je rješenje? Je li Gorica suparnik koji će Jaira vratiti na golgetersku stazu ?

- Nema čarobne formule koja će kazati “danas je taj dan”. Cijela momčad se mora podići u formi, mora početi pobjeđivati. Jednostavno to zvuči, ali s pobjedama će doći i pojedinačni uspon forme. Nije Jairo zaboravio postizati golove, ali negdje se dogodila blokada - zaključio je Vujović.

Šansa za popravni

Najveća prednost sporta jest činjenica da se šanse za popravni nude svaki vikend, nekad i češće. Gorica je za Hajduk veliki imperativ, utakmica u kojoj Bijeli nemaju nikakav drugi izbor, nego pobijediti ukoliko žele ostati u borbi za vrh. Previše su bodova prosuli, previše pogodaka primili, a ujedno i premalo postigli. U toj, za Hajduk, neobičnoj gol-razlici 18:17, sve je jasno rečeno. Jairo je u 18 zgoditaka ove sezone ugradio tek jedan i zaista je došlo vrijeme da se Brazilac vrati starim navikama.
Jairo nije doveden kao klasični napadač, Kopić ga je angažirao kao “napadača-lutalicu” iza središnje špice. Kao takav može igrati na oba krila, može i na polušpici. Ali, gdje god igrao, mora zabijati zgoditke. Zbog toga je doveden, zbog toga je u proteklih deset mjeseci imao dvije milijunske ponude. Moguće je da su interes Kazahstanaca i zagrebačkog Dinama izbacili Jaira iz balansa, ali ponude su prošlost, a dokazivanje u Hajduku njegova sadašnjost i budućnost. Gorica je i za Jaira veliki test. Nije zabio od kraja kolovoza, četiri mjeseca ga čekamo. Jairo, vrijeme je!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 16:00