GORAN SEBELIC/CROPIX Cropix
DINAMO - ISTRA U FINALU KUPA

Je li sve već unaprijed odlučeno u obračunu za Sunce? Ovo su tri preduvjeta za veliku senzaciju

Dinamo i Istra 1961 večeras u Velikoj Gorici igraju za Rabuzinov trofej
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 19. svibanj 2021. 13:08

Finale Kupa uvijek je svečanost nabijena emocijama, ni COVID, ni pandemija, koja drugu godinu zaredom stopira dolazak gledatelja, ne mogu to uništiti. Dinamo, dominator u hrvatskim arenama, traži prvu dvostruku krunu od 2018. godine, a Istra 1961 simbolično obilježava punoljetnost pojavljivanja na vrhunskoj sceni jer točno prije 18 godina pod imenom Uljanik igrala je svoje prvo finale Kupa i izgubila u dva susreta od Hajduka. Tada su trener Elvis Scoria i Deranja, Žiković, Kurtović, Dadić… postali i ostali jedini drugoligaš u završnom dvoboju za Rabuzinovo Sunce.

Postavili su temelje kasnijeg proboja u najviši rang u kojem su s prekidima većinom egzistirali do danas, kad im ponovno “visi mač nad glavom”. Na proljeće 2003. godine pobrali su pljesak u Kupu, ali nisu izborili Prvu ligu, sada su drugi put akteri zaključnog dvoboja najmasovnijeg natjecanja i pitanju se je li sudbina baš toliko ironična da skliznu u drugi razred.

Glineni golubovi ili...?

Dinamo je favorit protiv svake hrvatske momčadi, a ovaj put ima baš sve na svojoj strani. Kvalitetu, autoritet, tradiciju satkanu od 15 konačnih pobjeda u tom natjecanju, naslov prvaka kao poticaj, želju da vrati trofej kao ekstra motiv i uz sve to lišen je imperativa. Istra 1961, kojoj bi u i idealnim okolnostima davali šanse kao glinenom golubu pred puškom Josipa Glasnovića, opterećena je borbom za ostanak jer u Velikoj Gorici igra za slavu i prestiž, za prvi trofej u klupskoj povijesti koji bi se pamtio, ali u subotu u Osijeku ima utakmicu za još bitnije - egzistenciju na profesionalnoj razini. Kad dođeš do kraja sezone i ostanu ti samo dva ogleda - s Dinamom za pehar i Osijekom za ostanak - moraš biti Veli Jože da bi nakon svih muka i poniženja našao moć i snagu za konačnu pobjedu i oslobođenje od briga.

Čak i kad je Dinamo djelovao najlošije, lani u srpnju, u Puli je završilo 0:0, a od zadnjih četrnaest međusobnih utakmica dobio je trinaest. Puljani pamte samo tri pobjede u ukupnom 51 susretu. S ovom bi više od ikoga šokirali Hajduk, koji bi kolo prije kraja ostao bez Europe taman kad mu se “nasmiješila“. Drugi put zaredom Dinamo igra i za Bijele, nakon Gorice u prvenstvu. Najgorljiviji navijači Modrih danas su na Poljudu. Jedino ako Istra 1961 izgubi, četvrti na tablici će u Konferencijsku ligu. Pa tko će reći da Zagrepčani i Splićani ne mogu naći zajednički interes…

Istra 1961 i neutralni promatrači koji žele pogledati pravi dvoboj i napeto finale uzdaju se u čaroliju Kupa u kojem hrabri autsajderi češće izbjegnu metak nego inače i zadaju “lucky punch” za trijumf, u kojem i niželigaši znaju biti osvajači, trofeje podižu razni “Wimbledoni“ nakon što bace na leđa “Liverpoole“ ili “Wigani“ kad skinu “Manchester Cityje“.

Kup je ponovno bio zanimljiv i atraktivan, nepredvidiv i napet, Puljani su u polufinalu zaskočili Rijeku s tri komada u prvom poluvremenu, kad im mlinski kamen ne bi bio oko vrata davane bi im i veće šanse da naprave čudo. Ovako im je koeficijent za pobjedu na kladionicama dobro dvoznamenkast. No, Dinamo je posljednja tri uspjeha u finalima izborio s golom razlike ili s bijele točke, nikoga nije “pomeo“ i zato ne treba prije početka pisati odjavne komentare. Neka Kup bude spektakl igre i sportskog uzbuđenja!

TRI PREDUVJETA ZA SENZACIJU

1. MORE SREĆE I POKLAPANJA

Točno 53 boda između dvije momčadi vrlo jasno odaju razlike. Da bi slabija Istra zaustavila prvaka Dinamo trebaju joj sve doze sreće i poklapanja nogometnih faktora za preokret natjecateljske sudbine.

2. SAVRŠENO IZDANJE

Kako je Istra u polufinalu odigrala 45 minuta s Rijekom, za 3:0 vodstvo, bilo je to gotovo savršeno izdanje za senzaciju. U finalu protiv jačeg Dinama Zeleno-žutima bi trebala idealna verzija savršenog nastupa 90 minuta

3. IZRAZITO LOŠA VEČER SUPARNIKA

Kad se igraju utakmice, uvijek je završni rezultat epilog učinka oba suparnika. I u fantastičnom izdanju Istre opet bi bilo nužno da Dinamo odigra baš jako loše, ležerno, pa da se dogodi senzacija.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
20. travanj 2024 10:00