CROPIX
ZAKLJUČAO VRATA

Jedan od junaka sjajnog pohoda Modrih! ‘Igraju odličan nogomet i bit će teško! A o transferu u Milan...‘

Prvi vratar Dinama i reprezentacije pred maksimirski sudar sa španjolskim Villarrealom
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 07. travanj 2021. 16:58

O sjajnom hrvatskom reprezentativcu Dominiku Livakoviću ispisane su tone papira, čovjek već godinama brani u sjajnoj formi. Livaković je jedan od junaka europskog pohoda Modrih, obranio je do ovog četvrtfinala “more” opasnih udaraca, skidao zicere... Sjetimo se samo onih posljednjih sekundi utakmice s Tottenhamom kad je obranio ono što su već svi vidjeli u mreži. To je friško sjećanje, ali tko zna bi li uopće došlo do njega da vratar Dinama nije na startu europske seanse protiv Cluja u raspucavanju jedanaesteraca obranio rumunjsku meč-loptu, onaj jedanaeseterac Golofca. A, naravno, vjerojatno ne treba niti posebno spominjati, jer to je već nogometna lektira, u skupini Europske lige primio je samo jedan pogodak, vlasnik je rekorda po broju minuta bez primljenog pogotka u Europi.

- Eto, čeka nas nova povijesna utakmica. Makar, u posljednje vrijeme svaka naša utakmica je povijesna. Villarreal je odlična momčad, dok sam bio na reprezentativnoj akciji pričao sam o Villarrealu sa Šimom Vrsaljkom i Antom Budimirom. Kazali su mi da Villarreal stvarno igra dobar nogomet. Šime mi je kazao da je njegov Atletico pobijedio s 1:0, ali da su se jako, jako namučili, da su se morali braniti. Villarreal je ozbiljna momčad, ali mi se idemo boriti kao protiv Tottenhama, te se nadamo pozitivnom rezulatu - kazao je za uvod Livaković.

Kad je već spomenuo Vatrene, zanimalo nas je jesu li se ostali reprezentativci raspitivali o tome kako su Modri uspjeli pobijediti Mourinhove Spurse?

Potpuno različit nogomet

- Svi reprezentativci su bili oduševljeni našom pobjedom od 3:0. Jer, dobiti Tottenham s takvim rezultatom je ogromna stvar. Moji suigrači iz reprezentacije zaista su bili sretni, baš kao i mi svi u Dinamu.

Kako se Livaković priprema za onog strašnog golgetara Gerarda Morena, za kojeg mnogi kažu da je ovog trenutka najbolji španjolski napadač?
- Pripremam se kao i za svakog napadača protiv kojeg igram. Pogledam video s njegovim igrama, naš trener vratara Sandro Žufić mi ih je dostavio, tako da ću biti spreman i za Morena.

image
CROPIX

Harry Kane vam nije uspio zabiti u Maksimiru, hoće li i taj toliko spominjani Moreno ostati na “nuli”?
- Svaka utakmica je drukčija, ja ću dati sve od sebe kako bih pomogao momčadi. Ako ga moji suigrači prije ne zaustave, dat ću sve od sebe da to uradim ja.

Odgovara li Dinamu više onaj, nazovimo ga “engleski nogomet”, koji igra Tottenham ili ovaj koji će igrati Villarreal, s puno pas igre po zemlji?
- Ha, teško je odgovoriti na to pitanje, zaista ne znam što bi vam rekao. Recimo da je CSKA igrao s loptom na travnjaku, pa smo tamo igrali 0:0, a u Maksimiru dobili s 3:1. Ali da, dva potpuno različita nogometa igraju Tottenham i Villarreal...

Modri u četvrtak stoje pred još jednim velkim dosegom, ne treba kazivati što bi značio plasman u polufinale Europske lige. Već sad su svojim rezultatima zaključali povijesne knjige, novi bi bio još jedan čudesni događaj u cjelokupnoj povijesti ZG-kluba. Jasno jest da takve utakmice nose poseban naboj, poseban stres. Ipak, s druge strane, je li možda u psihološkom smislu ipak lakše igrati ovakve oglede, nego one na početku sezone kad svaki kiks može biti koban i klub odvojiti od Europe?

Najteže je na početku

- Mogu vam kazati da su zaista te utakmice na startu europske sezone najteže. Jer, u tim početnim ogledima boriš se za ostanak u Europi, to su prebitne utakmice za kompletni klub. Kad se stigne u skupinu već je lakše jer si ostvario željeni plasman, znaš da ćeš igrati cijelu jesen u Europi. Međutim, kad je standard Dinama u pitanju, i tu su se promijenile okolnosti. Sad više nije bitno samo da igramo u skupini, već se kao imperativ nameće prolazak skupine. E, sad, kad se prođe skupina, ove sve utakmice koje igramo na proljeće su samo nagrada za učinjeno. Sad možemo biti ipak opušteniji u psihološkom smislu, ali, naravno, mi želimo još više, još više nagrada...

Pričao je i o problemima s kojima se susreo Dinamo u posljednjem razdoblju.
- Vidjeli ste u Šibeniku kako je teško kad deset do petnaest igrača u reprezentativnoj stanci ne trenira skupa. Neki čak nisu niti trenirali, odmah su ušli u autobus i pravac Šibenik. To je stvarno teško... Ali, mi imamo iznimno kvalitetne igrače, tako da se nadam da će sve biti dobro protiv Villarreala. Ova sezona baš je prepuna utakmica. Igra se praktički svaka tri dana, imamo i odgođenih utakmica poput one s Hajdukom, pa i one u Kupu s Goricom. Ali, lijepo je igrati Europu, neka samo bude što više utakmica. Nego, mogu vam kazati da je podražaj igranja u HNL-u nama iznimno bitan za europske utakmice. Svaku utakmicu u našem prvenstvu moramo igrati na maksimalnoj razini, Osijek je tu, prijeti. Jako nam je bitno osvojiti naslov prvaka ove godine. Bit će borba do kraja.

Pitali smo ga je li mu, s obzirom na sve dosadašnje prezentacije u sezoni, ovo najbolje životno nogometno razdoblje u karijeri?
- Ovu sezonu, s obzirom da smo se plasirali u četvrtfinale Europske lige, definitivno mogu etiketirati kao najljepšu u mojoj dosadašnjoj karijeri. Ona pobjeda protiv Tottenhama bio je moj najveći, najljepši dan otkako sam u Dinamu! Bilo je savršeno. Jedino mi je žao što nije bilo navijača, da su bili oni, to bi onda bio zaista san snova. Iako je ono što se dogodilo nakon utakmice zaista bilo posebno, ono spontano okupljanje navijača nakon našeg trijumfa doista je bilo nešto što se pamti. Cijeli svoj život pamtit ću taj izlazak pred navijače ispod zapadne tribine.

Polako s transferima

Talijanski mediji već su vas na ljeto strpali u AC Milan kao nasljednika Gianluigija Donnarumme? Imaju li te priče podlogu?
- Polako o tome... Sezona niti blizu još nije gotova. Još smo u Europi, imamo velike šanse za polufinale, borimo se za dvostruku krunu u Hrvatskoj. O tom-potom, nije sad vrijeme za razmišljanje o tome.

Za kraj smo pitali Livakovića može li Dinamo do Gdanjska, do finala Europske lige?
- Samo da mi idemo od utakmice do utakmice, tek smo u četvrtfinalu. Vidjet ćemo do kuda ćemo na kraju dogurati. Trebamo biti pošteni prema radu. Na svakom treningu moramo davati sve od sebe, slušati trenera. Onda ćemo biti na pravom putu - zaključio je Livaković.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
23. travanj 2024 05:42