DAMIR KRAJAC/CROPIX
ANALIZA DERBIJA

Jedan potez Krznara odlučio je derbi, bio je to bingo! Tramezzani? Bio je tvrdoglav kao Florentino Perez

Nikome nije jasno zašto je Vušković onako skrivio penal. A i kod drugog gola je obrana kiksala...
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 26. travanj 2021. 08:00

Novi naslov prvaka jako namiguje Dinamu! Jučer su Modri trećom pobjedom u sezoni nad Hajdukom napravili veliki korak prema tituli. Pomogao je i rezultat s Rujevice, Krzanarova momčad sad bježi Osijeku četiri boda uz utakmicu manje. Derbi nije ponudio neki atraktivni nogomet, ali na takve okršaje vječnih suparnika uglavnom smo naučili.

Trener Modrih jučer je izveo potez koji je bio vjerojatno ključ pobjede. Ubacivanje Lirima Kastratija u udarni sastav pokazao se kao pun pogodak, pravi bingo. Kosovski reprezentativac odigrao je vjerojatno svoju najbolju utakmicu u plavom dresu, definitivno je bio detonator trijumfa u kooperaciji s Brunom Petkovićem. Taj dvojac položio je Hajduk na obje plećke, njihovi potezi srušili su ideje Tramezzanija.

Kad sagledamo kompletnu utakmicu, možemo ustvrditi da su Modri do novog trijumfa nad Hajdukom stigli onako rutinirano, bez većih uzbuđenja. Veći broj kvalitetnih pojedinaca odlučio je maksimirsku priču. Krznarova momčad sve je riješila u prvom poluvremenu, krenula je odlučno i napadački, velikim posjedom lopte i jakim presingom. Takva igra nije, doduše, donijela neke velike prilike, ali prisilila je Majstore s mora na pogreške. Oba Dinamova pogotka su zapravo pogreške Hajdukove obrane, bez obzira na odlične poteze Kastratija i Petkovića.

Nije jasno zašto je Vušković onako naivno skrivio jedanaesterac, skočio je na loptu kao da igra košarku, kao da Petkoviću želi opaliti "bananu", a ne nadvisiti ga u skoku. Kod drugog pogotka Hajdukova obrana bila je naivna poput francuske sobarice, Kastrati im je pobjegao kroz sredinu, takvi pogoci događaju se početnicima.

Dinamo je tako opravdao ulogu favorita u derbiju, a Hajduk se porazom udaljio od borbe za Europu. Nisu Splićani razočarali, ali opet su se pojavili u onom svom izrazito defenzivnom stilu, za Tramezzanija je očito defenziva "majka svih bitaka". Nije u prvom poluvremenu talijanski stručnjak odustajao od svoje ideje kao niti Florentino Perez od Superlige. I kad je njegova momčad gubila, i dalje je inzistirao na čvrstoj obrani, bez neke suvisle napadačke zamisli. Tek u drugom poluvremenu je pokazao znak hrabrosti, krenuo je ofenzivnije protiv Modrih, ali tada je već bilo prekasno. Krznarova momčad mirno je i bez stresa obranila prednost iz prve dionice.

Ipak, ako nešto vrijedi kao pozitivno zabilježiti kod Hajduka, onda je to svakako prezentacija mladog Stipe Biuka. Mladić je pokazao ogromnu dozu talenta, navijestio je da bi uskoro mogao postati bitna karika Hajduka. Biuk i Stanko Jurić bili su jučer jedine svijetle točke Splićana, no malo je to bilo da bi se ugrozio Dinamo. Plavi tako, etom nakon derbija sigurno brode prema još jednoj tituli, sad se spremaju i fokusiraju na polufinale Kupa protiv Gorice, iznimno uspješna sezona se nastavlja.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
17. travanj 2024 10:56