Suci imaju više posla, ali zato više nema toliko repova
 VLADO KOS/CROPIX
ODLIČNA STVAR

Jedina liga u regiji s tehnologijom napravila korak više! VAR je u prvoj godini zaslužio čvrstu četvorku

Dolazak tehnologije u hrvatski nogomet dramatično je smanjio sudačke repove na našim travnjacima
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 04. siječanj 2021. 18:02

Pamtit ćemo 2020. po pandemiji i potresima, ali i kao godinu u kojoj je HNL napravio veliki iskorak po pitanju suđenja. Dakako, najviše zahvaljujući VAR-u. Premda još uvijek postoje nogometni akteri koji osporavaju ulogu VAR-a, danas o suđenju razgovaramo daleko manje nego što smo to činili do pojave tehnologije. Već ta činjenica jasno ukazuje na veliku vrijednost koju je u HNL donio VAR.

- VAR smo i uveli zbog toga da sa scene maknemo brojne repove koji su se godinama vukli iza pojedinih utakmica ili pojedinih sudaca. Sa zadovoljstvom mogu reći da smo to i postigli. Iz današnje perspektive jasno je da smo VAR uveli u pravom trenutku, prije nego što se na svijet okomila korona. Da nismo s VAR-om krenuli u siječnju prošle godine, ne bi ga bilo ni sljedeće dvije godine - sa zadovoljstvom o VAR-u priča predsjednik Sudačke komisije HNS-a Ante Kulušić.

Neusporedivo bolje

VAR u nekim ligama možda nije polučio željene rezultate, ali u HNL-u neupitno je zaslužio visoku, barem vrlo dobru ocjenu. Proteklu jesen pamtimo po jednom važnom previdu, onom u derbiju između Osijeka i Dinama, kada su Modri bili oštećeni za čisti 11-erac.

- Imali smo u 5. i 6. kolu neke situacije u kojima je VAR soba propuštala pozvati suce nakon evidentnih pogrešaka. Potom smo na seminaru to žestoko obradili, a onda smo opet imali neka nepotrebna zvanja sudaca. VAR pravila su jasna: suca zoveš samo ako je u pitanju evidentna pogreška. No, kad se sve zbroji, rezultati su jako dobri.

U nekim utakmicama predugo su trajale stanke kod VAR provjera?
- Bilo je i toga, posebno kod podvlačenja linija, ali i to će se sad ubrzati jer dobili smo novi sustav koji će VAR sobi olakšati posao. VAR stalno napreduje, kao što će napredovati i suci po pitanju korištenja tehnologije. S druge strane, nemojte zaboraviti da smo prije četiri godine uveli obvezan sprej na utakmicama koji se koristi za povlačenje linija kod prekršaja. S tim sprejom uštedjeli smo u prosjeku najmanje dvije minute po utakmici, prisjetite se samo koliko je kod slobodnih udaraca bilo izgubljenog vremena. Kad se sve to zbroji, utakmice možda traju koju minutu duže, ali zato imamo neusporedivo kvalitetnije suđenje.

Jesu li i suci napredovali s VAR-om?
- Opušteniji su, sigurniji, znaju da imaju oruđe koje će ih kod pogrešaka upozoriti, a posljedica toga je da sigurno sude bolje nego što su sudili prije VAR-a. Život im je sad neizmjerno lakši, kao što je lakši i moj život kao sudačkog povjerenika.

Još da svaki od njih ima više utakmica u sezoni?
- Radimo i na tome, rekao bih da najveći problem imamo u Drugoj i trećim ligama. No, uskoro ćemo imati jedinstvenu Treću ligu pa ćemo napraviti i jedinstvene liste, što će nam olakšati posao. Napravili smo u međuvremenu mentorski program kojeg vodi Ante Vučemilović. Sto naših najtalentiranijih sudaca je pod stalnom prismotrom, mentori brinu o njima, ukazuju im na pogreške te ih usmjeravaju. Ukinuli smo i ispite za republičke i savezne suce, bili su skupi i mnogi su mladi suci odustajali od napretka u karijeri jer to nisu mogli pratiti.

Značajan iskorak

HNL je jedina liga u regiji koja ima VAR. Ona i još 38 liga u svijetu, s tim da neke nemaju pokrivenost baš svih utakmica. Svjedočimo utakmicama u Ligama petice, uveli su VAR prije nas, a često im se događaju teško shvatljive pogreške. Kakvih u HNL-u nema. Naši vodeći suci poput Bebeka ili Jovića sude u grčkim derbijima jer tamo ne vjeruju domaćim sucima, iako imaju VAR. Sve to sugerira da je HNL doista napravio značajan sudački iskorak. A svi mi koji redovito gledamo utakmice potvrdit ćemo da je tako. VAR u Hrvatskoj doista zaslužuje čvrstu četvorku...

VAR U BROJKAMA

PROLJEĆE 2020.
72 broj utakmica
46 VAR intervencija
26/34 promijenjenih odluka glavnog suca nakon gledanja videa
12/12 promijenjenih odluka VAR sobe bez intervencije glavnog suca
22 puta pregledavani sporni trenuci u vezi s kaznenim udarcem
3 puta pregledavani sporni trenuci u vezi s crvenim kartonom
9 puta pregledavani sporni trenuci u vezi s postignutim pogocima
4 puta je odluka zaleđa promijenjena u pogodak
4 puta je odluka pogodak promijenjena u zaleđe
2 puta je promijenjena odluka kaznenog udarca, jer je bilo izvan 16m
1 put je ponovljen kazneni udarac zbog preranog izlaska golmana
1 put je gol iz kaznenog udarca poništen jer je igrač prerano utrčao
JESEN 2020.
72 broj utakmica
53 VAR intervencije
21/45 promijenjenih odluka glavnog suca nakon gledanja videa
8/8 promijenjenih odluka VAR sobe bez intervencije glavnog suca
35 puta pregledavani sporni trenuci u vezi s kaznenim udarcem
6 puta pregledavani sporni trenuci u vezi s crvenim kartonom
4 puta pregledavani sporni trenuci u vezi s postignutim pogocima
2 puta je odluka zaleđa promijenjena u pogodak
3 puta je odluka pogodak promijenjena u zaleđe
1 put je promijenjena odluka kaznenog udarca, jer je bilo zaleđe
1 put je ponovljen kazneni udarac zbog preranog izlaska golmana
1 put je gol iz kaznenog udarca poništen jer je igrač prerano utrčao

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 05:27