JAKOV PRKIC/CROPIX Cropix
Tramezzani je ‘mesija‘?

Jedini pravi kiks dogodio se na Poljudu, Hajduk je treća momčad proljeća, no jesu li igrači napredovali?

Nakon dva mjeseca u ulozi trenera Hajduka talijanski je stručnjak po učinku iza Dinama i Osijeka
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 27. ožujak 2021. 13:54

Nakon deset kola u proljetnoj polusezoni, u stanki uslijed obveza reprezentacije, analizirali smo učinak Paola Tramezzanija na klupi splitske momčadi. Stigao je u tjednu prve utakmice proljeća kontra Šibenika i nakon dva mjeseca u ulozi trenera Hajduka talijanski je stručnjak po učinku iza Dinama i Osijeka. Jesen je Hajduk završio na petoj poziciji, ali u proljeće je Tramezzani napravio pomak i Bijeli su po osvojenim bodovima na trećem mjestu, iza Splićana su ostali Rijeka i Gorica.

Rezultati Hajduka jasno govore gdje je Tramezzani pozicionirao Bijele. Poraženi su u ogledima s Dinamom i Osijekom, remizirali su s trećeplasiranom Goricom, a pobijedili su sve ostale suparnike. Dakako, uz jednu iznimku, jedini pravi “kiks” Tramezzanija u porazu od Lokomotive na Poljudu. Ako uzmemo da je taj ogled “iznimka koja potvrđuje pravilo”, Talijan je sve ostale utakmice riješio na svoj praktični način.

Tvrda ekipa

Hajduk se pod Tramezzanijem profilirao kao tvrda momčad s izvedbama lišenim atraktivnosti i nogometne ljepote. Ali, s kadrom koji je većim dijelom imao na raspolaganju, Tramezzani je napravio iskorak na ljestvici. To je sukus početka njegovog mandata. Hajduk se s proljetnim učinkom postavio iza Dinama i Osijeka gdje vjerojatno po kvaliteti i pripada u ovom trenutku.

Tramezzanijev potpis nose obrambena formacija s tri stopera, sustav 3-4-2-1 u kojem je Umut postao prva “špica”. U odnosu na jesenski Hajduk, proljetni ima Kalinića, Livaju, Fossatija i Kačaniklića, četiri igrača od kojih su trojica već potvrdila status velikog pojačanja, a isto se očekuje i od Kačaniklića. Tramezzanijev Hajduk je s njima bitno jači nego jesenska momčad Bijelih, ali potpuno se promijenila i filozofija igre. Traži se taktička disciplina, primarno u defenzivnoj igri, a potom i strpljenje u napadu.

Hajduk je momčad koja pokušava iz jedne-dvije prigode doći do pogotka, a potom se uzda u obranu koja rijetko prima golove.
Baš rijetko, jer pet golova su Bijeli “inkasirali” u susretima s Dinamom i Osijekom, a tek dva pogotka u ostalih osam dvoboja. Po jedan od Gorice i Lokomotive, a šest puta su ostali čiste mreže. Već smo nekoliko puta istaknuli, Tramezzanijev omiljeni rezultat je 1:0. Od šest pobjeda, pet ih je Talijan potpisao s tim ishodom.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

U malo riječi sve smo kazali o proljetnom Hajduku koji posjeduje individualnu kvalitetu s dovedenim pojačanjima, o momčadi koja stilom igre podsjeća na talijanske prvoligaše. Momčadi koja prikazuje izdanja u kojima se i od navijača traži strpljenje i bezgranična odanost u trenucima dok igrači u bijelim dresovima pokušavaju složiti kvalitetnu prigodu.

Jesu li igrači Hajduka napredovali u protekla dva mjeseca, također je legitimno pitanje. Ali, ipak je još prerano za odgovor. Razvidno je da momčad ima kontinuitet rezultata s četiri pobjede i remijem u zadnjih pet prvenstvenih dvoboja. Činjenica je da je Tramezzani dobio velike pohvale za uvođenje dvaju juniora Biuka i Ljubičića, ali jasno je da se sada očekuje kako neće stati na jednoj ponuđenoj šansi. Prava ocjena za napredak igrača moći će se pružiti na kraju sezone. Adekvatno ponudama koje stignu na poljudsku adresu. Za formiranje novog ljetnog Hajduka, taj segment će biti i važniji od rezultata u ovoj sezoni.

Dinamo prvi, Belupo zadnji

Napravili smo poredak na tablici od trenutka kada je Tramezzani preuzeo Bijele, od redoslijeda koji je bio na snazi 22. siječnja kada je Talijan debitirao na klupi Hajduka.
1. Dinamo 27 (10 utakmica), 2. Osijek 25 (10), 3. Hajduk 19 (10), 4. Gorica 18 (11), 5. Rijeka 16 (14), 6. Istra 1961 14 (13), 7. Šibenik 13 (12), 8. Varaždin 10 (10), 9. Lokomotiva 8 (12), 10. Slaven Belupo 7 (10).

Kopić najbolji, Tramezzani na 4. mjestu

Nije jednostavno u konkurenciju s Tramezzanijevih deset utakmica staviti sve prethodnike, jer ima trenera koji su dobili manje od deset prvenstvenih dvoboja. Posljednja petorica koja su skupili najmanje 10 dvoboja na klupi Bijelih bili su Igor Tudor, Damir Burić, Siniša Oreščanin, Željko Kopić i Joan Carrillo. U konkurenciji šestorice trenera, koji su Bijele vodili kroz proteklih pet prvenstava, u startnih 10 utakmica najbolji je učinak imao Željko Kopić, zatim slijedi Oreščanin, pa Burić, a Tramezzani je na četvrtom mjestu. Ispred Tudora i Carrilla koji su ostvarili identični bodovni učinak.
Željko Kopić je za 25 bodova od studenoga 2017. do ožujka 2018. nanizao osam pobjeda, te po jedan remi i poraz. U toj seriji dobio je u gostima Rijeku (1:2), Lokomotivu (0:2) i Dinamo (0:1), remizirao na Poljudu s Osijekom (1:1), a jedini poraz upisao također kod kuće sa Slaven Belupom (0:1). Uz to, tijekom serije u prvenstvu, plasirao se u polufinale Kupa eliminiravši Osijek u Gradskom vrtu (1:3) što je ujedno i posljednji prolazak Hajduka kroz četvrtfinale Kupa. (jr)

Startnih 10 ligaških utakmica
Kopić (jesen 2017./proljeće 2018.) 25 bodova
Oreščanin (jesen 2018./proljeće 2019.) 23 boda
Burić (jesen 2019.) 20 bodova
Tramezzani (proljeće 2021.) 19 bodova
Tudor (proljeće 2020.) 16 bodova
Carrillo (jesen 2016./proljeće 2017.) 16 bodova

Koga je koristio Tramezzani

Vratari:
Kalinić 9 (9), Posavec 1 (1)
Obrana:
Mujakić 7 (7 starter), Dolček 5 (1), Dimitrov 3 (2)
Vezni red:
Atanasov 10 (8), Jurić 9 (8), Nejašmić 6 (4), Teklić 4 (4), Čuić 2 (0)
Napad:
Jakoliš 9 (4), Jairo 6 (3), Diamantakos 5 (2), Kačaniklić 3 (2)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
19. svibanj 2024 09:53