CROPIX
JL DONIOSI DETALJE KOPIĆEVE SMJENE

JEDNA STARA SCENA IZ SVLAČIONICE HAJDUKA DOSTA OTKRIVA 'Futacs je kleknuo u svlačionici i zavapio: Bože, kad ću više otići iz ovog smrdljivog kluba?'

Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 07. rujan 2018. 13:34

Na Poljudu se stalno događaju nevjerojatni preokreti: trener Hajduka Željko Kopić je “visio” zbog slabih rezultata, onda je potvrđen njegov ostanak na klupi, kao jedini logičan potez, da bi dvadesetak sati poslije doživio “metlu”, i to zato što se sastao s dvojicom “nečastivih”, po ocijeni dijela navijača Hajduka.

Kako se to dogodilo? Kao ipak sporedni akter tog sastanka, moram objasniti da sam u više navrata tražio razgovor, makar privatni s trenerom, pogotovo otkako mi je oduzeta akreditacija.

NESNALAŽENJE Moj odnos s Kopićem bio je od prije nekoliko godina pun uvažavanja, naše komunikacije bile su česte, sve dok nije angažiran u Hajduka. Od tada nije bilo kontakata osim na službenim press konferencijama.

- Ne čitam novine, ne znam što se piše, ne zanima me, obuzet sam jedino svojim poslom - rekao mi je Kopić.

- Ne mogu i ne želim razgovarati s novinarima, ja služim Hajduku.

Koprivnica, 010918. 
Gradski stadion.
Utakmica 6. kola prve HNL, NK  Slaven Belupo - HNK Hajduk.
Na fotografiji: Zeljko Kopic.
Foto: Zeljko Hajdinjak / CROPIX
Zeljko Hajdinjak / CROPIX / CROPIX
Kopić

Otkako su zaredali loši rezultati “bijelih” uglavnom su se svi okomili na trenera Kopića, koji je imao svojih grešaka, krivih procjena, pa i lutanja, ali sve je to izazvano, po objektivnoj procjeni, uslijed nevjerojatnih poteza bivšeg predsjednika Ivana Kosa u tandemu sa sportskim direktorom Marijom Brancom, ali i uslijed nesnalaženja novog vodstva Jasmina Huljaja i Saše Bjelanovića.

Sve to uz blagoslove članova Nadzornog odbora. Kopić se našao u bezizlaznoj situaciji, na kraju je prihvatio da se nađemo. Jer:

- Ne volim razgovarati telefonom...

I našli smo se po dogovoru u stanu Igora Štimca, koji cijeni Kopića, s njim ima vrlo korektan, pa i prijateljski odnos otkako ga je Štimac kao izbornik angažirao za skautiranja i uvjerio se u njegovu stručnost i sposobnost.

To se događalo u utorak predvečer, u vrijeme odgođenog treninga zbog razgovora predsjednika Huljaja s igračima, ali i njihova međusobnog raskusuravanja.

Nužno je napomenuti da se iz kluba i od pojedinih igrača u posljednje vrijeme proturaju informacije, koje se plasiraju u javnost, kako je Kopić izgubio povjerenje igrača.

A to je ipak u suprotnosti s onim što su igrači pokazali na utakmicama u Zaprešiću i Koprivnici, kad su igrali nešto bolje, ali su se zdušno borili i hoćeš-nećeš postizali negativne rezultate.

O tome kako je tekao razgovor ne želim govoriti, jer bi bilo nepošteno.

Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX

MINIMALNA ODGOVORNOST No, tijekom sastanka učvrstio sam se u uvjerenju da se Kopićeva odgovornost za slabe rezultate ove sezone može mjeriti s malim postocima, a da su Hajduka na ovako niske grane doveli oni koji ga vode izravno ili posredno, otvoreno ili zakulisno.

Pa svima je valjda jasno da je Kopić ostao nasukan, jer su mu u presudnim trenucima, pred važnim utakmicama, prodavali igrače.

Najprije Ercega, pa Ohandzu, zatim redom Kožulja, Leticu, otpustili su Stipicu, Grbića, Gentsogloua, Carbonierija, Tičinovića, na kraju transferirali Radoševića, T. Bašića i Nižića.

Cropix

A doveli najprije Mađare Gyrcsoa i Filipija, pa po odlasku Branca i dolasku Saše Bjelanovića u fotelju sportskog direktora, osim vrijednog Josipa Posavca, i to na posudbu, još Duku, Šehića, Ivanovskog, Vučura, Mikulića, Beširovića, pa kad je sezona krenula, još dva misteriozna stranca Jairoa i Jradija, koji nisu adekvatne zamjene za one koji su otišli, nego predstavljaju popune kadra.

SLUČAJ FUTACS Posebno je pitanje slučaj Marka Futacsa, koji je stalno izražavao svoje nezadovoljstvo i želio otići iz Splita (jednom je kleknuo u svlačionici i obratio se nebesima: “Bože kad ću više otići iz ovog smrdljivog kluba?”).

Onako pošteno, da je poslije tužnog poraza Hajduka protiv Gorice na Poljudu (0:2) predsjednik Hajduka prihvatio ponuđenu ostavku Kopića ni po jada, ali je Jasmin Huljaj preuzeo vodeću funkciju kluba potpuno nespreman, nije nalazio drugo rješenje nego nastaviti s Kopićem.

Baš zbog nesnalaženja aktualnog predsjednika, razbuktala se kriza, može se kazati čak i kaos.

Kruna svega je otkaz Kopiću zbog toga što se našao s veteranom i novinarom koje neki tretiraju kao neprijatelje kluba. Pa zar to nije strašno?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
26. travanj 2024 03:04