Mijo Caktaš
 Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
STIŽE MERCATO

JEDNO OD GLAVNIH PITANJA NA POLJUDU: KOLIKO HAJDUK MOŽE DOBITI MILIJUNA ZA ČOVJEKA KOJI IGRA NOGOMET KARIJERE? Prvi put je otišao za milijun eura...

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. svibanj 2019. 00:48

Mijo Caktaš prvo je ime Hajduka ove sezone, a vrlo je blizu i statusa prvog strijelca lige. Zato je logično pitanje koliko danas vrijedi Mijo Caktaš i koliko Hajduk može zaraditi na potencijalnoj prodaji ovog ljeta?

-Tržište određuje cijenu, a Caktaševih 17 zgoditaka s pozicije polušpica respektabilna je brojka u HNL-u. Ne umanjuje njegov učinak ni činjenica da je osam golova zabio Rudešu. Zašto to nisu učinili drugi igrači iz Hrvatske lige? - jasno će kazati menadžer golemog iskustva Marko Naletilić.

Manje od Palaverse

Ali kada se vratimo na početnu priču o vrijednosti Caktaša, nema ni Naletilić precizan odgovor.

- Razlike u cijeni stvara potencijal. Jedan Palaversa plaćen je u dobrom milijunskom transferu jer jer je City uzeo Palaversu kao 19-godišnjaka s velikim prostorom za napredak. Zato ne treba očekivati da će Caktaš imati takvu cijenu. Caktaš je s 27 godina gotov igrač i u njegovu slučaju se ne plaća potencijal i mogućnost napretka - kazao je Nalaetilić i dodao:

- Za mene nema dvojbe bi li Hajduk trebao ovog ljeta unovčiti Caktaševu igru i golove. Cijena transfera bit će milijunska, ali zaista se ne može reći koliko vrijedi. Igra poziciju polušpica, zabija golove iz drugog plana i ima odličan smisao za igru. Sve su to karakteristike koje pružaju mogućnost dobre prodaje. Ali, kada kažem dobre, onda treba imati na umu da je riječ o igraču od 27 godina koji nastupa u HNL-u.

Tomislav Erceg koji se također godinama bavi menadžerskim poslom drži da nije isključen ni ostanak Caktaša u Hajduku.

- Ako dođe ponuda koja bi zadovoljila Hajduk, ponuda od nekoliko milijuna, onda je jasno da će klub krenuti u prodaju. Ali, Caktaša ne treba prodavati pod svaku cijenu. Uz to, kada govorimo o njegovoj današnjoj vrijednosti, onda ulazimo u priču koja nema definiran precizan odgovor.

Hoće li preko 18?

Koliko je za Caktaša dobra činjenica da nije klasična špica, da golove zabija iz uloge ofenzivnog veznjaka?

- U svakom slučaju za njega je to pozitivno, jer kada s pozicije povučenog napadača zabiješ toliko pogodaka, onda je razvidno da imaš osjećaj za zgoditke. Da imaš osjećaj za ulazak u prostor. Ali, s druge strane, treba postaviti igru za njega što mu je u Hajduku omogućeno na najbolji način.

Caktaš je u prilici do kraja sezone postati najbolji strijelac Hajduka u pojedinačmoj sezoni. Upravo Tomislav Erceg drži rekord zajedno s Futacsem od 18 pogodaka.

- Volio bih da me netko nakon 25 godina napokon nadmaši. Caktaš protiv Istre ima priliku, jer s obzirom na formu nedjeljnih suparnika, moguća je nova golijada kao protiv Rudeša. Ako se otvori situacija, može Caktaš otići i na 20 golova. Istra je, mora se priznati, na papiru lagan protivnik, a u zadnjem kolu protiv Dinama ipak neće biti toliko šansi za pogotke kao protiv Puljana, pa ćemo sa zanimanjem popratiti nedjeljni dvoboj. Radujem se Caktaševim zgodicima i očekujem klupski rekord - rekao je Erceg i potom se opet vratio na priču oko transfera.

Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

- Razgovara se o tome kolika je cijena za Caktaša, ali treba pitati igrača kakve su njegove ambicije. Ako ne pronađe neki klub koji bi zadovoljio njegove igračke i financijske apetite, držim da je bolje da ostane u Hajduku. Pa, svaki klub bi volio zadržati svog najboljeg strijelca, makar za kvalifikacije Europske lige i onda, ako se Hajduk ne plasira u europsku jesen razmišljati o transferu. Ali, o tome će odlučiti ljudi u klubu.

Dobro zbori Erceg, treba i Caktaša pitati, ali ima tu i jedan mali problem. Još od prošle jeseni Caktaš ne pruža izjave za medije. Izoliran od vanjskog svijeta igra i zabija, očito ima svoj mir i čeka kraj sezone. Prvi put je iz Hajduka otišao za milijun eura u Rubin Kazanj u siječnju 2016. godine. Nakon tri sezone vratio se na Poljud, dobio najbolji ugovor u klubu od 500.000 eura godišnje potpisavši obvezu s Bijelima do ljeta 2021. Ovog proljeća igra najbolji nogomet karijere, a posebnu mu odgovara postavka igre Oreščanina u čijem je mandatu zabio 14 od svih 17 golova.

Mercato kreće

Koliko će njegov učinak impresionirati tržište, znat ćemo vrlo brzo, a za kraj ćemo spomenuti i 2,8 milijuna eura koliko Caktaša vrednuje Transfermarkt. Nije striktni ni fiksni pokazatelj. Ali nije isključeno da se i Hajduk postavi na toj razini. Ako Bijeli ovog ljeta požele prodavati svog najboljeg igrača. Za sada nema vijesti o konkretnim ponudama, ali mercato tek uskoro počinje...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
25. travanj 2024 20:55