England's Jermain Defoe (L) challenges Croatia's Josip Simunic during their World Cup 2010 qualifying soccer match at Wembley Stadium in London September 9, 2009. REUTERS/ Toby Melville (BRITAIN SPORT SOCCER)
 Reuters
KAPETANSKI U IZRAELU

Joe Šimunić: Mi smo kao Nijemci, stalno nas otpisuju, a mi stalno rastemo

'Razmišljao sam o uzrocima kritičkog stava i vjerujem da je jedan od temeljnih razloga neuspjeh u kvalifikacijama za SP. Mi smo time izgubili dio povjerenja javnosti'
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 12. listopad 2010. 11:10

Djelovao je kao pravi kapetan na Ramat Ganu. Joe Šimunić bio je među najboljim igračima Hrvatske, zato smo ga prvo upitali je li bilo to i pod utjecajem vrpce?

- A ne, vrpca je bila na mojoj ruci jer je naš kapetan Darijo Srna bio odsutan. Istina je da sam osjećao čast dok sam je nosio, ali vjerujte mi, najvažnija mi je stvar da Hrvatska pobijedi. Sve drugo je tako sporedno.

Dakle, Hrvatska je pobijedila!

- Pobijedili smo, uz dosta sreće, ali pobijedili smo! Loše smo krenuli u početku meča, bilo je dosta nesigurnosti i tada je, srećom, stvar spašavao izvanredni Vedran Runje. U pravoj je formi, vrijednost više ove reprezentacije, držao nas je u igri dok nismo uspostavili ravnotežu na terenu.

Činjenica jest da je meč prelomio 11-erac nakon prekršaja nad vama. Neki drže prestrogom odluku suca?

- Ne znam tko što drži, ali jedanaesterac je čist kao suza! Njihov branič me objema rukama držao i srušio na pod. Ako to nije jedanaesterac onda ne znam što je...

U našoj javnosti kao da prevladava negativan dojam o toj i nekim prošlim pobjedama i utakmicama? Ometa li vas takav stav nezadovoljstva?

- Neke stvari u hrvatskoj javnosti doista ne razumijem. Mi pobjeđujemo a stalno se govori da je to loše. Mene to osobno to ne dira, previše sam toga prošao da bi me medijski napisi izbacili iz takta, no vjerojatno ima momaka koje te kritike pogađaju. Razmišljao sam o uzrocima kritičkog stava i vjerujem da je jedan od temeljnih razloga neuspjeh u kvalifikacijama za SP. Mi smo time izgubili dio povjerenja javnosti, ali trudimo se uspjesima vratiti ga i dobiti više podrške. Po mojem iskustvu i procjeni, unutar ove reprezentacije imamo još 20-30% prostora za napredak i mi ćemo sigurno biti bolji i rasti kao momčad. Po tome smo nekako slični Nijemcima...

Nijemcima?

- Da, pojasnit ću vam. Nijemce kritika stalno prati kroz kvalifikacije, te igraju slabije, muče se s protivnicima, uoči velikih natjecanja ne daju im ozbiljne šanse, a oni po pravilu izbore i, što je važnije, odlično igraju na EP-u i SP-u. Eto, u našoj dimenziji podsjećamo na Nijemce.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
03. svibanj 2024 08:12