CROPIX
KRAJ SEDMOGODIŠNJE SAGE

JOŠ JEDAN HRVATSKI KLUB U RUKAMA STRANACA! DIO GRADA SLAVI, KRITIČARI TVRDE -PRODALI SMO SE ZA SITNIŠ Evo za koliko je prodan bivši hrvatski prvoligaš

NOVI VLASNICI ŠUBIĆEVCA Klub osnovan 1932. godine otvorio novu stranicu u svojoj povijesti
Piše: Davor TrutinObjavljeno: 13. rujan 2019. 11:55

Završila je konačno saga o prodaji šibenskog nogometnog kluba koja traje od 2012. godine kada je izvršeno preoblikovanje kluba.

U četvrtak na sjednici Gradskog vijeća grada Šibenika zastupnici su sa 14 glasova za i 8 suzdržanih izglasali prodaju većinskog paketa dionica HNK Šibenik s.d.d. Paramount grupi, vlasnika iz Indije! Aktualni šibenski drugoligaš pridružio se tako malobrojnoj obitelji hrvatskih klubova koji su prešli u strane ruke, odnosno u ruke inozemnih ulagača. Kao i na sastancima međustranačkog povjerenstva, koje je imalo uvid u detalje Ugovora o prodaji, ni sjednica GV-a nije prošla bez žestokih rasprava političkih oponenata.

Oni koji su bili suzdržani (zanimljivo nije bio nitko protiv) uglavnom predbacuju Gradu kao dojučerašnjem većinskom vlasnika nedovoljnu transparentnost oko cijele ove operacije iskazujući i sumnje u stvarne ciljeve novih vlasnika. Kritičari ovoga posla tvrde da je klub prodan za “sitniš” (100.000 kuna), a da novi vlasnik sada idućih 27 godina raspolaže s nekoliko vrijednih objekata na kojima može zarađivati višestruko. Gradonačelnik Šibenika Željko Burić branio je ovu odluku tvrdeći da je cijela priča oko prodaje kluba bila više nego transparentna i da su sve političke snage u gradu imale na uvid sve detalje i mogle svojim savjetima otkloniti bilo kakve sumnje.

- Ako to bude loš posao za novog vlasnika, vjerujte da će on nama brzo vratiti klub u ruke, naravno uz sankcije - kazao je Burić podsjetivši na slične primjere Rijeke, Gorice i Osijeka koji su prodani strancima, a koji su nakon toga doživjeli boljitak.

Cilj je prva liga

Inače, klub je prošlu godinu zaključio s gotovo milijun eura duga, a novi vlasnici moraju isplatiti i cjelokupni iznos kredita (6 milijuna kuna) koji je za klub platio Grad Šibenik. Iako je odluka GV Šibenika bila ključna stavka, priča oko prodaje još nije gotova. Naime, čeka se još zeleno svjetlo Povjerenstva za profesionalni šport koje djeluje pri Središnjem državnom uredu za sport koji vodi Janica Kostelić.

U svakom slučaju Šibenik je dobio nove vlasnike, to je Punkaj Gupta, indijski milijunaš s razvijenim poslovima po cijelom svijetu (nafta, plin, zlato, mediji…) preko novoosnovane tvrtke Paramount grupe koju vodi Ivica Plenča, bivši direktor šibenskog Vodovoda.

Iako su do sada novi vlasnici bili prilično zatvoreni oko detalja, jasno su istakli kako im je cilj klub sa Šubićevca ekspresno vratiti u Prvu ligu, ali i mlađe uzraste, a najavljena su i ulaganja u infrastrukturu. Hoće li Gupta postati novi Volpi (Rijeka) ili Meszaros (Osijek) i povesti Šibenik prema nekim novim visinama ili će ovo biti neka nova klasična hrvatska privatizacijska priča, tek ćemo svi skupa vidjeti. Klub koji je osnovan 1932. godine otvorio je novu stranicu u svojoj povijesti.

Od sezone iz snova do treće lige u četiri godine

Nogomet se prvi put u Šibeniku zaigrao prije početka Prvog svjetskog rata, ali rani zaljubljenici u ovaj sport suočili su se s nedostatkom prikladnog terena. Godina 1914. od velike je važnosti za lokalni nogomet jer su tada osnovana dva kluba. Prvi je bio neregistrirani klub Heroj, a drugi je bio Zrinjski. Upravo su ta dva kluba odigrali prvu javnu nogometnu utakmicu na području Šibenika. Nogomet je postao sve popularniji, a 1932. godine osnovan je klub Osvit koji je zaigrao prvu utakmicu na Šubićevcu protiv Hajduka.

Nogometni klub Šibenik imenovan je 1950. godine, a u sljedećih nekoliko godina nanizao je brojne uspjehe. U svojoj prvoj natjecateljskoj sezoni, Šibenčani su uspjeli osvojiti republičku ligu, a 1957. godine plasirali su se u polufinale Kupa Jugoslavije. U sezoni 1992./93. Šibenčani su ostvarili plasman u Prvu nogometnu ligu u kojoj su se zadržali do 2004. godine kada je klub ponovno ispao drugoligaško natjecanje.

Najuspješnije razdoblje u povijesti Krešimirovog grada bila je sezona 2009./2010. u kojoj su Šibenčani ostvarili četvrto mjesto u domaćem prvenstvu, te su se uspjeli plasirati u finale Kupa. Četvrta pozicija donijela je Šibeniku povijesni nastup na europskoj sceni te pobjede na gostujućim utakmicama na Malti i Cipru.

Dvije godine nakon uslijedio je šok te se klub vratio u drugu ligu, iz koje je ispao u niži rang natjecanja 2014. godine. Pod vodstvom trenera Mirka Labrovića “narančasti” se vraćaju među drugoligaše, gdje igraju i danas.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. svibanj 2024 05:15