SJEČA IZBORNIKA U HNS-u

Jozak nakon debakla mladih selekcija: 'Kada se vratim bit će ozbiljnih sankcija'

Piše: Alen LesičkiObjavljeno: 24. listopad 2013. 13:43

U Sarajevu se U-17 reprezentacija Hrvatske koju je vodio izbornik Ivan Vranješ oprostila od nastupa na Euru. Skupina s BiH, Crnom Gorom i Portugalom bila je prezahtjevna za mladiće rođene 1997. godine. Pobjeda nad Crnogorcima i dva poraza značili su kraj snova o velikom turniru.

Nekoliko dana kasnije, u Češkoj je pala i U-19 vrsta koju je vodio Dražen Madunović. Uoči zadnjeg kola Hrvati bi ostali bez drugog mjesta i plasmana samo ako izgube od Češke te ako Cipar bude bolji od Gibraltara i usput nadoknadi deset golova razlike. Na koncu je Češka pobijedila Hrvatsku 3-0, a Cipar se s lakoćom obračunao s Gibraltarom 7-0 i Hrvatska je ostala bez idućeg kruga kvalifikacija za odlazak na Euro.

Ogorčeni Jozak

- Svi smo odgovorni, ali zadaci koje su izbornici stavili pred Savez su ispunjeni. Ušao sam u ‘fajt’ sa svima da im dovedem igrače na kojima su inzistirali. Vidjeli ste što je bilo s Pašalićem i Hajdukom. Reprezentacija U-21 želi Kovačića, eto vam Matea. U-17 inzistira na Haliloviću, uzmemo ga Dinamu i A-reprezentaciji. Što još trebamo napraviti? - ljutit je bio Jozak.

Iako je u pitanju evidentan neuspjeh, neki se prave kao da se ništa nije dogodilo. Primjerice, Ivo Vranješ već je najavio zadovoljstvo što će dobiti u ruke generaciju rođenu 1998. godine.

- Ta generacije je čudo tako da ću je brižno njegovati i podizati do željene razine, rekao je Vranješ za Glas Slavonije.

No, očito se Vranješ malo zaletio, jer uskoro slijede ozbiljni razgovori i polaganje računa. Ako je Dinko Jeličić postao bivši iako je plasmanom u drugi krug na SP-u u Turskoj ostvario sve što je HNS stavio pred njega, bojimo se da bi Vranješ i Madunović također mogli postati bivši... Doduše, Madunović je vodio reprezentaciju po planu Ivana Gudelja koji se nalazi na SP-u u UAE i imao je čvrste smjernice kojih se slijepo držao. Primjerice, uoči Češke saznajemo kako je Tin Jedvaj molio izbornika da ga stavi na mjesto zadnjeg veznog jer je cijele pripreme s Romom igrao na toj poziciji. No, Madunović ga je stavio na stopera.

Nakon analize - sankcije

- Nema dvojbe da će biti ozbiljnih sankcija. Nakon što se vratim u Zagreb napravit ćemo analizu. Izbornici će morati snositi odgovornost jer su dobili sve što su tražili i neuspjeh ide isključivo njima na dušu - bio je rezolutan šef stručne komisije HNS-a.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
18. rujan 2024 14:08