Drago Sopta/Cropix
MODRI U LIGI PRVAKA

Jurčić: Lyon će nam ponuditi prigodu, moramo je iskoristiti! Nastup Tomečaka neizvjestan

Nama je 1998. Ćiro od prvog dana govorio da možemo biti svjetski prvaci, a nitko od nas u to nije iskreno vjerovao. I kad su nam Francuzi ponudili prigodu da budemo svjetski prvaci, mi je nismo iskoristili jer nismo bili na tu prigodu spremni
Piše: ArhivaObjavljeno: 25. rujan 2011. 19:00

ZAGREB - Krunoslav Jurčić sprema Dinamove nogometaše za pobjedu u Lyonu, trener 'plavih' želi doslovce igrati Ligu prvaka, a ne se zadovoljiti pukim sudjelovanjem koje je već napunilo klupski konto. Međutim, postoji problem: Ivan Tomečak.

- Ozljeda Tomečaka stvara nam hendikep, jer nemamo kopiju za njegov položaj kao za ostale. Ne prođe li Ivan posljednji trening neće ni putovati, što će uzrokovati puno rotacija u ostalim linijama - priznao je Jurčić, dodavši da je upitan i Krstanović, a na izravno pitanje hoće li u početnoj postavi biti Šimunić trener hrvatskog prvaka je odgovorio da Tomečakov izostanak nema velike veze s time hoće li igrati Joe.

Jurčić je izbjegao konkretan odgovor i na upit o Rukavini ili Beqiraju u špici:

- Španjolski novinari imali su dan prije i na dan utakmice sve naše prekide i objavili ih, stoga ćemo zatvoroti trening i ubuduće manje razgovarati o sastavu i taktici - naglasio je Jurčić, kao da ne zna da nazočni novinari nisu strani špijuni, no u sljedećim pitanjima o Lyonu ipak je ponešto otkrio...

- Lyon se vratio u svoj pobjednički ritam, protiv Bordeauxa je demonstrirao kvalitetu koju mi nismo u svom posljednjem dvoboju, a to je puno golova iz jako malo šansi. Pokazali su se njihovi bitni igrači Gomis i Bastos, koji odlučuju utakmice, no znamo to već dugo. Predočio sam već svojim igračima na video-zidu kako ih limitirati...

Tehničko-taktička priprema je samo jedan segment pripreme, Jurčić paralelno radi i na psihološkom:

- Osnovni moj zadatak u sljedećih nekoliko dana je uvjeriti svoje dečke da možemo, da imamo respekt sami prema sebi, jer ako vjerujemo u sebe onda ćemo moći iskoristiti prigodu koja nam se ukaže, a vjerujem da hoće.

Jurčić je pojasnio na što konkretno misli:

- Optimist sam i pokušavam igračima ubrizgati to samopouzdanje, da povjerujemo da možemo pobijediti Lyona na Gerlandu. Nama je 1998. Ćiro od prvog dana govorio da možemo biti svjetski prvaci, a nitko od nas u to nije iskreno vjerovao, jer smo imali loše pripreme, čak i poraze u pripremnim utakmicama... I kad su nam Francuzi ponudili prigodu da budemo svjetski prvaci, mi je nismo iskoristili jer nismo bili na tu prigodu spremni. Doći će trenutak na Gerlandu kad će nam se Lyon ponuditi, a na nama je da to iskoristimo.

Jurčić je svjestan da će prvi preduvjet za uspjeh biti što duže držati domaćina bez pogotka:

- Ajaxa su ispočetka stiskali visoko, tako će pokušati i nas u početnom dijelu utakmice, da nam ga rano zabiju, no općenito će se Lyon orijentirati na čvrsti blok i kontre, neće lagano odustati od tog svog stila.

Najvažnije će biti blokirati osovinu Bastos-Gomis.

- Neke video isječke njhovih akcija sam već pokazao, opet ću. Neke kretnje im se ponavljaju, dakle nisu slučajne: kada netko do dvojice stražnjih veznih uzme loptu u 90 posto slučajeva daje je lijevo Bastosu, dakle Leko i Vida će morati dobro surađivati... Gomis, pak, prima loptu iza igrača, Briand kad je primi ide unutra, a ne uz liniju. Jako će bitna biti suradnja parnjaka, susjednih igrača na položajima u našem sustavu - veli Jurčić.

Osim u prvom ogledu s Neftçijem, Dinamu treba puno prigoda da zabije gol, napadači više promašuju nego zabijaju...

- Lyon je i iz polušansi zabijao, to su odlike velikih ekipa. Rješava se taj problem s vremenom, velikim brojem ponavljanja... Rekao sam svojim napadačima da razmišljaju o tome, vizualiziraju si situacije, ali da se ne opterećuju postom. Imamo sreću da nam puno igrača daje golove, gledam na to kao naš forte, a špice će nam proraditi, hoće - poručio je Jurčić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
01. lipanj 2024 22:19