Damir Krajač/CROPIX
NEKI NOVI DINAMO

Jurčićeva križaljka za novi pohod na LP: Rukavina i Ibanez gubitnici, Čop dobitnik

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 02. lipanj 2013. 13:21

Pogledajte ovu momčad: Kelava - Vida, Tonel, Šimunić, Pivarić - Brozović, Calello, Ademi - Sammir - Rukavina, Čop. Tih 11 igrača istrčalo je prošle jeseni na startu Lige prvaka protiv Porta u Maksimiru. Devet mjeseci kasnije, jasno je, u novu sezonu od tih 11 igrača samo trojica kreću s pozicije standardnog prvotimca - Šimunić, Ademi i Čop! Dinamo je u zadnjih pola godine potpuno promijenio krvnu sliku momčadi, više-manje u skladu sa željama Krune Jurčića. Zapravo, u njegovim su planovima bili svi odlasci osim onog šokantnog transfera Matea Kovačića u Inter.

Jer, kad se vratio za Dinamova trenera, Jurčić je predstavio svoju ideju igračke križaljke za novi pohod na Ligu prvaka. Poučen iskustvom prošloga mandata, kad je u svlačionici imao nekoliko “tempiranih bombi” i nezadovoljnika, s kojima je nekoliko puta ušao u neugodne situacije, znao je da će morati malo “očistiti” kabinu ako želi napraviti ono što je zamislio.

Pola godine poslije gotovo su svi Jurčićevi planovi ispunjeni. Od onih koji su trebali otići ostao je tek Sammir, ali i on je blizu rastanka s klubom, jedino što je otišao Kovačić, koji nije trebao. Sva su ostala mjesta popunjena, došla su dva napadača i iskusni vratar, koji bi uz Šimunića i Leku trebao biti vođa nove momčadi. Oni i uz njih i četvrti, dođe li Danijel Pranjić, bili bi trenerova okosnica na terenu i “držači svlačionice”. Beqiraj i Krstanović? Obojica mogu ići, Krstanović je već blizu odlaska, a ako i ostanu, nisu u prvome planu, još jedno mjesto mogao bi popuniti Kramarić.

Najveći gubitnik u novom odnosu snaga mogao bi postati Ante Rukavina. Naime u sustavu 4-2-3-1, koji će Jurčić vjerojatno prakticirati u Europi, na njegovu mjestu na lijevoj strani prvi je odabir Soudani, tu je i Husejinović, a tu poziciju može igrati i, dođe li, Pranjić. Dolazak bivšeg reprezentativca mogao bi zagušiti i Luisa Ibaneza, koji je Jurčićevim povratkom ponovo “preuzeo” lijevu stranu, no kako se karte trenutno miješaju, baš mu i ne idu u korist.

Dok se, recimo, Duji Čopu otvorilo. Momak koji čitavu sezonu govori da je njegova najbolja pozicija u samom vrhu napada, u sezonu će, kako sad stvari stoje, krenuti upravo kao čista špica! Dinamo je doveo dvojicu krilnih napadača, Fernandesa i Soudanija, a s obzirom na perspektivu Krstanovića i Beqiraja, Čop postaje glavna napadačka uzdanica. Njegova je želja uslišana.

U veznoj liniji, osim Sammira, kojemu u Maksimiru još traže zamjenu, nema velikih nepoznanica. Leko, Ademi i Brozović držat će sredinu terena, tu su Halilović, Husejinović, Pamić, stiže i Antolić, dakle mogućnosti i kombinacija ima napretek. Kažemo, još je otvoreno pitanje 'desetke’, ode li Sammir možda će Jurčić dobiti novog igrača. Ili će se “pokrpati” unutrašnjim snagama.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
21. rujan 2024 14:31