Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
SPLITSKI OTKAZI

KAD JE VEĆ FEŠTA NA POLJUDU, NEK’ JE FEŠTA Evo kolike je predsjednik Hajduka isplatio otpremnine potjeranim trenerima u svojoj eri!

Piše: Dražen KuzmanićObjavljeno: 07. studeni 2017. 23:02

Kada treneri odlaze protivno svojoj volji, logično je da ih čeka otpremnina u slučaju otkaza. Razgovori o toj stavci su u svakom slučaju jako bitni kada se ugovori sastavljaju kako bi se treneri, koji su potrošna roba, zaštitili u slučaju prijevremenoga odlaska. Stoga je i Joan Carrillo nakon poraza od Rudeša rekao da on ima ugovor i da želi ostati, naravno jer bi u slučaj da je sam dao ostavku ostao bez prava na otpremninu.

Koliko je potrošeno na otpremnine trenerima u eri Hajdukova predsjednika Ivana Kosa? On je po dolasku u klub zatekao Damira Burića na mjestu trenera koji je ostao sam nakon odlaska predsjednika Marina Brbića i sportskoga direktora Gorana Vučevića, a tada mu je bilo obećavano da će postati menadžer engleskoga tipa. Međutim, nakon nekoga vremena Kos je Buriću dao otkaz, premda je zauzeo treće mjesto s mladom momčadi, ali novi predsjednik nije vjerovao da mu on može donijeti plasman u Europsku ligu što je postavljeno kao cilj... Burić je imao valjani ugovor, a s Hajdukom se sukladno ugovoru nagodio na otpremninu od 80 tisuća eura (cca 600 tisuća kuna) koliko mu je isplaćeno nakon odlaska.

Nakon njega došao je Marijan Pušnik koji je bio blizu ulaska u Europsku ligu, ispao je u raspucavanju jedanaesteraca protiv Maccabija iz Tel Aviva na Poljudu, no nekoliko mjeseci nakon toga, kada je ispao iz Kupa od Splita u Parku mladeži od kolege Vjekoslava Lokice, stigao ga je otkaz. Nije to bilo idilično razdoblje za Pušnika, jer se smjena osjećala u zraku, a trebao je dobiti prostora i vremena do zimske pauze kada bi bio smijenjen, no eliminacija od Splita je samo požurila stvari pa je tako Pušnik otišao natrag u Sloveniju. Ni on nije otišao praznih džepova, jer je dobio otkaz, a Hajduka je odlazak Slovenca i njegovog mu stožera koštao 900 tisuća kuna, a po ugovoru nakon toga uopće nikada nije pričao o Hajduku, jer je to bio džentlmenski sporazum. Nije ništa htio reći ni kada su se njegov Rudar i Hajduk sreli u Sloveniji u prijateljskoj utakmici.

I tako smo došli do Carrilla koji je Hajduk vodio nepunu godinu dana, od prosinca 2016. do listopada 2017. godine, a smjene ga je koštao poraz od Rudeša koji se nadovezao na seriju neuvjerljivih igara i rezultata. S druge pak strane, on će Hajduk nakon odlaska koštati još 96 tisuća eura, odnosno 720 tisuća kuna, koliko ima pravo dobiti po ugovoru zbog otkaza. Kad se sve zbroji, Hajduk je na preuranjene odlaske trenere u Kosovoj eri morao izbrojati 2,2 milijuna kuna.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
28. travanj 2024 07:19