21-godišnji Josip Šutalo i Michaill Antonio
 RONALD GORSIC/CROPIX
NAJVEĆI DOBITAK

Kad on igra, Dinamo i Hrvatska ne primaju gol, ali jedan kiks pamti: ‘Dobio sam podršku cijele momčadi!‘

Jedina utakmica u kojoj je Šutalova momčad morala po loptu u mrežu bila je ona protiv West Hama
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. rujan 2021. 14:32

Josip Šutalo (21), mladi stoper, najveći je dobitak Dinama ove sezone! To nije naš subjektivan dojam, već ga potvrđuju činjenice. Dakle,Šutalo je ove sezone za Modre igrao na četiri utakmice u HNL-u (Hrvatski dragovoljac, Gorica, Osijek i Šibenik), a u njima Dinamo niti jednom nije primio pogodak!

Igrao je i dvije utakmice za mladu reprezentaciju (Azerbajdžan, Finska), niti Bišćanovi izabranici nisu primili pogodak, Jedina utakmica u kojoj je njegova momčad morala po loptu u mrežu bila je ona europska protiv West Hama, kad je krivim dodavanjem “skuhao” drugi pogodak Čekićara. No, taj kiks ne mijenja napisano, Šutalo je sigurno mladić koji se definitivno nametnuo Krznaru.

image
750 tisuća eura vrijednost je Šutala prema portalu TM
RONALD GORSIC/CROPIX

Dugo je čekao šansu u Dinamu koji ima visoke kriterije. Je li sad nakon sjajnog starta sezone spreman igrati u kontinuitetu?

- Preporodio sam se u Istri 1961. Posudba u Puli mi je bila idealna, tamo sam imao kontinuitet igara. Kad sam se vratio u Dinamo imao sam cilj izboriti se za prvu momčad. Dao sam sve od sebe, stalno čekam svoju priliku. Uvijek dajem maksimum, a ostalo dođe samo po sebi. Sad sam i u Dinamu spreman igrati u kontinuitetu - kaže nam u uvodu Šutalo.

Pulski napredak

Znači, izbor Istre za posudbu prošle zime bio je pun pogodak, zar ne? Što se u Puli moglo naučiti?

- Istra je za mene zaista bila pun pogodak. Igrao sam svaku utakmicu, a na neki način je dobra stvar bila što smo se većinom branili. Takav je bio stil igre, a to je meni odgovaralo, bilo je to dobro za igranje na mojoj poziciji. Na svakoj utakmici imao sam mnogo obrambenih reakcija, puno posla, tako da sam u Istri sigurno napredovao. Razlika igranja u Dinamu i Istri je upravo ta. U Dinamu nemaš toliko posla kao stoper jer mi u HNL-u dominiramo, imamo stalno loptu u nogama. Ali, u takvoj igri stoper mora biti stalno maksimalno koncentriran, fokusiran, ne smiješ se opustiti niti u jednom trenutku da ne stigne kakav zalutati metak iz kontre ili polukontre.

image
DENIS LOVROVIC Afp

Igrali ste i protiv West Hama. Koliko je to drukčije od onoga što ste dosad igrali? Je li onaj Antonio doista “zvijer”?

- Kad smo kod Antonija, zaista je tjelesno iznimno jak. Brz je... Ma, kompletni West Ham ima brži ritam igre, tako se igra u Premiershipu. Oni su navikli igrati jake utakmice svaki tjedan, što mi ipak nemamo baš igrajući HNL. To je bitna razlika, to je bilo drukčije od onoga što sam dosad igrao. Igralo se brže i tjelesno zahtjevnije.

Greške se događaju

Sljedeća europska stanica je Belgija, Genk. I oni imaju “zvijer” u napadu, Paula Onuachua, Nigerijca od dva metra. Kakav je plan, kako njega zaustaviti, jeste li ga već analizirali?

- Prije Genka je današnja utakmica sa Slavenom Belupom. Moramo nastavljati pobjeđivati u HNL-u, a eto nam prilike da se Slavenu revanširamo za onaj poraz u prvom kolu. Kad se radi o Genku, nismo još ništa analizirali jer u Dinamu se uvijek ide utakmicu po utakmicu. Nisam ni ja još razmišljao o tom nigerijskom napadaču.

A kako se nositi u obrani s tako jakim i moćnim napadačima košarkaške visine?

- Ovisi kakav je tko igrač... Kao stoper se ne smijem naslanjati na takve igrače kad prime loptu jer su obično tjelesno jači. Ali, kažem, nisu svi isti, treba se brzo prilagoditi. Eto, na treninzima se najbolje to vidi kod Brune Petkovića, našeg napadača. Ako se nasloniš na njega kad prima loptu, odnese te i ode. Treba mu pustiti da primi loptu, a onda ga stisnuti.

Protiv West Hama je Theophile skrivio prvi pogodak, vi ste “sudjelovali” kod drugog. Kako vam je bilo kao mladom igraču podnositi kritike nakon te utakmice?

- Sigurno da nije bilo lijepo, ali imao sam maksimalnu podršku od kompletne momčadi. To mi je bilo najbitnije. Greške se događaju... Ovoga puta bila je moja.

image
GORAN MEHKEK/CROPIX

Vi ste iz Metkovića stigli u Dinamo tamo još 2014. godine, bili ste u Dinamovoj nogometnoj školi. U čemu je tajna te škole, koja stalno izbacuje kvalitetne mlade nogometaše?

- Tajna su kvalitetni treneri, koji sjajno rade s mladim igračima. Također, postoje svi uvjeti koji su potrebni za razvoj, to je po meni ključ uspješnosti Dinamove škole.

Nego, učite li od Theophilea, Lauritsena, Perića...? Pričate li, kakve vam savjete daju?

- Pričamo... Baš dosta razgovaramo. Pomažu mi, dosta su iskusniji od mene. Slušam njihove savjete, koji će mi pomoći. Učim od njih.

Volite krenuti naprijed, imate dobro dijagonalu. Je li vam to urođeno ili ste to vježbali u Dinamovoj školi?

- Mislim da mi je to urođeno. Volim iznijeti loptu, povući napad... Moglo bi se kazati da mi je to u genima. Kao dječak igrao sam na krilnoj poziciji.

Kako vam odgovara igra s tri stopera?

- Meni to odgovara. Opet se vraćam na Istru 1961. I tamo smo tako igrali. U takvoj igri se može preuzeti i veći rizik jer iza sebe uvijek još imaš dva stopera. Možeš iznijeti loptu, nije toliko riskantno.

Super sve štima

Igrate standardno i u mladoj reprezentaciji Igora Bišćana. Vi i vaš prezimenjak Boško dosta ste vezani, sad ste tandem na desnoj strani?

- To super štima... Boško i ja smo skupa igrali u Neretvi, dobro se slažemo, dobri smo prijatelji izvan terena. Veselim se svakoj utakmici mlade selekcije, vjerujem da ćemo izboriti nastup na Europskom prvenstvu.

Odete li do Metkovića, dolaze li vaši u Zagreb, kako provodite slobodno vrijeme, imate li djevojku?

- Bio sam ovog ljeta u Metkoviću, moji dođu ali rade, pa ne mogu baš često dolaziti. U slobodno vrijeme družim se s prijateljima, kavica, priča, PlayStation... Djevojku trenutačno nemam - podvukao je Šutalo.

ŠUTALO ZA DINAMO

U PRVENSTVU

11 odigranih utakmica
1 postignuti pogodak

U KUPU

2 odigrane utakmice
0 postignutih pogodaka

U EUROPI

1 odigrana utakmica
0 postignutih pogodaka

UKUPNO

14 odigranih utakmica
1 postignuti pogodak

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
12. listopad 2024 12:15