Igor Tudor
 Tom Dubravec / CROPIX / Tom Dubravec / CROPIX CROPIX
KOMENTAR

KADIJA TE TUŽI, KADIJA TI SUDI Svaka sučeva odluka na derbiju Hajduka bit će pod povećalom, a slično čeka Dinamo i Slaven! Je li moglo malo mudrije?

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. veljača 2020. 09:52

Poznata izreka kaže: “Kadija te tuži, kadija ti sudi.” Na turskom jeziku kadija znači sudac, a ova izreka rabi se kad se želi kazati da nema pravde, da sve ovisi o volji onoga tko ima moć. Sjetili smo je se nakon što je HNS delegirao suce za predstojeće kolo HNL-a. Blago rečeno, nominacije sudaca su pomalo čudne, mogu pobuditi nepovjerenje nogometnog naroda.

Za derbi Osijeka i Hajduka ovoga vikenda u Gradskom vrtu delegiran je Fran Jović. Radi se o jako dobrom sucu i ta odluka ne bi bila previše čudna da taj isti sudac nije prije tri tjedna povukao tužbu protiv Igora Tudora, danas trenera Hajduka, a istu je već jednom izgubio. Podsjetimo, Jović je tužio Tudora zbog izjava dok je bio trener turskog Karabükspora. Na pitanje tko će biti prvak Hrvatske, Rijeka ili Dinamo, njegov odgovor je bio da će u slučaju neizvjesne završnice to biti Dinamo “jer su prisutni razni Jovići, Matoci, Conjari…” Jovića je ta izjava pogodila te je zbog nanesene duševne boli tražio od suda odštetu od 30 tisuća eura.

- Ne znam zašto Jović ne bi sudio utakmicu Osijeka i Hajduka. Povjerenik za suđenje je tako izabrao, ne miješam se u njegov izbor. A ono što mogu reći jest da Jović iza sebe ima veliko iskustvo suđenja ovakvih utakmica u HNL-u. Uostalom, Jović je trenutno u dobroj formi - izjavio je šef sudaca Ante Kulušić za naš list.

Analizirajući stvari hladno i trezveno, može se doći do razložnog promišljanja da se Jović neće osvećivati Tudoru, preozbiljan je to sudac da bi se bavio niskim strastima. Konačno, tu je VAR, za svaki slučaj, ukoliko dođe do neke očite pogreške. Međutim, držimo da je povjerenik Alen Gerek u ovom slučaju trebao biti malo mudriji, trebao je uzeti u obzir priču oko tužbe. Jer, realno, svaka diskutabilnija odluka suca Jovića na utakmici bit će pod posebnim povećalom. Sudac će, bez obzira na svoje iskustvo, biti pod određenim stresom, koji bi na koncu mogao utjecati na njegove odluke.

U drugom derbiju, onom između Dinama i Rijeke na Maksimiru VAR sudac bit će Mario Zebec. Naravno, nije ista priča kao ova s Jovićem, ali ipak... Trener Nenad Bjelica i Mario Zebec su za vrijeme i nakon utakmice Osijek - Dinamo u Gradskom vrtu bili u verbalnom klinču, ispucali su jedan prema drugom nekoliko verbalnih krošea, direkata i aperkata, zbog kojih će na koncu biti kažnjen trener Dinama, ali koji će, barem sada tako stvari stoje, voditi svoju momčad protiv Rijeke. Opet hladne glave promišljajući, naravno da Zebec neće iz VAR sobe voditi privatni rat protiv Bjelice, no zar se ta situacija nije mogla izbjeći?

Konačno, za Koprivnicu i utakmicu Slaven Belupo - Varaždin delegiran je Marko Matoc, sudac iz Zaprešića. Inter je s Varaždinom u teškoj borbi za ostanak u HNL-u, a ni Slaven Belupo nije baš daleko odmakao najvećim kandidatima za odlazak u ponor. Priznat ćete da nije baš zgodno da sudac iz Zaprešića sudi tu utakmicu, uvijek se mogu pojaviti neke sumnje u njegovu objektivnost.

Ponekad malo inteligencije, one socijalne, u HNS-u ne bi bilo naodmet, zar ne?

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
07. ožujak 2024 00:40