RONALD GORSIC/CROPIX
POGLED VELIKIH

‘Kaj bi ja trebao kazati da će Osijek biti prvak? Ali upozoravam na Hajduk, to će biti ogroman test!‘

Mlinarić, Špehar, Vlaović i Vranješ prognoziraju rasplet borbe za naslov prvaka u Prvoj HNL
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 24. travanj 2021. 20:35

Kako li je samo zanimljiiv taj naš HNL. Na vrhu i na dnu ništa nije poznato, ulazimo u nevjerojatnu, ludu završnicu, u kojoj se ne zna tko će biti prvak, a tko će ispasti. Za uzbudljvost, ali i za kvalitetu, nacionalno prvenstvo je zaslužilo čistu “peticu”. Bitku za prvaka vode Dinamo i Osijek, nakon derbija u srijedu ništa nije riješeno, priča o naslovu ostala je zamršena poput najkompliciranijeg čvora. Hoće li prvak Dinamo obraniti titulu ili će izazivač Osijek za pas zakačiti pobjednički pojas? O tome smo popričali s bivšim istaknutim nogometašima.

- Kao navijač htio bih da novi prvak postane Osijek. Ali, držim da su šanse Dinama i Osijeka u borbi za titulom 50:50. Modri su u srijedu imali utakmicu i prvenstvo u rukama, već su držali pobjednički pehar, čak bih rekao s obje ruke. Ali, pehar im je ispao, nisu iskoristili svoje prilike. Osijek može biti zadovoljniji rezultatom u derbiju - kazao nam je Robert Špehar.

Kaže da nema veze što Dinamo ima dva boda više i utakmicu manje.

- Svi znamo da Dinamo igra dvije utakmice s Hajdukom. Igra i s Rijekom na Rujevici. Mislim da i Hajduk, a i Rijeka, mogu zaustaviti Dinamo. Da, može se kazati da Hajduk ne izgleda nimalo bajno, ali bez obzira na trenutačnu snagu Splićani mogu biti kost u grlu Zagrepčanima. Derbiji Dinama i Hajduka su uvijek posebne utakmice, Dinamo je za Hajduk uvijek crvena krpa, poseban izazov. Mnogo više su motivirani nego kad igraju, recimo, protiv Osijeka ili Rijeke. Hajduk je uvijek u stanju uzeti bodove Dinamu. Tu vidim šansu Osijeka da preskoči Dinamo.

Povijesne stvari

Kad je Osijek u pitanju, Špehar će kazati...

- Osijek nema što izgubiti, već je drugo mjesto za njih veliki uspjeh, a prvo bi bio povijesni doseg. Već sljedeće kolo će nam ponuditi odgovore, mislim da bi Osijek mogao pobijediti Rijeku, uvijek dobro igra na Kvarneru. Bjeličina momčad je dobila Hajduk na Poljudu, igrala je neodlučeno s Dinamom, a ako u trećem derbiju dobije Rijeku, onda mislim da je zaslužila biti prvak! I to može postati.

Marko Mlinarić nas je dočekao ovom rečenicom...

- Kaj bi ja trebao kazati da će Osijek biti prvak? Ma, ja vjerujem da će Dinamo biti prvak. Vrlo je važno da Modri nisu izgubili u Gradskom vrtu. Držim da će u ovih sedam utakmica do kraja prvenstva skupiti dovoljno bodova. Kvalitetniji je od Osijeka - kaže Mlinka.

Uvijek neizvjesno

Ipak, upozorava na utakmice s Hajdukom...

- Znate, kad pogledate današnji Hajduk, možete pomisliti da protiv Dinama nema šanse. Međutim, derbiji Dinama i Hajduka su uvijek neizvjesne utakmice. Cijeli život sam oprezan u prognozama tih derbija, jako poštujem Hajduk. Suparništvo Dinama i Hajduka je svevremensko, te dvije utakmice sa Splićanima će biti ogroman test za Modre, upravo bi one mogle odlučivati o prvaku. Ja se, naravno, nadam da će Dinamo biti bolji od Hajduka i okititi se naslovom - zaključio je Mlinarić.

Goran Vlaović kaže da je Dinamo u prednosti...

- Nema tu nekakve velike mudrosti. Nakon derbija u srijedu, zadržao je dva boda prednosti. Mislim da će sljedeće kolo mnogo toga otkriti, možda i razmrsiti cijelu priču oko šampionske titule. Igraju se dva velika derbija, Dinamo protiv Hajduka i Osijek protiv Rijeke. Ovisno o rezultatima tih derbija, moći ćemo biti puno pametniji u prognozi tko će postati prvak Hrvatske - kaže Vlaović.

Priča da se još svašta može dogoditi u završnici prvenstva.

- Sve je još moguće, bez obzira na tu Dinamovu prednost od dva boda. Slijedeća utakmica s Hajdukom, a i ona zaostala sa Splićanima na Poljudu, bit će vrlo zanimljivi okršaji. Modri jesu snažniji od svih u HNL-u, ali znamo da su derbiji s Hajdukom posebna priča, često ne odlučuje niti stanje na ljestvici, trenutačna forma, vrijednost igrača. Ali, mogu kazati da je zaista dobro da imamo tako neizvjesnu završnicu prvenstva, takvu borbu za naslov, ali i za ostanak. Svaku utakmicu HNL-a mi je zanimljvo gledati, svaka donosi neko uzbuđenje. Da, može se promijeniti prvak, ali, ponavljam, sljedeće kolo bi moglo biti ponuditi odgovor - zaključuje Vlaović.

Jurica Vranješ je također na tragu promišljanja naših prethodnih sugovornika.

- Sljedeće kolo u kojem Dinamo igra protiv Hajduka, a Osijek gostuje na Rujevici, moglo bi donijeti presudu tko će biti prvak. Ukoliko Osijek pobijedi na Rujevici, a Dinamo kiksne protiv Hajduka, onda mislim da Osijek može biti prvak - kaže Vranješ.

Nema favorita

On će također kazati da je Hajduk taj koji bi mogao neizravno sudjelovati u borbi za naslov prvaka.

- Hajduk bi s petog mjesta mogao odlučiti o prvaku Hrvatske jer svi znamo kakvi su derbiji Dinama i Hajduka. Tu nema favorita, nikada se, bez obzira na izgled momčadi ne može kazati tko će dobiti taj derbi. Kakav je takav je, Hajduk je uvijek moguća nagazna mina za Modre. Dinamo sa Splićanima igra dvije utakmice, nitko ne može kazati da će pobijediti makar i jednu. Hajduk će protiv Modrih biti iznimno motiviran, napaljen kao što je to uvijek. Osijek mora navijati za Hajduk i pobijediti Rijeku - zaključio je Vranješ.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. travanj 2024 13:39