Marko Livaja
 DUJE KALRIC/CROPIX Cropix
KAO MED I MLIJEKO

Kakav bi to bio tandem u Hajduku! Livaja i on čak su i mogli su zaigrati skupa, ali bilo je prekasno

Da je ostao na Poljudu, bivši kapetan bi s Markom Livajom činio strah i trepet za sve momčadi HNL-a.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 14. rujan 2021. 10:38

Marko Livaja postigao je hat-trick u Puli za pobjedu 3:1. Livaja je dvaput pogodio s bijele točke, što Bijelima nije uspjelo u zadnja tri pokušaja na Drosini. Sva tri puta promašio je Mijo Caktaš, autor posljednjeg hat-tricka za Hajduk. Posljednjeg prije Livaje. Ali, jasno je, nema hat-tricka bez “desetke” Bijelih. Livaja i Caktaš su imali isti broj na dresu, igrači su sličnih karakteristika, ali ipak i bitno različiti.

- Istina, bitno različiti - složit će se s tom konstatacijom i Mario Carević, koji je nekoć također nosio “desetku” Bijelih.

- Znam kakvo je to opterećenje. I čast, da se razumijemo. Kada ide dobro, sve je sjajno, ali kada ne ide sve po planu, onda se od “desetke” očekuje da momčad vrati na pozitivan put. Ali, Livaja nema problem s tim. Ima podršku, ima samopouzdanje. Način na koji izvodi jedanaesterce u Puli pokazuje golemo samopouzdanje.

Vremena su se promijenila, ali ne i očekivanja od igrača s brojem 10. Livaja vs. Caktaš, koje su razlike i sličnosti?

- Po igračkom profilu su slični jer obojica imaju odličan dolazak iz drugog plana. Uz to, imaju sjajnu realizaciju. Međutim, Livaja je u kreativnom dijelu važniji za momčad. Caktaš je imao odličnu suradnju, ali zadnja lopta je uglavnom njemu dolazila. Iz drugog plana bi čekao povratnu loptu i nemilosrdno zabijao sa svojim fantastičnim osjećajem za pogodak.

image
Marko Livaja
TOM DUBRAVEC/ CROPIX Cropix

Livaja i Caktaš nisu zajedno zaigrali u Hajduku jer kada se Marko vratio iz Grčke, dotadašnji kapetan je već preseljen u drugu momčad. U proteklih sedam mjeseci Livaja se u usporedbi s Caktašem pokazao bitnijim igračem za ukupnu igru Hajduka.

- Odlika razigravača stvara razliku između Caktaša i Livaje. Još je premali uzorak statistike da bismo mogli konkretnije oslikati njihov učinak, ali po Livajinim zgodicima i asistencijama jasno je da se radi o neobično visokoj razini za HNL. Livaja je taj koji voli loptu u nogama. Zabija golove, ali ponekad dok ga gledaš imaš osjećaj da mu je “slađe” zadnje dodavanje nego sami pogodak.

Uz zgoditke i asistencije, dojam je da Livaja puno znači na terenu za samopouzdanje kompletne momčadi.

- Karizmatičan je igrač, ali njegova karizma se osjeća i kod sudaca, kod protivničkih igrača. Svi imaju respekt prema Livaji, čak i suci. Baš je bilo zanimljivo vidjeti kako se rukuje s arbitrom pulske utakmice Darijom Belom kada je izlazio s travnjaka. Njegova karizma ima veliku težinu, zato je jasno da je bitan za momčad u svim segmentima, ne samo u zabijanju i asistiranju.

Ali, ono što još nedostaje Livaji jesu pogoci u jačim utakmicama. Zgodici odluke u sudarima s direktnim konkurentima.

- Caktaš je zabio golova Dinamu i Rijeci, sjećam se da je dao i pobjednički pogodak pred dvije i pol godine u Osijeku. Livaja je malo igrao, ali ima golove Dinamu i Osijeku. Ne može jedan igrač sam odlučivati utakmice, ma koliko Livaja ili Caktaš značili za momčad, kompletna ekipa treba pružiti doprinos za pobjedu jake utakmice. Caktaš je zabijao najjačima u ligi, ali problem je bio u snazi momčadi.

Najteže prvenstvene utakmice Livaji tek dolaze, treba tijekom jeseni na gostovanjima u Osijeku, Rijeci i Maksimiru potvrditi visoke ambicije.

- S razlogom se od Hajduka puno očekuje ove sezone, jer ciljano se dovodilo igrače. Redom su vrhunska pojačanja na mnogim pozicijama, a velika je šteta što se ozlijedio Lovrencsics koji je zaista pravi nositelj kvalitete. Hajduk ima momčad koja se može upustiti u borbu za vrh jer Dinamo nije toliko uvjerljiv kao zadnjih godina, Osijek ima određenih problema, a Rijeka je, mora se priznati, konstanta. Međutim, jasno je da će biti velika borba između četvorke. Dinamo ostaje favorit broj jedan, ali Hajduk ako ovako nastavi ima se čemu nadati. Jedna je činjenica pritom bitna - mora pobjeđivati jake utakmice ili makar ne gubiti kao na početku sezone. Derbiji će biti ključni. Proteklih sezona nije Hajduk imao kvalitetu gdje bi sa sigurnošću kazao “idem u Pulu i pobijedit ću”. Danas manje utakmice bez većih problema dobiva i to je prvi korak, ali pravi ispiti će biti Osijek, Dinamo, Rijeka.

image
Mijo Caktaš
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

Iskorak koji bi razlikovao Livaju od Caktaša bila bi titula prvaka, odnosno trofej.

- Trofej je sigurno veliki Livajin motiv jer unatoč činjenici da je s AEK-om postao prvak Grčke, Hajduk je druga priča. Otišao je s Poljuda sa 17 godina, ima neostvaren san. Vjerujem da je Livaja sebi dao neko obećanje kada se vraćao u Hajduk. Dao obećanje i zadao cilj. Vratio se u reprezentaciju i, što je još važnije, igra u reprezentaciji što mu također pruža jednu dimenziju više u odnosu na prethodnike. Uz to, ukupno ozračje u Hajduku je pozitivno, sve ide u tom smjeru da će se boriti za naslov do kraja prvenstva. S Livajom kao pokretačem, jasno.

Fascinantna statistika

Marko Livaja zabio je već 12 zgoditaka za Hajduk u samo 23 HNL nastupa. Statistika izgleda nestvarno, tim više što je zgodicima dodao i devet asistencija.
S druge strane, godinu dana stariji Mijo Caktaš u 185 prvenstvenih utakmica za Bijele postigao je 81 pogodak uz 27 asistencija. Brojke je teško uspoređivati s obzirom da je Caktaš u Hajduku igrao kroz devet sezona, a Livaja je tek u drugoj, ali Caktašu su trebale 43 utakmice za prvih 12 zgoditaka u Hajduku. Istina, bio je mlađi, s manje iskustva, ali Livaji je trebalo gotovo dvostruko manje utakmica za isti broj zgoditaka.

Prvi pogodak Caktaš je u prvenstvu zabio protiv Rijeke na Kantridi u ožujku 2012. godine, dok je Livaja kontra Rijeke debitirao, doduše na Rujevici, a premijerni pogodak u dresu Hajduka potpisao je u petom nastupu kontra Lokomotive u Kranjčevićevoj.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. travanj 2024 20:17